reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS eXtreme AX800 - vyplatí se odlehčená R430?

21.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
ASUS eXtreme AX800 - vyplatí se odlehčená R430?
Po recenzi Radeonu X800XL se podíváme ještě na jeho pomalejšího bratříčka, který by měl oslovit hlavně cenou. Přestože to není případ grafických karet ASUS obecně, můžeme se podívat alespoň na výkon. Oproti "XL" verzi má Radeon X800 jen 12 pipeline a nižší frekvenci pamětí, ale zato jde skvěle přetaktovat! Chcete vědět více?
Závěr

ASUS eXtreme AX800 je grafická karta založená na jádře R430 a je odlehčenou variantou Radeonu X800XL, který v hi-endu exceluje poměrem cena/výkon. Osobně jsem od této karty očekával trochu vyšší výkon, ale konec konců není tak špatná.

Podíváme-li se na výkon, tak ten se zařazuje mezi konkurenční nVidie - na GeForce 6800 sice ztrácí kolem 8%, ale oproti GeForce 6600GT je o 16% rychlejší. Oproti svému silnějšímu bráškovi je o 25% horší, ovšem rozdíl v ceně by to měl vynahrazovat.

V čem ale Radeon X800 exceluje, je přetaktování. Díky velkým frekvenčním rezervám se mi podařilo kartu přetaktovat přes úroveň XL na 440/480MHz, což mělo za následek zvýšení výkonu o 20%! Tento výsledek je velmi slušný, ale lze ho najít i u konkurenční GeForce 6800, která tedy nadále zůstává o pár procent vpředu.

Teoreticky existuje i možnost odemčení 4 vypnutých pixel pipeline, ovšem zatím s žádnou metodou nikdo nepřišel. U Radeon X800Pro bylo běžné, že se na čipu přerušily můstky a naflashoval se BIOS z Radeonu X800XT. Podobný způsob by mohl fungovat i zde, takže uvidíme.

Obr. 14 - Na čipu R430 bohužel žádné evidentní můstky nenajdete
Klikněte pro zvětšení

Chlazení a hlučnost testovaného ASUSu není sama o sobě příliš dobrá, ale o to lepší je utilita SmartCooling, kterou firma dodává. Takto je možné větrák libovolně regulovat a při tom zachovat účinnost i tichý provoz. Ani ostatní možnosti SmartDoctor nejsou špatné, právě naopak.

Posledním faktorem, který stojí za to zhodnotit, je cena. Konkrétní testovaný ASUS je předražený, jak už to u tohoto výrobce bývá, a stojí kolem 11 900 Kč vč. DPH. Ovšem cena Radeonu X800 od ostatních výrobců by se měla pohybovat kolem 9-10 tisíc s nejlevnějšími modely kolem 8 tisíc Kč. Právě za 8000 Kč a méně by již stálo za to o této kartě uvažovat, ale do té doby bych sáhnul k jinému řešení (levnější GeForce 6600GT nebo dražší Radeon X800XL).


Obr. 15 - ASUS eXtreme AX800 v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Klady a zápory

Solidní výkon
O něco pomalejší než GeForce 6800
Možnost tichého chlazení
Zatím příliš drahý
Skvělé přetaktování (+20% výkon)
Cena téměř 12 tisíc Kč
Multimediální čip ATi Rage Theater
Ikona Odkaz na databázi
Duální DVI-I
Ikona Odkaz na databázi
Softwarový bundle (SmartDoctor!)
Ikona Odkaz na databázi
Tab. 9 - Klady a zápory karty ASUS eXtreme AX800
Body vyznačené kurzívou se týkají konkrétně ASUSu

Radeon X800 je poměrně podařený čip, který ale k většímu úspěchu potřebuje, aby se prodával za cenu pod 8000 Kč vč. DPH. Tento ASUS je poměrně drahý, ovšem za svou cenu toho nabízí hodně - duální DVI-I, multimediální čip ATi Rage Theater, schopnosti HDTV a velký softwarový bundle, u kterého stojí za zmínku hlavně utility jako je SmartDoctor a SmartCooling. Přesto bych doporučil raději nějaký Radeon X800XL.

Cena: 11 870 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 3 roky
Za zapůjčení grafické karty ASUS děkujeme společnosti ASUSTeK Computer
reklama