reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Extreme N5900: Dobrý nápad na upgrade?!

3.1.2005, Igor Viduna, recenze
Asus Extreme N5900: Dobrý nápad na upgrade?!
Dnes vám nabídneme recenzi poněkud postarší grafické karty, která se však oděla do nového kabátu a stále má co nabídnout. Jde o grafickou kartu Asus Extreme N5900, která je postavena na čipu nVidia GeForce PCX 5900 (NV38). Jde tedy o starou dobrou GeForce FX 5900 upravenou (pomocí převodního můstku) pro novou sběrnici PCI-Express. Vystačit si pak budete muset se 128 MB grafické paměti.
Kapitoly článku:
Na první pohled jde o klasický Asus s jeho modrým PCB. Všimněte si ale, že karta je dimenzovaná na podstatně větší chladič, který by byl asi použit pokud by šlo o kartu s čipem GeForce FX 5900 Ultra. To napovídá, že i rozvržení komponent bude asi u obou karet velmi podobné. Taktéž 128 MB paměti i HSI bridge jsou zde chlazené. Pokud jde o konektory, je zde plný repertoár jako je DVI, TV-Out (vlastně je to VIVO :-) a samozřejmě analogové VGA. Všimněte si, že není nutné externí napájení!


Obr.04 - Asus GeForce PCX 5900 - Přední strana bez chladiče
Klikněte pro zvětšení


Obr.05 - Asus GeForce PCX 5900 - Přední strana karty
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně si všimněte televizního převodníku Phillips SAA7114H, jehož specifikace naleznete zde. Nám stačí, když víme, že tyto čipy Philips mají pověst velmi kvalitního obrazu...


Obr.06 - Čip Philips SAA7114H


Obr.07 - Asus GeForce PCX 5900 - Zadní strana karty
Klikněte pro zvětšení

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že běží na frekvenci 350MHz (resp. 700MHz DDR), což je referenční takt výrobce. Stejně tak jsou vybaveny 256-bitovou paměťovou sběrnicí. Paměťové čipy pocházení z dílen Hynix a dle informací výrobce běží na svém referenčním maximu (AF-28 = 350MHz), o čemž se můžete přesvědčit zde. Celkově pak karta disponuje 128 MB grafické paměti.


Obr.08 - Foto paměťových čipů

Příslušenství a software

Součástí balení je pak pouze VIVO redukce - tj. S-Video TV-Out/In a Cinch TV-Out/In - a redukce DVI/VGA. Nalezneme zde tedy pouze to nejnutnější. Mnohem lépe je na tom karta s počtem přibalených programů. Kromě CD s ovladači a CD s manuálem též obdržíte tyto programy: MediaShow SE 2.0, AsusDVD, PowerDirector 3De a plné hry: Byttle Engine Aquila, GunMetal, Invisible War či dema: Big Mutha Truckers, Breed, Colin McRae Rally 3, Toca Race Driver, Tom Clancy Splinter Cell, Warcraft III.


Obr.09 - Foto příslušenství
reklama