reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?

9.10.2007, Josef Brož, recenze
Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?
Asus F3U patří svou cenou kolem 20 000,- Kč mezi základní přístroje. Jeho hnacím motorem je však dvoujádrový procesor AMD Athlon 64X2 TK-53 a čipová sada AMD M690G s integrovanou grafikou ATI Xpress 1250. Multimediální možnosti doplňuje kvalitní zvuková reprodukce, širokoúhlý displej a webová kamera.
Dvoujádrové procesory AMD X2 vychází z velmi úspěšné architektury Athlon 64. Procesor použitý v testovaném notebooku však není klasický mobilní Turion X2 v patici Socket S1. Notebook Asus F3U je osazen procesorem AMD Athlon 64 X2 TK-53. Na rozdíl od Turionů není mobilní Athlon X2 vyráběn 90nm, ale 65nm technologií SOI (Silicon-On-Insulator). Jádra procesoru s kódovým jménem Tyler jsou taktována na 1,7 GHz. Každé jádro disponuje vlastní 64 kB L1 cache. Celková kapacita L2 cache je rozdělena mezi dvě jádra, tedy 2x po 256 kB. Jen pro zajímavost procesory Turiony X2 disponovaly 2x 512 kB cache. Dvoujádrové procesory AMD Athlon 64 X2 využívají instrukcí MMX, SSE 1, 2 a 3 spolu s vlastní multimediální sadou 3DNow!.

Dva pohledy na jeden AMD Athlon 64 X2 TK-53 (verze CPU-Z)


Ve značení a specifikacích "nového" Athlonu X2 má zmatek i několik diagnostických programů. Například Cpu-Z považuje Athlon X2 za Turion, apod. Mnoho informací nenaleznete ani na stránkach AMD, kde je mobilní verze Athlonu X2 prezentována skoro jako vedlejší vývojová větev (viz např. Pentium Dual Core u konkurence).

AMD Athlon 64 X2 TK-53



Architektura AMD nevyužívá tradiční paralelní sběrnici FSB. Čipset AMD M690G komunikuje pomocí rozhraní HyperTransport, který pracuje s taktem 800 MHz. Důležitou součástí architektury je paměťový řadič integrovaný přímo do procesoru. Čipset AMD M690G není tolik vytížen a dochází ke snižení latencí. Řadič podporuje DDR2-667 paměti, které mohou pracovat ve 128bitovém Dual Channel módu.


1024 MB DDR2-667

V základní sestavě je Asus F3U vybaven jednou 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-15. Kapacitu notebooku lze snadno rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 2 GB. Pro výměnu pamětí stačí odšroubovat záslepku, která kryje nejen paměti, ale i prostor nad procesorem, chladič apod.


Grafické jádro ATI Xpress 1250


Použitý čipset AMD M690G obsahuje grafické jádro ATI Radeon Xpress 1250, které vychází z architektury Radeon X700. V porovnání s ním je však ATI Xpress 1250 značně poddimenzované. Počet Pixel Pipelines byl snížen z osmi na čtyři, rovněž z původních šesti Vertex Shader Pipelines zbyly v mobilní verzi pouze dvě. Jádro pracuje na frekvenci 400 MHz a podle specifikací má mít dostatečný potenciál i pro přehrávání videa ve formátech H.264 a VC-1. Zajímavostí je možnost nastavit maximální kapacitu paměti, kterou bude GPU sdílet. V BIOSu lze zvolit hodnoty mezi 32 až 1024 MB. Výkon GPU bšak není nijak oslnivý a ubírat MB z operační paměti by přineslo jen další zpomalení systému, který svými přehnanými nároky dostatečně brzdí Windows Vista. Doporučuji proto zůstat u základních 128 MB. Z trojlístku integrovaných grafik Intel GMA, NVIDIA GeForce 6100 však právě ATI Radeon Xpress 1250 poskytuje nejvyšší výkon. Moderní 3D tituly si sice nezahrajete, ale starší hry běží na integrované grafice poměrně dobře.


ATI Xpress 1150

LCD panel


Kvalita displejů poiužívaných Asusem je na velmi vysoké úrovni. Pokud si vzpomínám, mezi pěti posledně testovanými notebooky Asus nebyl jediný, jehož displeji bych mohl něco vytkout. Asus ve svých noteboocích používá především displeje společnosti LG. V případě tohoto notebooku to byl model LG Philips LP154W01-TLD2. . Věrnost barevného podání a kontrast displeje zvyšuje software Asus Splendid Video Intelligence . Samozřejmostí u nových notebooků je leštěný povrch displejů (viz Asus Crystal Shine).


Testovací obrazec

Panel je vyroben technologií TN a díky technologii Colorshine nabízí vysoký jas i věrnost barevného podání. Konstrukce panelu je robustní a displej se při namáhání neprohýbá.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Obvyklým problémem notebookových displejů bývají pozorovací úhly. Vertikální úhel pozorování je většinou poněkud slabší než horizontální (viz následující obrázek). Pokud pozorujeme displej pod úhlem 45°, dochází k určité deformaci barevných přechodů. Výraznější ubytek jasu nastává až nad 60° .


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Při horizontálním úhlu pohledu jsou barevné přechody dokonale plynulé. Teprve se zvětšujícím se úhlem pohledu dochází sice k určitému poklesu kontrastu. Při extrémních úhlech nad 70° dochází k inverzi barevných přechodů.


Testovací obrazec - duha

Duhový přechod snese srovnání se stolními LCD. Barvy jsou věrné, neobjevuje se proužkování, dithering je takřka neznatelný. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání ani k rozdvojování hran. Širokoúhlý panel 15,4“ panel s poměrem stran 16:10 je také vhodný pro sledování filmů.


Zvuk


Ozvučení notebooku zajišťuje čip Realtek ALC660 integrovaný v jižním můstku ATI SB600. Kvalita reprodukce mě příjemně překvapila. Reproduktory zabudované v horní části základny nabízejí hlasitý a čistý zvuk, a přestože jde o plastový notebook, není slyšet žádná rezonance nebo přebuzení zvuku. Zesilování zvukového výstupu je realizováno pouze přes funkční klávesy F10 - F12. Změna hlasitosti je signalizována pomocí OSD na displeji.


Asus F3U a webkamera

Zajímavým doplňkem je webkamera, která je zasazena do panelu displeje. Rozlišovací schopnosti kamery odpovídají soudobému standardu - 1,3 Mpix, tedy "výběhovému" mobilnímu telefonu. Kvalitu obrazu můžete posoudit v našem "opičím testu" v kapitole věnované SW. Velmi dobrým nápadem je spojení kamery s mikrofonem do jednoho celku. Snímací senzor není sice z nejrychlejších, ale pro běžnou komunikaci po Skype zcela dostačující.


Pevný disk a optická mechanika


V základní sestavě je model Asus F3U dodáván s 80-160 GB diskem. Testovaný notebook byl vybaven 120 GB pevným diskem Seagate ST9120822AS. Řada disků Seagate Momentus 5400.3 využívá 8 MB vyrovnávací paměť. Průměrná přístupová doba, kterou udává výrobce, se pohybuje kolem 12,5 ms. Spotřeba tohoto 2,5“ disku Seagate není nijak zvlášť nízká a dosahuje až 2,6 W. Podle specifikací je disk vybaven SoftSonic FDB motorem, který zaručuje tichý chod. Bohužel v bežném provozu mi disk přišel jako nejhlučnější část testovaného notebooku.


Seagate Momentus 5400.3

Vestavěná optická mechanika nese označení LG GSA-T20N. Notebook umí zapisovat 6rychlostně DVD±RW média, dále podporuje 2,4x zápis na DVD+R DL. V případě dvouvrstvých DVD-R DL médií až 4x. Zápis na DVD±R média probíhá 8rychlostně, na mínusová média pouze 6x. Zápis a čtení DVD-RAM je podporováno. Média CDR jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie Buffer Underrun a 2MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama