reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?

9.10.2007, Josef Brož, recenze
Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?
Asus F3U patří svou cenou kolem 20 000,- Kč mezi základní přístroje. Jeho hnacím motorem je však dvoujádrový procesor AMD Athlon 64X2 TK-53 a čipová sada AMD M690G s integrovanou grafikou ATI Xpress 1250. Multimediální možnosti doplňuje kvalitní zvuková reprodukce, širokoúhlý displej a webová kamera.
Notebooky řady Asus Portability se vyznačují velmi vkusným a především účelným designem. Linie notebooku jsou klasicky asusovsky strohé, místy zvýrazněny vhodným lemem nebo jiným designovým prvkem. Dominantním materiálem je světle stříbrný plast, který pokrývá nejen zadní stranu displeje, ale i základnu přístroje. Kvalita použitých plastů je poměrně dobrá, rovněž dílenské zpracování nevykazuje výraznější nedostatky. Spoje jsou pevné a slícované plochy plastů nevržou. Lze proto předpokládat, že notebook bude dobře odolávat i méně šetrnému zacházení. Rozměry 15" palcového modelu nejsou nijak extrémní - šířka přístroje mírně přesahuje 36 cm, jeho délka je 26,9 cm a výška se od čelní hrany pozvolna zvyšuje z 2,8 na 4 cm. Hmotnost se pohybuje kolem 2,75 kg.


Asus F3U

Osobně se mi vzhled produktů Asus velmi líbí, zvláště při srovnání s poněkud tuctově vypadajícími notebooky Fujitsu AMILO. Na první pohled je patrné, že návrhářům Asus nešlo jen o nízké náklady, ale i o přiměřený estetický dojem. Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze chromovaným logem společnosti a černou plochou s klouby, které spojují panel se základnou notebooku.


Asus F3Ue

Tradičním prvkem asusovské konstrukce je speciální úprava obvodové hrany, kterou tvoří tuhý, přibližně 2 až 5 milimetrů široký plastový pásek. Tento účelný prvek chrání displej a základnu přístroje při pádu nebo nárazu.



Mechanický systém udržující panel na základně notebooku je tentokráte otočen. Pojistka pro otevření panelu se nachází na spodní straně základny nedaleko audio panelu. Notebook lze bez problémů otevřít pouze jednou rukou. Hmotnost přístroje zaručuje určitou stabilitu, takže notebook při otevírání „necestuje“ po stole.


Asus F3Ue – kontrolky

Kontrolky se nacházejí na základně přístroje ve speciálním kovovém panelu. Dlužno dodat, že tento prvek dokonale ladí s okolními materiály a svým způsobem rozjasňuje jinak poněkud monotónní základnu. Druhá řada kontrolek (HDD, Capslock apod.) se nachází v pravé horní části, nedaleko sloupku LCD panelu.


Klávesnice a Touchpad


Asus F3U nabízí plnohodnotnou klávesnici včetně oddělených kurzorových šipek. Barevné řešení je tradiční - černé klávesy s bílými popiskami. Zdvih kláves je přiměřený, rozložení v podstatě standardní, snad pouze klávesa Enter by u 15" notebooku mohla být dvouřádková. Klávesy Pause, PrtScr, Ins a Del tvoří jeden celek s funkčními klávesami (F1-F12). S povděkem přijímám fakt, že klávesa Fn je konečně napravo od Ctrl. Obrácená pozice techto kláves dlouho zůstavala zvláštností notebooků Asus, což při psaní přinášelo neustálé přehmaty.


Klávesnice Asus F3Ue

V pravo nad klávesnicí se nachází pět speciálních funkčních tlačítek a vypínač přístroje. Funkční tlačítka slouží k ovládání Windows Media Center, profilů power managementu, přepínání profilů LCD displeje apod.


Touchpad

Pracovní plocha touchpadu je narozdíl od základny přístroje černá. Vlastní touchpad je zapuštěn poměrně hluboko pod povrchem základny. Obvod touchpadu lemuje světle stříbrný plast, který přechází v tlačítka myši. Tlačítka tvoří jeden kus plastu - nejsou od sebe oddělena. Přesto lze tlačítka touchpadu stisknout bez větší námahy a ovládání notebooku je proto velmi pohodlné. Rolování v browseru nebo dokumentech je realizováno přes hrany touchpadu.
reklama