reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?

9.10.2007, Josef Brož, recenze
Asus F3U - mobilita v podání AMD/ATI?
Asus F3U patří svou cenou kolem 20 000,- Kč mezi základní přístroje. Jeho hnacím motorem je však dvoujádrový procesor AMD Athlon 64X2 TK-53 a čipová sada AMD M690G s integrovanou grafikou ATI Xpress 1250. Multimediální možnosti doplňuje kvalitní zvuková reprodukce, širokoúhlý displej a webová kamera.
Notebooky Asus představují velmi dobrý kompromis mezi cenou, kvalitou zpracování a hardwarovou výbavou. V případě Asus F3U se nabízí přímé srovnání s nedávno testovanými modely Umax VisionBook 3500 nebo Acer Extensa 5610. Pomineme nyní poněkud nešťastný model Umaxu a pokusíme se Asus F3U srovnat s Acer Extensa. Platfoma Intel nabízí v oblasti mobilních CPU a čipsetů poněkud vyspělejší řešení. V tomto ohledu, tedy po stránce hardware, bych patrně volil Acer Extensa 5610. Dvoujádrový Intel T5500 je poněkud výkonnější než AMD Athlon X2 TK-53. Rovněž powermanagement Intelu je výrazně úspornější. Připomenu, že Acer s 4000 mAh baterii vydržel pracovat cca 165 minut, Asus F3U (4800 mAh) pouze hodinu a půl. Naopak zajímavým řešením platformy AMD/ATI je integrovaná grafika Xpress 1250, která je cca o 20% výkonnější než její konkurence Intel GMA950. Zpět ke srovnání Acer vs Asus. Velkou převahu má Asus v dílenském zpracování a kvalitě plastů. Velmi těsně si oba modely notebooků konkurují i v ceně. Po stránce výbavy má mírně navrch Asus F3U díky integrované webkameře.
 

Asus F3U

Asus F3U je ve své kategorii velmi kvalitní výrobek. K jeho přednostem dále patří kontrastní 15,4“ širokoúhlý displej s rozlišením 1280x800, který spolu s integrovanými reproduktory nabízí uživateli dostatek komfortu pro sledování filmů. Multimediální zaměření doplňuje webová kamera a integrovaná čtečka paměťových karet. Při běžné práci se Asus kupodivu příliš nezahřívá. Stejně tak hluk větráčku je na nízké úrovni. Poněkud mě však překvapila hlučnost pevného disku. Nejsem schopen posoudit, zda-li to byl problém konkrétního modelu Seagate Momentus 5400.3 nebo Windows Vista, ale zvuk swapujícího disku byl poměrně hodně rušivý.

Největší slabinou testovaného Asus F3U je výdrž na bateriích. Mírně nadstandardní šestičlánková baterie prostě nedostačuje potřebám AMD hardware. Na druhou stranu vysoká spotřeba u notebooku, jehož hmotnost dosahuje cca 2,7 kg, nehraje příliš velkou roli. Za cca 20 000,- Kč získá uživatel originální notebook, který poskytuje vyrovnaný výkon a zajímavé multimediální vlastnosti. Největší využití se proto nabízí v domácích podmínkách nebo kancelářich, kde bude Asus F3U ideální náhradou za desktopový počítač.


Cena
Mobilita
Výbava (webcam)
Integrovaná grafika
4x USB, porty, FireWire
Spotřeba
Kvalita zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Doporučená koncová cena: 20 000,- Kč (včetně DPH)

 
Za zapůjčení notebooku Asus F3U děkujeme společnosti BGS LEVI Czech

reklama