reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus MeMO Pad Smart: Androidí klasika

18.4.2013, Jan Vítek, recenze
Asus MeMO Pad Smart: Androidí klasika
Dnes se podíváme opět na jeden tablet, přičemž volba padla na zbrusu nový Asus MeMO Pad Smart. Jedná se o klasický dotykový tablet dodávaný bez zvláštního příslušenství za příznivou cenu. Těšit se můžeme na výkonnou Tegru 3 od NVIDIE a 10,1" displej.

Displej


Asus nám připravil displej typu IPS s rozlišením 1280 x 800 a jasem až 350 nit. Takže zatímco jas je velmi slušný, rozlišení by na dnešní dobu mohlo být lepší, neboť takto se nemůžeme těšit, že text bude krásně vyhlazený. Nicméně zde jsem už tak trochu ovlivněn po otestování podobně velkého tabletu s rozlišením 2048 x 1536 - Sencor Element 9.7 v2. Na druhou stranu je také třeba podotknout, že rozlišení srovnatelné s 1280 x 800 nabízí drtivá většina dnešních 15,6" notebooků, takže zde jsme na tom ještě velmi dobře (nehledě na použitou technologii).




- pohled zpříma -


Asus dále udává, že pozorovací úhly jsou 170° v obou směrech, přičemž v případě IPS se nejčastěji uvádí rozsah 178°. Osobně pak nevidím důvod, proč by tento displej nemohl také mít ve specifikacích 178°, však jeho obraz je viditelný až do té doby, než zmizí i ta tenká čára, která z něj při natáčení zbyde.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


S pozorovacími úhly se tedy nemusíme moc zatěžovat, neboť ze všech stran je obraz vidět stejně, čili se stejnými barvami, pouze pochopitelně klesá jeho jas, za což mohou také více viditelné odlesky v krytu displeje. Jas je pak dostatečný i pro využití v prosvětlené místnosti, i když komfort pak samozřejmě zajistí pouze to, když si dáte pozor na odlesky.




- pohled zespoda -


Jas také může být řízen automaticky pomocí vestavěného čidla, které však pracuje poněkud podivně. Po zapnutí třeba v příšeří nastaví klidně i nejnižší možý jas, který po vystavení tabletu světlu samozřejmě zvýší, ale pokud pak obnovíme naprosto stejné světelné podmínky jako předním, jas klesne jen o trochu. Ve výsledku tak může být při automatickém nastavení jas buď přehnaně nízký, nebo naopak tak vysoký, že z něj budou bolet oči.

Zobrazované barvy by mohly být o chlup živější, ale jinak si na displej nelze stěžovat. Má vysoký kontrast, takže se na něm dobře čte a dotykové ovládání reaguje přesně a pohotově.


Zvukový systém


Zvuk je zde produkován dvěma reproduktory umístěnými na zadní straně tabletu, Asus je označuje jako SonicMaster a slibuje, že poskytnou kvalitní zvuk. Už krátký poslech napoví, že použité reproduktory skutečně nejsou jen slabá chrchlátka, tedy alespoň ne na poměry klasických tabletů.

Line se z nich zvuk, který je silný, navíc má hloubku a neslévají se v něm dohromady basy a výšky v jeden plastově znějící binec. Reproduktory jsou samozřejmě omezeny svou velikostí, takže nemohou produkovat opravdu kvalitní zvuk, na němž by byl poslech hudby potěšením, ale pokud nebude lepší alternativa, klidně se to dá snést. Za reproduktory si tedy Asus zaslouží palec nahoru.

Na druhou stranu sluchátkový výstup by mohl být silnější, ale aspoň si nebudete ničit uši. Důležité je, že ve sluchátkách nic nešumí a ani nepraská, ani když je procesor vytížený.


Kamera


Zadní kamera nabízí rozlišení 5 Mpix a k tomu automatické ostření, ovšem již ne LED blesk pro přísvit ve tmě. To znamená, že můžeme fotit v rozlišení až 2592 x 1944 pixelů či natáčet videa ve Full HD a při focení si můžeme díky softwarové výbavě vybrat místo, na které se kamera během okamžiku zaostří. Software také umožní vybrat si mezi několika scénickými režimy (včetně panoramatu), pak tu jsou také nějaké efekty (LOMO, negativ, sépie, noční vidění, podvodní, atp.), pak můžeme upravit expozici (+2 až -2), vyvážení bílé a dokonce také ISO v rozmezí 50 až 800.





Přední kamera má již rozlišení menší, a to 1,2 Mpix a poslouží pro videohovory. Na ní se v krátkosti také podíváme. Pokud si otevřete větší náhledy zachycených fotografií, pak pod nimi najdete odkaz na plnou velikost bez jakýchkoliv úprav.




- klikněte pro zvětšení -


Hned první fotografie odhalí největší problém fotoaparátu tohoto tabletu, a sice barvy. Je totiž při automatickém vyvážení bílé silně posunuta do fialového spektra, kvůli čemuž barvy působí nepřirozeně. Kameře evidentně dělá problém difúzní světlo podmračeného počasí, neboť na přímém slunci již fotografie vypadá zcela jinak a daleko lépe:




- klikněte pro zvětšení -


Při polojasném počasí je výsledek někde mezi předchozími dvěma fotografiemi. Je tedy vidět, že kamera umí pořizovat velmi pěkné a ostré snímky s dobrou kresbou, ovšem potřebuje k tomu vhodné světelné podmínky, a to nejen s ohledem na množství světla.




- klikněte pro zvětšení -


Vše je ale pouze otázkou vyvážení bílé, takže je samozřejmě možné výslednou fotografii následně softwarově upravit. Stačí aplikovat automatickou úpravu barev, která jim vrátí přirozenost. To si ostatně můžete vyzkoušet sami na těchto snímcích.




- klikněte pro zvětšení -


Díky automatickému ostření můžete fotit i blízké objekty, které se vejdou do poměrně úzkého úhlu záběru objektivu. I fotografie z interiéru si zaslouží následnou pozornost, aby v nich vynikly přirozené barvy a obraz byl kontrastnější. To ovšem není žádný problém.




- klikněte pro zvětšení -


Přední kameru tedy mohu hodnotit veskrze pozitivně. Je pohotová, díky dotykovému displeji si můžeme zaostřit na jakýkoliv objekt, což systém zvládne ještě dříve, než prst vrátíme na spoušť a díky softwaru můžeme experimentovat s různým nastavením.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podívejme na dvě videa, která zachytila jednak přední kamera (4 MB, mp4) a zadní kamera (15 MB, mp4). Videa byla pořízena v nejvyšších možných rozlišeních a je vidět, že čip Tegra 3 dokáže pro tyto účely poskytnout dostatečný výkon, takže videa jsou netrhaná, a my tak můžeme tento tablet klidně využít pro natáčení videí a videokomunikaci (na prvním videu je zachycen také zvuk z blízkého televizoru). Hodila by se samozřejmě nejlépe optická stabilizace, ale tu alespoň zatím nemůžeme po zařízení tohoto typu chtít.



Ergonomie


Při posuzování ergonomie takovéhoto tabletu se můžeme v podstatě omezit jen na rozložení portů a ovládacích prvků, neboť ke zpracování samotného těla, jeho velikosti a hmotnosti nelze nic říct - ty jsou naprosto standardní.

Základem u každého tabletu je, aby se dal dobře držet, čili aby v cestě nebyly žádné kabely. To zde platí bez výjimky, neboť ve spodní části tabletu máme jen slot pro karty microSD a zapuštěné resetovací tlačítko a když ho budeme držet na výšku, pak se nám mezi dlaně dostane akorát vypínač a ten dlaní jen tak nestiskneme. Ovládání hlasitosti zvuku je dobře přístupné především v poloze na šířku. Ostatní tlačítka jsou pouze virtuální v systému Android.
reklama