reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS MyPal A620 - Opravdový dříč

16.12.2003, Petr Hájek, recenze
ASUS MyPal A620 - Opravdový dříč
Přístroj značky ASUS, jenž se nám dostal do rukou a na který se v dnešní recenzi podíváme, je skutečně velmi překvapivým kouskem hardware. Pod jeho poměrně nenápadnou slupkou se totiž skrývá doposud nejvýkonnější Pocket PC na dnešním trhu, které v testech převálcovalo naprosto všechny konkurenty, a to prosím včetně těch nejdražších highendů.
Kapitoly článku:
Today obrazovka A620 je k nerozeznání od jiných Pocket PC, žádný manažer spuštěných aplikací, což ale není, vzhledem k celé řadě podobných a nezřídka freewarových utilitek na webu, nijak fatální.

U A620 je samozřejmě přítomen procesor Intel PXA255 taktovaný dle papírů na 400 MHz.



Z 64 MB RAM je dostupných pouze 58,79 MB. Záložní akumulátor buď není v Power Menu ze skromnosti uveden nebo zde není, těžko říct, kolik % akumulátoru si A620 nechává v záloze po tom, co ohlásí vybitý stav a za jak dlouho přijde o obsah paměti.



ASUS bohužel zaplácl Flash celou, takže Flash Disk se u A620 nekoná. Škoda, aspoň pár mega pro základní zálohu by nebylo na škodu. A620 lze pořídit ve dvou modifikacích - s anebo bez Bluetooth čipu, nám se na testování dostal do rukou asi o 2 000,- Kč levnější model bez Bluetooth, proto jsou všechna menu týkající se bezdrátové komunikace deaktivována.



Mezi programy dodávanými standardně k OS MS Windows Mobile 2003 se nachází i zálohovací pomůcka jménem ASUS Backup...



...díky které lze provést buď standardní zálohu či obnovení, ale hlavně, lze nastavit naprosto skvělou funkci automatické zálohy v případě klesnutí stavu akumulátoru pod určitou mez. Jistě elegantní vypořádání se s nepřítomným Flash Diskem. Zálohovací aplikaci ovšem chybí k dokonalosti jediná drobnost - ke zdařilému fungování potřebujete CF kartu aspoň 64 MB kapacity.



Mezi obvyklými nastavovacími utilitkami zaujme ASUS Settings, do kterého byly zaintegrovány v podstatě veškeré nastavovací náležitosti, včetně štelování stupně podsvícení.

Na první záložce se nachází základní informace o paměti a verzi operačního systému.



Podobně jako některá další Pocket PC, i u PDA ASUS MyPal A620 lze hnát procesor na několik rychlostí, pro běžného uživatele bude nejatraktivnější mód Automatic, ve kterém si PDA hlídá, jak velká je na procesor kladena zátěž a v případě, že úloha trvá určitý počet cyklů, PXA255 zařadí vyšší rychlost. Zajímavé je každopádně zatržítko Advanced Performace Enhancement, jehož funkci se mi opravdu nepodařilo rozluštit - nikde o ní totiž není ani zmínka.

Velice příjemnou vlastností A620 je, že u něj lze velmi plynule regulovat stupeň podsvícení. Zatímco někteří návrháři zpřístupní u svých modelů 4 - 5 stupňů podsvícení, ASUS se vydává cestou opačného extrému a povoluje nastavit hodnotu v rozsahu celého Byte, tedy celkem 256 úrovní. Šikovné je, že pro rychlé přepínání lze stále tapnout stylem nalevo nebo napravo od nynější pozice a šipka se spolu s podsvícením posune asi o 1/5 některým ze směrů, skvělé!



I příznivcům digitální hudby má A620 co nabídnout, vedle perfektního výstupu bez šumu (o takovém se H2215 ani nesnilo) překvapí solidní hlasitost, kterou vyloudíte ze sluchátek. Nechybí nastavení výšek i basů a rovněž i seřízení míry vyváženosti není na škodu. Vestavěný reproduktor samotný není žádný zázrak, zní poněkud zastřeně, ale na poslech poznámek je docela dobře použitelný.

V hojné míře lze změnit i vlastnosti vestavěného mikrofonu.



Pro každé z aplikačních tlačítek lze sólo nastavit, zda PDA "vzbudí." Zdůrazněme ještě, že tlačítko s ikonou domečku Vás nehodí na Today obrazovku, ale do ASUS Settings centra.

Pokud vložíte CF kartu, je možné si zapnout její automatické otevření ve File Exploreru.



reklama