reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík

7.2.2008, Jan Vítek, recenze
ASUS NOVA P22 - multimediální trpaslík
ASUS se s vervou pustil do minaturizace, když představil své variace levných a malých notebooků - Eee PC. Z podobného soudku je i NOVA P22, jen nejde o mobilní zařízení, ale o multimediální centrum s patřičně redukovanou velikostí, ale přesto slušným výkonem.
ASUS NOVA P22 byla u nás představena v lednu tohoto roku společně s o něco méně výkonnou verzí NOVA P20. Jak můžete vidět ze specifikací, jedná se spíše o takový notebook zabalený v malé skříňce a vybavený multimediálními schopnostmi, což dokazuje přítomnost IR dálkového ovladače.



ASUS NOVA P22
CPUIntel Core 2 Duo CPU E6320/1,86 GHz, 1066MHz FSB
Čipset Intel 946GZ + ICH7
GrafikaIntegrovaná Intel GMA 3000
OSWindows Vista Home Premium
Wireless LAN802.11n
BluetoothVestavěný modul Bluetooth 2.0 + Enhanced data rate
Paměť1 GB, DDR2 667
Pevný disk160 GB SATA 300, 5400 ot/min
Optická mechanikaŠtěrbinová 16rychlostní DVD Supermulti
Ethernet10/100/1000 Mb/s
Čelní panel- HiFi reproduktor
- senzorový vypínač (s LED podsvícením)
- senzorové tlačítko pro vysunutí disku
Konektory na zadní straně- 4x USB 2.0
- VGA výstup (adaptér)
- 1x mikrofon
- DVI-I výstup
- 1x RJ 45
- 1x konektor napájení (stejnosměrný proud)
- 1x pětikanálový optický digitální audio výstup (Sur. R/L)
- 1x pětikanálový optický digitální audio vstup (Sub/Center)
Hmotnost1,78 kg
Barevné variaceČerná a bílo-oranžová
Technologie Intel ViiVAno
Rozměry (Š)x(H)x(V)231 x 184 x 51 (mm)
Příslušenství- IR dálkový ovladač certifikovaný společností Microsoft
- stojánek pro vertikální umístění
- S/PDIF adaptér

Jak je tedy vidět, PC je postaveno především z notebookových komponent, což bylo kvůli takovým rozměrům nutné. Výjimku tvoří ale hned první komponenta v seznamu, jíž je procesor Intel Core 2 Duo E 6320. Jedná se o desktopovou verzi pro socket LGA 775 s jádrem Conroe. Tiká na 1,86 GHz a pracuje s 4 MB L2 cache a 1066MHz FSB. Tento procesor bude pro své účely zcela jistě stačit.



Základní desku obsluhuje čipová sada Intel 946GZ a integrovaným jádrem GMA 3000. Ta podporuje FSB 800/533 MHz, rozhraní PCI Express, paměti DDR-2 667 MHz, Intel HD Audio, Intel Matrix Storage a SATA 3Gb/s. Vedle té je zde southbridge typu ICH7, tedy již poněkud starší. Dále zde máme 1 GB paměti DDR2-667, o které se nikde nepíše, že by byla rozšiřitelná. Vzhledem k dnešní ceně paměťových modulů by však ASUS mohl zauvažovat, že by nabízel i verzi se 2 GB paměti.

Jako úložné zařízení se uplatnil 160GB HDD Seagate Momentus ST9160821AS s rozhraním SATA2 a otáčkami 5400 RPM. Jde samozřejmě o notebookový, 2,5" typ. Sekunduje mu 16rychlostní DVD Supermulti mechanika Matshita UJ-85JS, jež nemá k dispozici vysouvací tray, ale štěrbinu, do níž se média zasouvají. Připojení k síti pak zajišťují vhodně zvolená a moderní rozhraní 1Gbps Ethernet, Atheros AR5008X Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 2.0 + EDR. A nyní se podívejme již na samotné PC.

Obal celého PC NOVA P22 je až na výjimky vyroben z černého lesklého plastu, v němž nebudete mít problém se shlédnout jako v zrcadle. To má za následek jednu podstatnou a všem snad již dobře známou věc - PC se také velmi snadno špiní. Je na něm vidět každé smítko prachu a každý dotek holou rukou na povrchu zanechá mastnou stopu. Naštěstí ASUS na nás nebyl až tak zlý, takže přední strana, na kterou se bude sahat asi nejčastěji, má na sobě matný povrch. Jinak bych kvalitu vnější schránky hodnotil velmi pozitivně. Plast je velmi dobře zpracovaný, je pevný, a nikde se tedy nic neprohýbá.


- klikněte pro zvětšení -

Přední stranu ASUS zpracoval elegantně s minimem rušivých prvků. U horního okraje můžeme vidět štěrbinu pro zasouvání CD nebo DVD. Ta je proti prachu chráněna měkkým materiálem, který by měl těsně obepnout médium, avšak u naší verze bylo jasně vidět, že lamely k sobě nedoléhají. Pod DVD mechanikou je pěkně vyvedené kovové logo firmy ASUS. Na první pohled zde také nenajdeme žádná tlačítka, pouze označená místa v odděleném pruhu napravo od mechaniky. To proto, že tlačítka jsou dotyková, takže pouze stačí, když se prstem dotknete příslušného místa. Je tu tedy tlačítko pro vysunutí média z mechaniky a pak už jen podsvícené tlačítko Power (svítí bíle nebo červeně podle stavu PC). Ihned vedle něj je pak IR čidlo pro dálkové ovládání a nakonec máme vepředu něco, co ASUS označuje jako pár Hi-Fi reproduktorů a slibuje od nich kvalitní poslech. Co je na tom pravdy, to zjistíme posléze.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadní straně není samozřejmě nic jiného, než veškeré porty. Jak je vidět, není jich mnoho, ale přesto by měly tomuto zařízení stačit. Začneme na levé straně, kde se setkáme nejdříve s napájecím konektorem, jenž přijímá 19 V. PC si také vystačí s dodávaným 90W zdrojem. Poté následuje řada čtyřech USB 2.0 portů s dostatečnými rozestupy. Pokud nevyužijete bezdrátovou myš a klávesnici (rozhraní Bluetooth 2.0 + EDR - ASUS BT183 k tomu přímo vybízí), pak vám zaberou dva USB porty, protože PS/2 zde nenajdeme. Dále zde máme trojici klasických 3,5mm audio konektorů (line-out, line-in a mikrofon). Konektory však mohou fungovat i jako výstup pro 5.1 zvuk a nakonec díky dodávanému adaptéru můžeme využít také S/PDIF IN a OUT. Obrazový výstup je zprostředkován DVI-I portem s dodávanou redukcí na D-Sub a zcela nakonec je ze RJ-45 konektor 1Gbps Ethernetu.



Pohledy na další dvě strany ukáží, jak se toto PC chladí. ASUS se u něj chlubí tím, že hlučnost dosahuje pouze 25 dB (pozor, ne dBA). Chlazení je samozřejmě aktivní a podílejí se na něm tři 40mm ventilátory, jež jsou posazeny do řady na pravé straně PC. Jejich úkolem je foukat ven, aby vzduch mohl proudit otvory v horním víku a na protilehlé straně.



Otvory jsou vytvořeny v podobě hrubých mřížek, tedy až na ventilaci nahoře, kde je jemně perforovaný plech. Jistým prachovým filtrem je ale opatřena i mřížka na levé straně, ale ta je již podstatně hrubší než ta nahoře. A aby nevznikla mýlka, plech nahoře je zespoda neucpaný pouze asi z jedné čtvrtiny, jež se nachází na místě nejdále od ventilátorů.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se podíváme na spodní stranu, kde je asi nejzajímavějším prvkem dokovací konektor. Ten je dle manuálu připraven pro budoucí zařízení pro ASUS NOVA, takže dnes se na něj můžeme leda podívat. V rohu je pak licenční štítek pro operační systém Windows Vista Home Premium OEM.
reklama