reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P4S800D-E Deluxe - SiS655TX pro náročné

19.4.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Asus P4S800D-E Deluxe - SiS655TX pro náročné
Protože bude ještě pár týdnů znamenat Pentium 4 pro Socket 478 to nejlepší, co pro intelovskou platformu můžeme získat, přinášíme recenzi další základní desky. Tentokrát jde o čipset SiS655TX v podání společnosti ASUS. Jak uvidíte dále, čipsety SiS mohou být více než konkurenceschopné.
Balení a příslušenství

Nejdříve se podívejme, co si pod označením ASUS P4S800D-E Deluxe vůbec donesete domů. Tak za prvé je to schované v krabici, jejíž design je jako vždy u ASUSu velmi pěkný. Dominantní je logo AI Series, nechybí samozřejmě výčet těch „super“ vlastností desky.


Obr. 2 – Krabice od základní desky ASUS P4S800D-E
Klikněte pro zvětšení

Zajímavější je ale samotný obsah. Ještě než se dostanete k motherboardu, musíte se prodrat příslušenstvím. Základem je dvojice SATA kabelů, dva 80-žilové, dva 40-žilové a jeden FDD kabel v černém designu ASUS a redukce napájení Molex->SATA, nechybí ani kovová záslepka pro zadní výstupy. V balení ale také naleznete dva brackety – první s výstupem FireWire a druhý s dvojicí USB portů a Gameportem.


Obr. 3-5 – Příslušenství dodávané k desce
Klikněte pro zvětšení

Zbytek místa v balení zabírá Quick Setup Guide, obsáhlý manuál a CD s ovladači. Žádných CD s hrami se jako u všech základních desek nedočkáme. Obsahem jediného přiloženého disku je:
  • Ovladače pro RAID, IDE, AGP, SoundMAX, Gigabit LAN
  • Winbond Voice Editor
  • ASUS PC Probe
  • ASUS Update
  • PC-Cillin 2002
  • Acrobat Reader 5.0
  • Screen Saver

Pozn.: Hlavně přiložené ovladače je nutné nainstalovat, protože ani Windows XP SP1 je neobsahují. Bez nich nelze zprovoznit RAID, AGP ani integrované audio.

Posledním a velice nenápadným kouskem je fólie Instant Music, která patří na funkční klávesy a obsahuje jejich popisky pro ovládání hudby (viz předchozí stránka). Bohužel je určena jen pro standardní velikost kláves a na mojí multimediální neseděla.


Rozvržení desky


Obr. 6 – Základní deska ASUS P4S800D-E Deluxe
Klikněte pro zvětšení

Podívejme se nyní na to, jaké je rozvržení komponent na desce samotné. A začněme od míst, která dělají často problémy. Hlavní napájecí konektor se nachází úplně vpravo nahoře, což je tradiční (a nejvhodnější) umístění. Konektor ATX12V je sice také na běžném místě nedaleko NorthBridge a procesoru, ale to mi již tak ideální nepřijde. Pak je totiž třeba napájecí kabel, ač slabý, vést kolem chladiče procesoru nebo ho protlačit spodem vedle NorthBridge.


Obr. 7 – Schéma motherboardu převzaté z manuálu
Klikněte pro zvětšení

Dále dělá problémy, pokud je příliš vysoko AGP slot a grafická karty zamezuje odklapnutí DIMM slotů. V případě ASUSu se to ale nekoná. Dále tu máme patici procesoru s retenčním rámečkem pro chladiče na Socket 478. Zde nechal výrobce místo přesně tak, jak je specifikováno, tedy uvnitř záchytného systému. Bohužel se nám z levé a spodní strany tlačí na patici kondenzátory, resp. heatsink NorthBridge (je umístěn diagonálně), které mohou v některých případech zabránit instalaci velkých chladičů.


Obr. 8 – Rozmístění SATA konektorů kolem SiS964 a SiS180 (jeden není vidět)
Klikněte pro zvětšení

V dalším rozložení komponent nevidím problémy. Primární IDE konektor a FDD konektor směřují mimo desku, což znamená, že široké kabely nebudou zabírat tolik místa. SATA sloty jsou různě rozházeny na spodní pravé části desky, ale díky úzkým kabelům na tom až tolik nesejde. Na desce nalezneme trojici 3-pinových konektorů pro větráky, dva na horním okraji mezi paticí a DIMM sloty a jeden na spodním okraji. Horní dva jsou trochu méně přístupné, ale jde to přežít.


Obr. 9 – Barevný výstup na čelní panel

Co se mi u ASUSu velice líbí je barevné rozlišení pinů na panelu pro připojení drátků ze skříně. Přední panel pak lze zapojit, aniž byste se museli podívat do manuálu. Dále máme ještě na motherboardu headery pro připojení USB (2 výstupy po 2 portech nalevo od SouthBridge) a na spodní straně zprava postupně Gameport, COM2 a FireWire. Problémy s dosažením bych viděl jen u interních audio výstupů pro CD-ROM apod., kde musíte kabel vést prakticky celou skříní.


Obr. 10 – Wi-Fi slot typický pro základní desky ASUS

A abych nezapomněl, pod posledním PCI slotem se nachází speciální asusácký Wi-Fi slot pro připojení bezdrátové karty.


Obr. 11 – Zadní panel
Klikněte pro zvětšení

Zadní panel neskýtá nic neobvyklého, nachází se na něm (zleva doprava) PS/2 pro myš a klávesnici, pozlacený S/PDIF jack, COM a LPT porty, čtveřice USB portů, FireWire, RJ45 a tři audio výstupy.


Osazení a řadiče

Nakonec ještě rozebereme jednotlivé čipy, které se na desce nezakrytě skrývají. Je to samozřejmě NorthBridge SiS655TX, který se nachází diagonálně pod paticí pro procesor a SouthBridge SiS964, který je také umístěn tradičně.


Obr. 12 – SiS180

Od SiS se na desce nachází ještě jeden čip, a to SiS180, který zajišťuje podporu dvou SATA portů a jednoho IDE kanálu (celkem až 4 disky) včetně diskových polí RAID 0, 1, 0+1 a JBOD. Nachází se kousek pod SouthBridge. Další řadiče jsou tyto:


Obr. 13 – VIA VT6307

VIA VT6307 pro podporu FireWire (2 porty IEEE1394a)


Obr. 14 – Winbond W83627THF-A

Winbond W83627THF-A, který se stará o sériové porty, paralelní port a Game/MIDI port


Obr. 15 – ADI1888

Drobný šváb ADI1888 s podporou 6-kanálového zvukového kodeku AC‘97


Obr. 16 – Marvell 88E8001

Velký šváb Marvell 88E8001, což je čip zajišťující Gigabit Ethernet

Pak máme na desce další nezbytnosti jako je BIOS, Clock generator atd., o kterých se snad nemusím zmiňovat.
reklama