reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5GD2 Premium: integrace na maximum

4.1.2005, Igor Viduna, recenze
Asus P5GD2 Premium: integrace na maximum
Dnes vám představíme desku Asus P5GD2 Premium, která se kromě nových technologií odvozených z čipsetu Intel 915P chlubí také např. WiFi modulem integrovaným přímo na desce či dvěma gigabitovými síťovými čipy apod. A to je (jak jistě sami uznáte) skutečnost hodná naší pozornosti...
Standardní popis konektorů na I/O panelu desky bude dnes vskutku netradiční. A to díky integrované WiFi kartě, která zde má konektor pro svoji anténu. Dále zde nalezneme dva PS2 porty, které se spolu s koaxiálním a optickým SPDIF-Outem krčí pod paralelním portem. (Ano chybí zde sériový port, o který ale nepřijdete!) Ty sousedí se čtyřmi USB 2.0 porty, které se o místo dělí s FireWirem (IEEE 1394a) a RJ45 konektorem. Pak zde jsou již pouze vstupy a výstupy zvukové karty...


Obr.05 - Netradiční, ale praktické...
Pro zvětšení klikněte myší

Nyní přeskočíme čipovou sadu a přejdeme hned k RAIDovým řadičům Silicon Image Sil3114 - tento čip podporuje až čtyři Serial ATA disky, které je možné zapojit do RAIDu 0, 1, 10 či 5 - a ITE 8212F, který pro změnu umí dva kanály ATA133 (tj. až další čtyři zařízení) taktéž s možností RAIDu - tentokráte 0, 1 či 0+1. Tyto specifikace by samy o sobě stačily myslím si skoro každému, ale musíme mít ještě na paměti SouthBridge Intel ICH6R, který podporuje další čtyři Serial ATA disky s možností RAIDu (0 a 1, vč. technologie Intel Matrix Storage Technology) a jeden kanál ATA100 (tj. až dvě zařízení). Pokud jste tedy dobře počítali, museli jste dojít ke stejné cifře jako my: osm Serial ATA disků a šest ATA100, resp. ATA133 zařízení! A to je již velmi solidní potenciál, který naplno využije jistě jen málokdo...


Obr.06 - Diskový řadič Silicon Image

Již samozřejmostí se u současných základních desek stala přítomnost gigabitového ethernetového řadiče (10/100/1000 LAN). Náš Asus se však ani zde nespokojí s průměrem a nabízí hned dva takovéto čipy! Fyzicky jde o Marvell 88E8001-LKJ (rozhraní PCI) a 88E8053-NNC (tento je určen pro PCI Express).

Tyto pak vyžívají technologii Asus Al NET2, která zjišťuje: "...problémy s připojením k síti před startem OS. Problémy s počítačovou sítí jsou velmi často způsobeny špatným kabelem. AI Net 2 vzdáleně detekuje připojení kabelu vteřinu poté, co zapnete počítač a oznámí jakékoliv problémy s kabelem až na vzdálenost 100 metrů s přesností na 1 metr."


Obr.07 - Síťový čip 88E8001-LKJ, vlevo WiFi čip

To ale není zdaleka vše. Jistě jste nezapomněli, že zde byla řeč i o Wireless kartě, integrované přímo na desce. Tato využívá taktéž čipu Marvell - typ 88W8310-BAN. (Viz. foto výše) Ten podporuje již standard IEEE 802.11g, což znamená rychlost až 54 Mbit/s, což odpovídá rychlosti skoro 7 MB/s. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita s protokolem IEEE 802.11b. Pod Windows 2000 a XP pak můžete využít funkce Access Pointu, která vám v případě touhy po vlastní domácí bezdrátové síti jistě několik stovek ušetří... (Na fotce si všimněte, jak se za audio panelem "krčí" druhý síťový čip - Marvell 88E8053-NNC.)


Obr.08 - Síťový čip 88W8310-BAN, vč. antény a detailu desky
Pro zvětšení klikněte myší

Ani FireWire však na této desce není obyčejným FireWirem. Pozorný čtenář si jistě všiml, že deska podporuje i standard IEEE 1394b, což znamená dvojnásobnou přenosovou rychlost oproti staršímu standardu 1394a - tj. 800 Mbit/s vs. 400 Mbit/s. (Jen tak pro úplnost - USB 2.0 má přenosovou rychlost 480 Mbit/s.) A jak to tedy je? Deska je osazena jedním portem 1394a (ten integrovaný přímo na I/O panelu) a dvěma 1394b, které naleznete na přídavném bracketu. Fyzicky pak rozhraní řídí dva čipy Texas Instruments: 1394b (TSB82AA2 – ten větší) a 1394a (TSB81BA3 - menší). Celkově tak máte k dispozici nadstandardní počet tří FireWire portů!


Obr.09 - FireWire čipy Texas Instruments

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolil výrobce čip C-Media CMI9880. Jde o klasický AC´97 2.3 kodek s podporou 8-kanálového zvuku s technologií High Definition Audio, což mimo jiné znamená podporu technologie Dolby Digital či 24-bitového audia apod.: "Užijte si špičkový zvuk na vašem počítači! Integrovaný 8-kanálový HD zvukový (High Definition Audio, předem nazývané jako Azalia) CODEC umožňuje velmi kvalitní 192KHz/24-bitový zvukový výstup, funkce pro detekci konektorů, retasking funkce a multi-streaming technologii, která odesílá současně rozdílné streamy na rozdílné místa určení. Nyní můžete mluvit s partnery pomocí sluchátek a zároveň hrát více-kanálové síťové hry a to všechno na jednom počítači. Technologie Dolby Digital Live od Dolby Lab dekóduje více-kanálové zvukové zdroje do AC-3 bit-streamu, který pak v reálném čase předává na S/PDIF port." Samozřejmostí je SPDif-Out (koaxiální i digitální). Bližší informace o čipu naleznete zde.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.10 – Obrázek z webu

A nakonec nemůžeme nezmínit jedo velmi důležité vylepšení. Že by výstuha kvůli těžkým chladičům?! Omyl! Jde o tzv. Stack Cool: "Největším zdrojem tepla na základní desce jsou obvody napájecího zdroje, a proto ASUS vyvinul technologii Stack Cool™. Tato technologie využívá ještě jedné malé desky s plošnými spoji umístěné nad hlavní deskou, což zajišťuje snížení teploty systému o 10° Celsia. A hle! Větší stabilita a delší životnost systému aniž abyste museli cokoliv dělat."


Obr.11 – Odvrácená strana desky

Příslušenství

V příslušenství jsme se přes nepřeberný počet kabelů apod. ani nemohli vyznat, protože je zde "opravdu hodně všeho"... Troufáme si říci až zbytečně moc. Ale začneme popořadě, abychom se v popisu opravdu neztratili. Takže brackety: sériový port, dva USB s game-portem a další dva USB porty s druhým síťovým konektorem RJ45.


Obr.12 – Bracket a kebely

Dále je zde osm Serial ATA kabelů (baleno po dvou), tři ATA kabely a jeden kabel pro disketovou mechaniku. Zajímavá věc je ale externí redukce pro dva Serial ATA disky, která umožní připojit tyto zařízení k PC bez nutnosti jeho rozdělávání. Fantastická věc, nemyslíte?! (Tím více, vezmeme-li v potaz, že Serial ATA disky by měly být hot-plugové - tj. připojitelné a odpojitelné za chodu PC jako je USB). Samozřejmostí je pak dostatečný počet napájecích redukcí pro Serial ATA disky.


Obr.13 – Diskové kabely apod.

Podrobný a přehledný je manuál, který ale není česky - pouze anglicky. A kromě ovladačů také dostanete na CD bonus v podobě mnoha užitečných utilit z dílny Asus.


Obr.14 – Manuál a spol.

Popis BIOSu a technologií Asus:

Již jsme naznačili, že deska Asus se chlubí spoustou technologií. Ty jsou často opravdu inovativní a jindy nám zase již dobře známé či velmi prozaické (jako jsou např. dvě síťové karty :-), pouze "zahalené do kabátku ušitého v marketingovém oddělení"... Nyní vám nabídneme jejich (snad úplný :-) přehled.

Začneme technologiemi, které nesou označení AI Proactive:
  • Stack Cool - Jiz jsme jej popsali výše.
  • WiFi-g - O tomto jsme také již mluvili výše. Jde o název, který popisuje, že deska má integrovanou WiFi kartu, kterou lze použít i jako Access Point.
  • AI NOS: Přetaktování CPU v závislosti na zatížení systému."Zvyšte výkon, když ho nejvíce potřebujete ! Aplikace, jako jsou 3D hry a programy pro střih digitálního videa, vyžadují velmi mnoho systémových prostředků. Vstříkněte si do svého procesoru rajský plyn! Patentovaná technologie AI NOS™ (Non-delay Overclocking System - okamžité přetaktování systému) inteligentně detekuje zatížení systému a automaticky zvyšuje výkonnost pro nejnáročnější úkoly. A narozdíl od ostatních metod "dynamického přetaktování" zvyšuje AI NOS™ rychlost rychleji."
  • AI NET2 - Opět popsáno výše. AI Net 2 vzdáleně detekuje připojení kabelu vteřinu poté, co zapnete počítač a oznámí jakékoliv problémy s kabelem až na vzdálenost 100 metrů s přesností na 1 metr.


Obr.15 – Logo

Z dalších technologií jsou nejzajímavější asi tyto:
  • ASUS Q-Fan2 - "Technologie ASUS Q-Fan inteligentně nastavuje otáčky ventilátoru vzhledem k teplotě a zatížení systému a tím zajišťuje uživatelům práci v klidném prostředí s minimální hladinou hluku."
  • ASUS CrashFree BIOS2: "...nyní podporuje funkci pro automatické obnovení BIOSu pomocí disku CD. Můžete restartovat počítač a pomocí bootovacího disku CD se dostat do nastavení BIOS, i když není k dispozici disk pro zavedení operačního systému."
  • C.P.R. (CPU Parameter Recall – Obnovení parametrů procesoru) - "Pokud se systém zasekne z důvodů chyby v přetaktování, nemusíte otevírat skříň počítače, aby jste vymazali data v CMOS. Stačí pouze restartovat počítač a BIOS zobrazí předchozí nastavení parametrů procesoru, které pak můžete jednoduše opravit."

Co se BIOSu týče, tak ten je pro overclocking velmi dobře připraven, přičemž nechybí ani technologie C.P.R. či Al NOS nebo AL Overclocking :
  • frekvence CPU: 100 až 400MHz (1MHz) - v podání Asusu tzv. SFS (Stepless Frequency Selection)
  • možnost měnit napětí CPU: ano
  • možnost fixního nastavení frekvence PCI Express i PCI: ano
  • možnost měnit napětí PCI Express 16x: ano
  • možnost měnit napětí pamětí: ano
  • verze BIOSu: 1007
reklama