Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.1.2008, Petr Popelka, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na základní desku společnosti Asus určenou pro procesory Intel, která vychází z čipové sady Intel P35 Express a nabízí použití jak DDR2, tak DDR3 paměťových modulů. Za cenu pohybující se lehce nad 2 600,- CZK deska nabízí 2 sloty pro DDR3 paměti, 4 sloty pro DDR2 paměti, GLAN, 7.1 HD Audio, 5 SATA + 1 eSATA port, FireWire 400, 12 USB portů, podporu CrossFire a samozřejmě také podporu pro nové 45nm procesory s rychlostí FSB do 1333 MHz.
Jogi (1) | 17.2.20082:14
nexcu ficat OCZ DDR3 1333 ani na nizsej frekvencii...
Odpovědět0  0
Lbob | 26.1.200815:29
Ahoj, uvažuji o koupi této desky a chtěl bych ji osadit novým CPU E8200, ale nevím jak je to s podporou těchto 45nm procesorů. Píšou sice, že je podporuje, ale někde jsem četl, že nedokáže využít plně jejich potenciál. Nevíte někdo jak to ve skutečnosti je? Dikes za pomoc :­)
Odpovědět0  0
JerryCzech007 | 28.1.200821:07
O víkendu jsem instaloval E8200 2,66Ghz 45nm do P5KC, musíš flashnout bios na 0903, pracuje bezvadně. Jen by mě zajímala ta podpora sata modu na MB, mám 4 disky připojené, ale nemůžu je nastavením v biosu do sata dostat ...
Odpovědět0  0
kuro99 | 24.1.20080:57
Nazdar!
Je mozne postnut bios setup tu spominaneho OC ?
Mam rovnaky HW ale nedari sa mi ani podobne ;(
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 3.2.200811:30
Bohužel, desku už tu k dispoztici nemám, takže nemohu pořídit screenshot. Jestli s taktováním začínáte nebo zkrátka máte nějaký problém, doporučuji navštívit naše odbporné fórum, kde vám zkušení uživatelé poradí.
Odpovědět0  0
v_o_slim | 14.1.200822:53
vsetko tu pisete o pretaktovani a vykonoch, co takto stabilita? nechapem ze nikde nie je porovnanie s nejakou doskou od intel ­(poslena testovana je z roku 2004 preco ?­) hrozne by ma zaujimalo ci ma niekto s nimi skusenosti, ako sa hreju, ako kvalitne su vyhotovene, alebo sa nimi neoplati zaoberat?
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 3.2.200811:29
Stabilita je vždy testována, k čemu by bylo přetaktování, kdyby pak systém byl nestabilní? Takoje PC je pak pouze pro zlost. Argumentovat stabilitou opravdu nelze...
Odpovědět0  0
v_o_slim (1) | 3.2.200815:49
ked uz ste si po dlhom case nasli chvilku na odpovede, co takto sa zmienit o doskach Intel ?
Odpovědět0  0
Andrew002020 | 11.1.200821:54
Mam tuto dosku uz cca pol roka, nedavno som kupil 2x WD2500AAKS so zamienkou dat ich do RAID0 no po precitani roznych for, orig stranky ASUS atd som zo vsetkych manualov pochopil ze SATA porty ovladane SB RAID nepodporuju, raid je mozny len s tymi co patria pod Jmicron, ako to teda je ? Ma niekto spojazdneny raid na nej a vie mi napisat ako na to ? Bios mam najnovsi a v moznostiach nastavenia SATA je na vyber iba moznost IDE pri akomkolvek zapojeni diskov. Dakujem za hlp
Odpovědět0  0
JerryCzech007 | 3.2.20082:21
Mám nejnovější bios 0903 a ahci ani raid režim nejde nastavit, jen ide. Na přídavném řadiči ano, jinak ne ! Snad tato volba bude přístupná s dalším biosem ? Kdo umí s 0903 zapnout ahci nebo raid na stat portech mb, tak je podle mě kouzelník :­-)
Odpovědět0  0
Andrew002020 | 3.2.200810:48
Mno ono to bude skor tym ze radic SB raid vobec nepodporuje, tak je to aj pisane na ofic. stranke asusu, ta tabulka co je tu postnuta v recenzii patri skor P5KR
toto je popis P5KC:

Southbridge
4 xSATA 3 Gb­/s ports

JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133­/100­/66 for up to 2 PATA devices
1 xExternal SATA 3.0 Gb­/s ports
1 xSATA 3.0 Gb­/s port ­(SATA On­-the­-Go­)
Support RAID 0,1,JBOD

a toto P5KR

Southbridge
- 4 x SATA 3.0 Gb­/s ports
- Intel Matrix Storage Technology supports RAID 0, 1, 5 and 10.

JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
- 1 x UltraDMA 133­/100­/66 for up to 2 PATA devices
- 1 x SATA 3.0 Gb­/s ports
- 1 x External SATA 3.0 Gb­/s port ­(SATA On­-the­-Go­)
- Supports SATA RAID 0,1 and JBOD

Pisal som autorovi tohoto clanku cca tyzden dozadu no odpoved zatial ziadna :(
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 3.2.200811:26
Dobry den, tak to vypadá, že SB na této desce z mně neznámého důvodu opravdu RAID nepodporuje. Tabulku opravím hned jak to bude možné a moc se omlouvám za mystikikaci ­- opravdu mě to nenapadlo, když obdobná deska P5KR RAID bez problému podporuje.
Odpovědět0  0
JerryCzech007 | 5.2.20083:09
Ani mě tak nezajímá nastavení hdd do raidu jako nastavení hdd do sata režimu. Je to možný na základním řadiči ?
Odpovědět0  0
Andrew002020 | 5.2.200814:42
jak myslis ­"nastaveni hdd do sate rezimu­" ?
Odpovědět0  0
JerryCzech007 | 5.2.200821:22
Asi takhle: koupil jsem k desce 4 HDD se Sata II připojením. Očekával bych, že budu moci v biosu MB nastavit volbu režimu provozu těchto HDD AHCI a ne jen jako IDE. Rád bych využil vyšší přenosové rychlosti u těchto disků. Ovladače jsem při instalaci Win nahrál s floppy korektně ­(pro ICH9­) a stejně se v biosu 0903 volby nastavení HDD nenachází. Proč ? Existuje někdo s touto deskou ASUS P5KC, kdo provozuje na základním řadiči HDD v režimu AHCI ? Pokud ANO, ať se pochlubí a napíše, jak to dokázal zprovoznit. Díky.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 5.2.200821:38
https:­/­/www.svethardware.cz­/sh­/media.nsf­/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf­/78c9599196a83eb7c12573b6004dafff­/Body­/11.3968?OpenElement&FieldElemFormat=gif
Pokud se zde nedá změnit režim IDE, pak s tím bohužel nic nenaděláte. Tyto položky BIOSu nadete v záložce Main ­-­-> SATA Configuration. Nemožnost zvolit režim AHCI nemůže vyřešit nic jenýho než nový BIOS, do kterého by výrobce podporu AHCI přidal.
Odpovědět0  0
JerryCzech007 | 6.2.200811:47
Tak jsem včera nahrál nový bios v. 1001, ale bohužel nemožnost změny konfigurace SATA zařízení zůstává nezměněna :­-(
Odpovědět0  0
Lukáš Hladik | 25.7.200821:04
Tak jsem to odhalil. RAID na této desce udělat jde ale jako by nešel... osobně to asi vzdávám.
Všimli jste si toho osamoceného SATA konektoru ­"bezvadně­" umístěného za horním PCI­-E 16 slotem? Tak když do něj zapojíte SATA disk dostanete se po POST hlášení BIOSu pomocí zkratky CTRL+J do konfigurace RAID. Bude tu ale jedna drobnost, máte zapojený pouze jeden disk a z jednoho disku se RAID pole neuděláš. Hádejte kam se asi tak má připojit druhý disk... ano modří už vědí že do zadního eSATA konektoru. asi si v ASUSu představují že RAID pole bude tvořeno z jednoho interního a jednoho externího disku. Asi aby ten RAID byl víc mobilní ;­-­) . Osb2 jsem z toho nas..... Kdyby tam radši dali nějakou záslepku s eSATA jako to dělá GIGABYTE udělali by líp.
Odpovědět0  0
steelldead | 11.1.200812:43
Mam tuto desku od listopadu spulu s C2D E6750 a teploty na cipu jsou 29°C ve windows a pod zatezi 32°C.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 13.1.200819:41
ta teplota je ceho a cim to je mereno?
Odpovědět0  0
steldead (1) | 1.2.200811:10
programem od asusu dodávaným se základní deskou a je to nejspis prumer teplot
Odpovědět0  0
filky (65) | 7.1.200816:59
Mam tuto desku uz 2­-3 mesice a jsem s ni celkem spokojen. Bezim na ni ted E6750 pretaktenej na 3GHz ­(standardni chladic a napeti­) s pametmi CORSAIR DDR2 bezici na 900MHz. Ta PATA patice je fakt demetne dana, ten eSATA pod grafikou je v pohode, kabel je soucasti vybavy.

Co bych vytknul ­(nevsiml jsem si zminky v recenzi­), ze nelze na SATA nastavit AHCI mod, pouze IDE. AHCI mod lze nastavit jen na tom JMB radici. 4 SATA jsou imho naprosto dostacujici, osobne pouzivam jen jeden.
Odpovědět0  0
_Teddy_ | 7.1.200818:33
Tiez mam tuto dosku, a rovnako mi na nej bezi E6750 na 3GHz ­(380x8­) pri standartnom napati s boxovanym chladicom, prakticky bez narastu teploty. Pamate mam Corsair XMS2­-dominator, DDR2­-1066, a bez problemov na tejto frekvencii aj idu ­(podla specifikacie pamati som upravit napatie na 2.2V­), hoci s niektorymi DDR2 modulmi ma tato doska na 1066MHz vraj problemy.

Ten pata­-konektor mne osobne nevadi, kedze ho nepouzivam. Jo, a ten ahci­-mod mi ide nastavit, je tam prepinac ide­/ahci. Nie som si teraz isty, ale tusim na to treba novsi bios. Osobne som ten pridavny radic vypol, bohate mi stacia 3 sata­-porty ­(2 disky + napalovacka­). Zaverom by som povedal asi tolko, ze za tuto cenu ­(kupoval som ju za 100,­-E­) je to dobra doska. Rozmyslal som ci zobrat daku kvalitnejsiu ­(s X38­) za dvojnasobnu cenu, ale naco? Neoplati sa to...
Odpovědět0  0
Ctirad | 7.1.200813:29
Mám tuto desku doma, spolu s C2D E6550. Před týdnem jsem flashoval BIOS. Bohužel nevím jak jej přetaktovat. Násobič FSB i rychlost FSB samotné se nedá změnit ­(po enteru na položce se nic neděje­).
Díky za radu.
Odpovědět0  0
iivanovic (4) | 7.1.200815:01
:­-­) Frekvencia FSB sa nemení ENTEROM, ale pridávaním klávesami ­"Page uUp ­- viac­/Page Down ­- menej­" Sorry za úsmev, ale pobavilo ma to.
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 7.1.200815:45
Taky mam tuto desku a musim plne souhlasit s vetsinou veci co zde autor uvadel akorat u NB mam teplotu 35C v klidu a 46­-49C v zatezi. CPU mam zatim jenom C2D E4500 @ 3GHz ­(272*11­) a teplota se prakticky mezmenila pouzivam momentalne BOX chladic a mam otevrenou bocnicu okolni teplota cca 20C. Ale co mne trochu dela starosti tak je napajeni CPU protoze nemuzu porad tuto desku donutit aby pustila do procesoru vic jak 1,328V zjisteno pomoci CPUz a potvrzeno pomoci AI Suit pritom mam v BIOSU nastavenych 1,4V a vypnuty CPU Voltage Damper. Nevite nekdo co s tim?
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 7.1.200815:51
Jo a pameti mam taky A­-Data Viesta a u nich neni se zvysovanim napeti zadnej problem.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 7.1.200816:10
jenom drobnost k teplote: jestli nemeris externim teplomerem, tak to co meri deska jsou casto nesmysly a nema cenu je ani uvadet. boboco nemeri pomoci cidla zakladni desky
s tim Vcore to je zajimavy... prodej aušusku a kup si GB:)
Odpovědět0  0
filky (65) | 7.1.200816:53
Mam tuto desku take a pri mereni externim merakem me teplota na NB a SB neprekroci 43C v zatezi. V klidu se teplota pohybuje okolo 32 stupnu. Musim ale dodat, ze mam celkem hodne chlazeny case ­(3 vetraky­) a aktivni chladic na pametich.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 7.1.200817:42
Zde hraje určitě velkou roli proudění vzduchu, 3 ventilátory dokáží skříní prohnat velké množství vzduchu, pokud to jsou 12cm nad 1000 rpm, tak se není vůbec čemu divit ­- návrch chlazení je zkrátka základ a proto vaše teploty kolem 32°C jsou naprosto reálné.
Odpovědět0  0
ivooo77 (10) | 7.1.200817:19
Nad 1,4V ukazuje CPU­-Z hlúposti Everest mi zobrazuje normálne hodnoty samozrejme tebe nemusí ale vyskúšaj viacero týchto programov.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 7.1.200817:42
Včera vyšel nový CPU­-Z ve verzi 1.43, doporučuji zkusit.
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 7.1.200818:03
Ten sem taky vyzkousel
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 7.1.200817:50
Jenomze ten sem taky samozrejme taky skousel. Proste to tak ukazuje kazdej program pritom kdyz najedu do BIOSu tak tam je porad tech 1,4V. Navic se mne zda ze tesne po nabehnuti systemu nektery programky ukazujou treba 1,38V a postupne to klesa na tech 1,32V ­(behem 2­-4s­). Jediny co mne uz napada pustit do toho plnych 1,7V a co to udela pokud se nestane nic blbne zakladovka a pokud se stane tak ...
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 7.1.200818:09
A zmiňovaný Everest jste zkoušel? Jinak v žádném případě nedoporučuju v BIOSu do CPU nastavit napětí vyšší jak 1,550 V ­(a to samozřejmě s odpovídajícím chlazením­). 1,7 V určitě nenastavujte!
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 7.1.200818:10
Pokud v BIOSu nastavíte těch 1,550 V, reálnou hodnotu napětí v plné zátěži ­(diagnostikovanou za pomoci CPU­-Z­) tipuju tak na 1,44 V.
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 7.1.200818:42
To byl samozrejme jen vtip. Bud to pojede takze se napeti nezvysilo nebo ... to proste zhori. Everest sem taky zkousel a ten ukazuje jeste min nez treba to CPUz a AI Booster ­(softik primo od ASUSu­).Pak sem skousel jes par ­"noname­" programku ale ty ukazovali vetsinou uplny nesmysli.Ale ted kdyz sem zvysil napeti na 1,45V tak CPUz ukazuje asi 1.36V a to sami i ten AI Boostr.
Odpovědět0  0
snajprik (1602) | 8.1.20086:31
Co mate stale s tym napatim ja mam take C2D4500 napatie mam na nom 1,25V a ide my na 3GHz teplota v klude je 26°C ­(chladič infinity­) v izbe mam 20°C. Podla mna čim ma nižšie stabilne napatie procesor tym lepšie.
Odpovědět0  0
Hoooba (16) | 7.1.200819:16
To co ukazuje CPU­-Z nebo jiny programek jsou stejně nesmysly. Jedinou spolehlivou hodnotu napětí dostane pouze pokud ho změřite vlastním multimetrem. Např u mě napětí na +12V větvi software ukazuje podle zatížení 11,9 ­- 12,3V, přitom multimetrem jsem naměřil reálně hodnoty 12,01 ­- 12,05 na obou +12V větvích; zdroj Seasonic S12II­-500W. Stejně tak napětí procesoru, ať v biosu nastavím 1,30 nebo 1,35V, CPU­-Z a ostatní programy ukazují pořád to samé, ale reálná hodnota odpovídá té z biosu, neboť s každým přidáním voltáže se zvedne hodnota maximálního OC, dokonce jsem si z toho udělal graf.Takže když v BISU nastavíš 1,50V tak do procesoru teče přibližně 1,50V,metodou zjištění maximálního OC to lze dokázat. To že CPU­-Z ukazuje 1,30 je věc druhá, mimo to max. bezpečné napětí pro tyhle procesory je 1,35V ­- je to napsané na krabici. Životnost procesoru se při těch 1,50V prudce sníží. Pokud PC jednoho dne vypne a už nenaskočí ­- další důkaz.
Odpovědět0  0
Ctirad | 8.1.200814:52
Skutečně se položky v tomto BIOSu mění enterem, pgup a pgdown přeskočí obrazovku. Funguje to tak, že najedu na položku, enter a vyberu ze seznamu. U položek násobiče a rychlosti FSB se seznam neotvírá...
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 8.1.200817:26
Nemeni se pageup a pagedown ale plusem a minusem.
Odpovědět0  0
Ctirad | 9.1.200816:13
Díky moc, přesně tak, + a ­-. Divné ovšem je, že to BIOS nepíše v kontextové nápovědě...
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 7.1.200813:20
u taktovani pameti DDR3 preskakujes mezi skutecnym a realnym taktem... nekoho mene zkuseneho by to mohlo mast ­(bez uvedeni ktery takt je ktery­)
a jinak se mi vubec nelibi na soucasnych kombo deskach podora DDRII a DDRIII ­- zda se mi uplne nelogicke, ze desky podporuji 8GB DDR2 a jen 4GB DDR3 ­- nebylo by to snad logicky obracene? ted koupim nejaky DDR2 a casem az se rozjedou DDR3 poradne upgraduju na 8GB DDR3? je pekny moct upgradovat, ale z 8GB jen na 4GB mi to pripada postaveny na hlavu
Odpovědět0  0
Hoooba (16) | 7.1.200810:49
Na mojí Gigabyte P35­-DS4 taky pozoruji ža pokud dám pamět do oranžových slotů, jde přetaktovat o poznání lépe než ve žlutých. Mám 2x 2GB Kingmax Mars DDRII 800, def. časování CL5­-5­-5­-18. Ve žlutých slotech z ní nevymáčknu ani 820 MHz při libovolném časování a napětí, v oranžových mi jela při def. časování i na 940 MHz při 2,0V. Jinak ji provozuji na 840 MHz při CL5­-4­-4­-12 s napětím pouze preventivně 1,9V. Jede mi synchronně s FSB, neboť mám C2Q6600 @ 8 x 420 = 3360 MHz; 1,35V. Tyhle paměti stojí 790 Kč s DPH ­/ kus, necelých 1600Kč za 4 GB paměti = jasná volba.
Odpovědět0  0
dexxter (6) | 7.1.200810:31
neviem ci vobec niekoho zaujimaju testy vykonu v hrach ked rozdiely su prakticky nulove. Ja kladiem doraz skor na stabilitu a bezproblemovu instalaciu, kompatibilitu a nastavenie biosu
Odpovědět0  0
Hoooba (16) | 7.1.200810:19
Já bych desce udělil jednoznačné mínus za nedostatek SATA portů. Ačkoliv čipset P35 obsahuje nativně 6 SATA2 portů, tato deska má vyvedeny pouze 4, což považují za základní minimum ­( 2x HDD v RAIDu + 2x DVDRW­). Zbylé dva ­(SATA + ESATA­) jdou z přídavného radiče. Nevím co inženýry ASUSU k tomu přimělo, jestli ušetřených pár centů za 2 SATA konektory nebo aby se deska odlišovala od dražších kolegyň.
Odpovědět0  0
rousini (65) | 7.1.20089:24
Podle čeho se dá poznat kolikafázové napájení procesoru má deska. Je to dáno počtem cívek, mosfetů v okolí patice CPU???
Chtěl bych zjistit tento údaj pro GA­-P35­-DS3. Dík
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 7.1.200813:43
reknu ti to jednoduse: hodne:D

P31­-DS3L ­- 4
P35­-DS3L ­- 4
P35­-DS3 ­- 6
P35­-DS3R ­- 6
P35­-DS4 ­- 6
P35­-DQ6 ­- 12
(snad­)
DS3P nemuzu zjistit GB ma silene pomaly stranky a vysledky google jsou co kus to unikat ­(mela by byt identicka jako DS4)
Odpovědět0  0
rousini (65) | 7.1.200814:13
Díky, usuzuji, že P35­-DS3 má kolem patice 6 cívek = 6 fází...
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 7.1.20080:43
Tak Asus a MSI bychom měli. Kdy se konečně dočkáme nějaké *DS3*? Třeba P35C DS3R.. je v tabulkách výkonu na předních místech ale její recenzi jsem tu nenašel ­(ty čísla se asi vzali z toho srovnání DDR2 vs DDR3­). A zajímavá by mohla být i Biostar TP35D2­-A7.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.