reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5KR: levná P35 pro nenáročné

27.11.2007, Petr Popelka, recenze
Asus P5KR: levná P35 pro nenáročné
Dnešní recenze se bude věnovat základní desce s příjemně zvoleným poměrem cena/výkon. Jedná se o model P5KR, který společně s modely P5K a P5K SE patří k tomu nejlevnějšímu, co společnost Asus s čipsetem P35 nabízí. Aktuální cena se pohybuje okolo 2 600,- korun včetně DPH a za tuto cenu deska nabízí poměrně slušnou výbavu, zahrnující eSATA, FireWire, GLAN, 7.1 HD Audio, podporu CrossFire, poměrně solidní možnosti ladění a také podporu nových 45nm procesorů.
Po sérii recenzí základních desek s čipsetem P35 společnosti MSI jsme se dnes podívali na zástupce nižšího mainstreamu s tímtéž čipsetem z dílny společnosti Asus. Výsledek a závěr je dosti rozporuplný. Deska disponuje příjemně nízkou cenou, od toho se odvíjí i vybavení a příslušenství desky, které dané ceně (2 600,- korun vetně DPH) zcela odpovídá. Je tu však několik "ale", které tuto desku oproti konkurenci sráží.

Umístění některých prvků na desce opravdu není dobré, jedná se především o PATA konektor, ale také o jeden SATA port přídavného řadiče JMicron, jumper pro reset paměti CMOS nebo header pro COM port. Přestože na desce najdeme použity výhradně kondenzátory s pevným dielektrikem, přítomen je pouze třífázový měnič napětí procesoru, což je naprosté minimum, pro jaké se výrobce mohl rozhodnout. Přetaktování procesoru může být díky tomuto řešení do jisté míry limitováno. Chlazení desky není nikterak monstrózní, svému účelu poslouží dobře, ale při přetaktování desky spojeným se zvýšením napětí pro NorthBridge teplota rychle stoupá a zde již podává výsledky podprůměrné.

Co se týče BIOSu, možnosti ladění, přetaktování nebo i softwarové výbavy, je na tom deska už dobře a uživateli nabídne opravdu hodně. Pochválit ji musím také za velmi rychlý start, naproto perfektně zvládnutou ochranu proti přílišnému přetaktování nebo OC profily. Tyto výhody dokáží do jisté míry zastřít některé z nevýhod (například nevhodná poloha jumperu pro reset paměti CMOS je nevýhoda, kterou lze téměř zcela pominout, neboť jsem jej ani jednou nemusel použít).



Jaké by tedy bylo srovnání se základní deskou MSI P35 Neo2-FR? Obě desky stojí takřka stejně, pro MSI mluví lépe zvládnuté PCB, chlazení a design, Asus má zase nepatrně lepší možnosti ladění BIOSu a výbavu. Opět si nedovolím ani jednu z desek vyzvednout, či zatratit. Dnes recenzovaná deska podávala velmi slušné výkony, byla stabilní a její provoz zcela bezproblémový. Při výběru desky doporučuji zohlednit všechna pro a proti a rozhodnout se jak jinak než na základě vlastních preferencí. Někdo dá přednost líbívému černému designu desky MSI s lepším chlazením, někomu zase bude plně dostačovat tento Asus, který má lépe proveden BIOS a možnosti ladění.


Dobře zvládnutý BIOS
Pouze 3fázový měnič napájení CPU
Možnosti ladění a přetaktování
Umístění PATA portu
Solidní výbava a příslušenství
Vyšší teploty po přetaktování
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 2 600,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení základní desky ASUS P5KR děkujeme společnosti Asus.

reklama