reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?

22.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?
Jednou to zkrátka muselo přijít, do stojatých vod TN monitorů totiž dorazil dravec. Říká si PA238Q a přináší 23“ IPS panel, LED podsvícení, pivot či tovární kalibraci. V rukávu však má ještě další esa a navíc jej pořídíte za 6 500 Kč.

Pozorovací úhly


Je-li nějaká oblast, ve které IPS monitory dominují, pak jsou to především pozorovací úhly. Oproti TN panelům se můžete dívat prakticky z jakéhokoliv úhlu a vždy uvidíte ty samé barvy, nebo jen lehce pozměněné odstíny. Samozřejmě nic není dokonalé a i IPS technologie si s sebou přináší do kategorie pozorovacích úhlů jeden nešvar.


Na internetu jej hledejte pod označením IPS Glow a ve zkratce se jedná o zobrazení namodralých až fialových odstínů při zobrazení převážně černé plochy a krajnějších pozorovacích úhlech. Tato nevýhoda se týká prakticky všech monitorů s IPS panely, nicméně liší se výrobce od výrobce. Asus P238Q má zmiňovaný „glow“ také. Je na vás, zda jste ochotni takovou vlastnost panelu akceptovat.


Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 100 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Jas monitoru celkem poslušně klesá s jeho snižováním v OSD menu. Celkový úbytek podsvícení je poměrně citelný i pro lidské oko. Nicméně jeho minimální hodnota končí na 80,5 cd/m2, což je pro práci v noci tak na hraně, jas mohl být ještě níže.





Někteří uživatelé si v případě monitoru PA238Q stěžují na znatelnější pískání při snížení jasu. Na mnou testovaném modelu se tento nešvar také objevil, zhruba od 70 % v OSD a níže. Nicméně musel jsem poslouchat přímo v zadní části monitoru, abych toto pískání zaslechl. Nezapomeňte jej tedy po vybalení vyzkoušet.


Stabilita jasu


Díky LED podsvícení je Asus PA238Q prakticky hned po startu připravený k práci a v průběhu času hodnota napětí dokonce mírně klesá. Pro vás jako uživatele je však důležité především to, že kdykoliv budete chtít pracovat, můžete se spolehnout na právě zobrazené spektrum barev.





Podsvícení


Kvalita podsvícení co do intenzity nedělá moderním monitorům problém, bohužel výrazně horší je to s rovnoměrným rozložením světla po ploše celého panelu. Výrobci monitorů totiž stále využívají podsvícení v okrajích (Edge LED), které samozřejmě způsobuje nerovnoměrně osvětlené plochy. Ani u PA238Q se tomuto problému nevyhnete.









reklama