reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?

22.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Asus PA238Q: konec dominance TN panelů?
Jednou to zkrátka muselo přijít, do stojatých vod TN monitorů totiž dorazil dravec. Říká si PA238Q a přináší 23“ IPS panel, LED podsvícení, pivot či tovární kalibraci. V rukávu však má ještě další esa a navíc jej pořídíte za 6 500 Kč.

Vyhráno nemáme, aneb není IPS jako IPS


V oblasti terminologie týkající se monitorů si už dávno nevystačíte se znalostí pojmů, jako je TN, PVA a IPS. Výrobci totiž valnou většinu těchto výrobních technologií začali větvit po stránce kvality, a to jak ve směru nahoru, tak dolů. Koupě monitoru s IPS panelem tak nutně neznamená, že hravě porazíte sousedovo TNko. Příkladem budiž dnes testovaný Asus PA238Q, který výrobce opatřil eIPS obrazovkou. To malé „e“ nevypadá nijak zlověstně, ale ve výsledku může udělat pořádnou paseku.

Asi nejvíce diskutovanou a zároveň zamlčovanou skutečností je u většiny takto vyrobených e-IPS panelů zobrazení jen 6bit barev (tedy 262144 barev) a zbytek do kýžených 16,7 milionů se dopočítává. Obecně platí, že jakmile se něco dopočítává (odhaduje, interpoluje…), tak bývá většinou zle. V případě eIPS panelů se využívá metody FRC, která dohání barevné spektrum rychlým prohazováním barev (například černé a bílé pro vznik šedé).

Lidské oko lze tímto systémem obelstít, nicméně ona změna barev bývá pro některé z nás poměrně viditelná, takže vás během práce může rušit nepatrné poblikávání obrazovky. Jako vždy doporučím vyzkoušet monitor ideálně hned na prodejně.


Odchylka dE a barevný gamut


Na prodejním balení i v prezentaci na webových stránkách společnosti Asus dává výrobce najevo, že právě podání barev je nejsilnější stránkou tohoto modelu. Počáteční nadšení zchladí již jmenovaná metoda dopočítávání barev, ale uvidíme, jak si monitor povede. Zvědavý jsem na slib výrobce, že vybalený monitor nabídne bez kalibrace dE pod hodnotu 5. Doufám, že to nebude podobné, jako tomu bylo u slibované odezvy.







- Klikněte pro zvětšení -


Začneme tedy s továrním nastavením, zde si Asus PA238Q nevede vůbec špatně a zadrhává pouze v silnějším podsvícení, modré a zelené barvě. Nicméně po dlouhé době jde o monitor za rozumnou investici, který po vybalení z krabice můžete bez většího „ladění“ používat. Asus dokonce přidal do balení kalibrační report, takže před opuštěním výrobní linky projede kontrolou jakosti. Dokonce i zmiňovaná odchylka dE sedí, palec nahoru pro Asus.




Profil ze stránek výrobce


Další možností úpravy barev je kalibrační profil ze stránek výrobce, jenže v dnešní době bych tento způsob příliš nedoporučoval. Málokdy se sejde více monitorů se stejnými parametry a dost často také výrobci během produkce monitorů nakupují panely od různých dodavatelů. Použití tohoto nastavení způsobilo u Asusu barevné peklo, takže rychle s ním pryč!

Zkusme raději zabrouzdat do OSD samotného monitoru a vyzkoušet předpřipravené profily. I zde je nutné počítat s často výrazně horšími výsledky, ale kdo nic neriskuje, nic nezíská. Nejprve přepínám mezi režimy sRGB, Scenery, Theater a User Mode.




Profil: sRGB




Profil: Scenery




Profil: Theater




Profil: User Mode


Naměřené hodnoty nevyznívají zrovna nejlépe, na druhou stranu musím výrobce pochválit, neboť sRGB a User Mode jsou v porovnání s konkurencí ještě docela použitelné. Naopak Scenery a Theater již příliš zasahují do barevného spektra a odchylka dE závratně narůstá.

Kromě celkové změny parametrů pomocí předchozích profilů je možné ještě hýbat s teplotou barev. Znovu máme předdefinováno několik voleb. Je to 6500K (tovární), 5000K, 5500K a 9300K. Ani zde není radno nějak výrazně experimentovat, nicméně někomu mohou vyhovovat např. studenější odstíny.




Profil: 5000K




Profil: 5500K




Profil: 9300K


Výsledky znovu nejsou nikterak špatné, jen v případě 9300K na mě monitor prostřednictvím výsledkové tabulky doslova vztyčil prostředníček a rozhodil veškeré měřené hodnoty. Např. odstín modré je již příliš vzdálen od ideálu.


Kalibrace


Monitor s IPS panelem si doslova říká o kalibraci, a ačkoliv jej Asus již částečně korigoval ve své továrně, chtěl jsem se pokusit o ještě lepší výsledek. Pár změn v OSD menu, chvilka zkoušení a krásně kalibrovaný monitor je na světě. V hodnotách Gamma, teploty barev či intenzity podsvícení jsem dosáhl prakticky nulové odchylky.





Velmi potěšující jsou také hodnoty dE u jednotlivých barevných odstínů, kde se taktéž limitně blížím nulové hodnotě. Navíc můžete vidět, že Asus dokázal pokrýt celé spektrum sRGB barev a dokonce v určitých odstínech zasáhl do Adobe RGB. Jako vždy přikládám kalibrační profil zde, avšak nezaručuji stejné výsledky na vašem monitoru.
reklama