reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA248Q: grafické překvápko?

30.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PA248Q: grafické překvápko?
Společnost Asus vždy nabízela klasické kancelářské monitory, ale s příchodem e-IPS se vrhla také na grafický segment. Série Pro Art slibuje kalibrované barvy již z výroby a režim QuickFit. Udělá si Asus v grafickém segmentu své hnízdečko?

Pozorovací úhly


Technologie e-IPS má obvykle velmi dobré pozorovací úhly. Tento model není výjimkou. Barvy jsou při pohledu ze stran dobře stálé a hlavně kontrast klesá jen minimálně. Efekt IPS Glow je znatelný, ale zcela průměrný a očekávatelný.





Rozložení kontrastu


Technologie e-IPS má obvykle kontrast lehce nižší než například VA. Dnešní monitor sice není výjimka, ale kontrast také není nějak extra nízký. V průměru dosahuje hodnoty 919:1 při maximálním jasu a 937:1 při jasu 120 cd/m2. Nejnižší je v levém horním rohu, kde je pod úrovní 50 % kontrastu maximálního.








Průběh jasu


Hodně jsem byl zvědavý na možnost regulace jasu. Přecejen jde o grafický monitor a zde je zkrátka potřeba mít rozsah co největší. Zvláště pak minimální jas je hodně důležitý. Monitor si sice sáhl na hranici 77 cd/m2, ale to není až tak dobrá hodnota. Rozhodně by bylo dobré mít minimální jas alespoň kolem 50 cd/m2.





Naopak maximální jas dosáhl na 265 cd/m2. Bohužel to není hodnota, kterou uvádí výrobce. Naměřená by spíš odpovídala monitoru, co má jas 250 cd/m2. Na druhou stranu je jas dostatečný.


Stabilita jasu


Podsvícení je realizováno pomocí LED, a tak ani náběh jasu není pozorovatelný. Ihned po zapnutí můžete provozovat monitor na plné obrátky.


Podsvícení


Pokud si pořizujete grafický monitor, tak jistě očekáváte i kvalitní podsvícení. To u e-IPS panelů nebývá až tak běžné a obvykle se musíme spokojit s jen základním podsvícením. A jak je na tom tento monitor? Trošku lépe než u běžných e-IPS. Možná to je jen záležitost konkrétního kusu, ale i tak jde o pozitivní zprávu.




















Ještě se podíváme na to, jak podsvícení zaznamenává lidské oko. Zde je situace ještě o něco lepší.





reklama