reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA248Q: grafické překvápko?

30.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PA248Q: grafické překvápko?
Společnost Asus vždy nabízela klasické kancelářské monitory, ale s příchodem e-IPS se vrhla také na grafický segment. Série Pro Art slibuje kalibrované barvy již z výroby a režim QuickFit. Udělá si Asus v grafickém segmentu své hnízdečko?

Struktura displeje


Technologie e-IPS a její klasická struktura. Domény jsou ve tvaru rohlíčku a mají dobré ohraničení.




e-IPS struktura displeje Asus PA248Q (klikněte pro zvětšení)


Odchylka dE a barevný gamut


Výrobce ve specifikacích uvádí hodnotu gamutu sRGB. Měření však odhaluje lehce jiný gamut. Problém je hlavně v červené barvě, která je lehce posunuta do středu sRGB prostoru. Červená tedy nebude nikdy tak dobrá, jak by měla být. Naopak zelená a modrá složka se pohybuje za hranicí gamutu sRGB. Pokud by výrobce věnoval větší pozornost samotnému gamutu, tak by jistě udělal lépe. Nejde jen o barevnou odchylku.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Tovární kalibrace je u levnějších monitorů obvykle problém. Výrobce ji zkrátka obvykle vůbec neprovádí. Tento monitor však má tovární kalibraci pod dE(94) < 5. Evidentně však jde o průměrnou odchylku. Na našem testovacím kusu byla totiž barva označená jako "Blue3", která dosahovala téměř dE(94) = 5,7. Ostatní hodnoty jsou však dobré a pohybují se pod hodnotou čtyři.




Profil Normální


Ve výchozím režimu jsou barvy docela nepřesné. To se však dalo očekávat, protože výrobce jistě kalibruje barvy do režimu sRGB, který zkrátka bude výrazně lepší. Ale nepředbíhejme. dE(2000) pro režim User Mode 1/2 (výchozí nastavení) dosahuje v průměru 3,39.




Profil sRGB


Pokud zapnete profil sRGB, tak dostanete velmi dobré barevné podání a odchylku kolem dE(2000) = 1,5. To se jen tak nevidí. Musíme si uvědomit, že výrobce kalibruje na dE(94), která není tak náročná. Novější "dvoutisícovka" je zkrátka přísnější a zohledňuje více lidské oko.




Profil Scenery


Režim Scenery zhoršil podání šedé, které je i podle oka studenější. dE(2000) = 3,87.




Profil Theater


Režim Theater má barvy už hodně mimo a nedoporučuji jej vůbec zapínat. dE(2000) = 5,41.




Profil Standard


V neposlední řadě tu je režim Standard, který má lepší odchylky než ostatní režimy, ale na profil sRGB to zkrátka stále nemá. dE(2000) = 2,20.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

Nastavit režim sRGB
Jas: 23


Kalibrace


Obvykle se dostáváme na režim User, a zde provádíme kalibraci. Pokud jsem však v tomto případě šel do uživatelského režimu, tak se mi zkrátka nepovedlo dosáhnout tak dobrých hodnot jako v případě sRGB. Nemá tedy cenu se snažit, nechte monitor v režimu sRGB a v případě potřeby proveďte kalibraci přes profil ICC/ICM. Ten pomůže k docela pěkným výsledkům, a to na hodnotu dE(2000) = 0,54.




Kalibrované barvy přes profil ICM





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat. 
reklama