reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA248Q: grafické překvápko?

30.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PA248Q: grafické překvápko?
Společnost Asus vždy nabízela klasické kancelářské monitory, ale s příchodem e-IPS se vrhla také na grafický segment. Série Pro Art slibuje kalibrované barvy již z výroby a režim QuickFit. Udělá si Asus v grafickém segmentu své hnízdečko?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


V dnešní době již není interpolace tak důležitá. Většinu her i obyčejná grafická karta utáhne v nativním rozlišení a jen málokdo pracuje v nižším rozlišení, než je nativní. Doby konzolí, co pracují jen v nižším rozlišení, jsou už zkrátka pryč.

Každopádně i tak se zaměřujeme na kvalitu interpolace. Jako první tu máme interpolaci tenkých linek. Ty dopadly docela dobře. Hodně tomu pomohla položka Sharpness v menu nastavená z výchozí hodnoty 50 na 60. Víc už přidává zbytečné překontrastnění hran.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Co se týče kvality interpolace textu, tak zde hodně záleží na tom, na jakém podkladě a jaké barvy je samotný text. Pokud jde o černý text na bílém podkladu, tak si zvyšte Sharpness klidně na 100. Pokud je však černý text na šedém podkladu, tak přeostření může být rušivé. Zkrátka hodně záleží na situaci a musíte si Sharpness zkrátka prozkoušet. Ve své podstatě nemá na samotnou kvalitu interpolace tato volba vliv, ale text se zkrátka lépe čte.

Při testu interpolace na moaré jsem zaznamenal trošku problém. Vznikala zde jasná "flanelová" struktura, a to hlavně u horizontálních linek. U vertikál se nevyskytovala. To je docela zvláštní, ale je to tak.


Regulace jasu


Pokud snížíte jas na hodnotu nižší než 100% tak se LED rozbliká, a to frekvencí 178 Hz. Není to extra mnoho, ale také neuvidíte blikání. Vše tedy v pořádku. Jsou zde monitory, co blikají klidně pouze 100 Hz, a to už tak rádi nevidíme.






Spotřeba


Kdo není ECO není IN. Asi tak by se dala zjednodušeně specifikovat dnešní západní společnost. Na jednu stranu to má svůj smysl, ale občas se to zkrátka přehání. A Asus to také nepřeháněl. Spotřeba při maximálním jasu se vyšplhala na 40 W. Nejnižší spotřeba 22 W také není na dnešní dobu zrovna cool. Světelná účinnost 1,19 lm/W je tedy v porovnání s ostatními monitory hodně nízká.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 26,3 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,19 lm/W
reklama