reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA248Q: grafické překvápko?

30.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PA248Q: grafické překvápko?
Společnost Asus vždy nabízela klasické kancelářské monitory, ale s příchodem e-IPS se vrhla také na grafický segment. Série Pro Art slibuje kalibrované barvy již z výroby a režim QuickFit. Udělá si Asus v grafickém segmentu své hnízdečko?

Monitor Asus PA248Q: celkové hodnocení


Vstup Asusu na grafický trh se na první pokus docela zdařil. Monitor přináší i bez kalibrace slušné barevné podání a zobrazování QuickFit. Právě funkce QuickFit je pěkně inovativní a hlavně funkční. Jedním stisknutím tlačítka si můžete například pomoci při rovnání horizontu na fotce. Zpět ale k barvám. Ty v režimu sRGB poskytují slušné barevné podání/odchylku barev. Bohužel má některá drobná negativa. Tím prvním je trošku studenější podání (místo 6500 K je hodnota kolem 7000 K a na obrazu to je zkrátka znát). Také gamut neodpovídá přesně sRGB a všechny složky jsou lehce posunuty, a to jak směrem vně, tak i dovnitř gamutu sRGB.

Co se týče odezvy, tak ve výchozím nastavení je zde hodně agresivní Overdrive a objevují se překmity. Ve výsledku to má za následek duchy v obraze. Stačí však v menu měnit Trace Free na hodnotu 20 a je prakticky po překmitech. Odezva se ničím výrazně nemění.

Podsvícení je vzhledem k technologii e-IPS docela slušné. Možná si nechal Asus vyrobit panel s lepším podsvícením, nebo se zkrátka daří dnes už vyrábět e-IPS lépe, než tomu bylo na začátku.
Pozorovací úhly jsou zcela v souladu s technologií, a to dobré s mírným IPS glow. Barevná stálost je perfektní.

Ergonomie patří k nadprůměru. Snad jen větší náklon by se mohl někomu hodit. Pokud však pracujete na standardním pracovišti, tak s ergonomií nebudete mít vůbec žádné problémy.





Pokud se podíváme na hodnocení v řeči čísel, tak se dostáváme na velmi pěkných 65% v celkovém průměru. Je třeba si uvědomit, že stupnice je jednotná pro všechny monitory a nezohledňuje cenu. Pokud tedy máme monitor s 65% a za slušnou cenu, tak je tedy více než dobrý. Velmi důležitý fakt je, že prakticky vše se pohybuje nad 50% a pouze podsvícení tuto hranici jen atakuje. Zkrátka vše je v pořádku, a to vzhledem k tomu, že se Asus do grafického segmentu zrovna ponořil, není špatné. Uvidíme jak si povede dále. Snad to nebude jen "jedna vlaštovka jaro nedělá".



 

Monitor je vhodný pro:


1) Pro grafiky a designéry
2) Hraní her (slušná odezva)


Plusy


+ Dobré barevné podání i bez kalibrace
+ Slušné podsvícení
+ Dobrá ergonomie
+ Režim QuickFit (mřížky a zobrazení velikosti papírů)
+ USB 3.0 Hub
+ Pravítka na kraji rámečku
 
 

Minusy


- Uživatelský režim se problematicky kalibruje
- Při nastavení sRGB/6500 K je teplota barev cca 7000 K
- Ve výchozím nastavení hodně agresivní OverDrive (Trace Free nastavte raději na 20)
- Vyšší spotřeba
 
 
Cena v době testování: cca 11.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru Asus PA248Q děkujeme společnosti Asus
Jak hodnotíte monitor Asus PA248Q?
V anketě šlo hlasovat od 30.7.2012 do 25.7.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný27 %
Průměrný64 %
Špatný9 %
reklama