reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10

22.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus PA249Q: parádní 24" s 16:10
Také nemáte rádi monitory s poměrem 16:9? V poslední době se opět objevují 16:10 monitory s přívlastkem "grafický". Právě takový je dnešní Asus ProArt 249Q. Navíc přidává Adobe RGB i sRGB gamut!

Asus PA249Q: celkové hodnocení


Druhá generace monitoru ProArt od Asusu ukázala, že to tento výrobce myslí smrtelně vážně. Monitor si poradil jak s Adobe RGB gamutem, tak i s sRGB. Ořez širokého gamutu tedy zvládá velmi dobře. Barevné odchylky jsou také dobré, a to i bez náročné kalibrace. Díky tomu můžete monitor zkrátka postavit na stůl a používat. Další péči prakticky nepotřebuje. Musíte ovšem pracovat za dne, protože jeho nejnižší jas je docela vysoký a v noci zkrátka musíte v místnosti rozsvítit nebo použít lampičku. To je opravdu škoda, protože jinak by se z monitoru mohl stát opravdu sen pro každého grafika. Doporučená koncová cena s DPH byla stanovena na 539 €. Pokud budeme předpokládat klasický přepočet z € na Kč, dostaneme se na cca 13 500 Kč, což je docela příjemné.

Jsou zde ovšem i drobné vady. Tou největší je regulace jasu a druhou je absence kompenzace podsvícení. To by zkrátka u dnešních grafických monitorů mělo být standardem. Také je potřeba si v OSD docela hodně pohrát, abychom dosáhli 6500 K. Ve výchozím nastavení je teplota o cca 250 K vyšší. Má to však další úskalí. Pokud totiž chcete v OSD měnit teplotu barev, tak se gamut odchýlí od Adobe RGB a tudíž ztratíte celou krásu z monitoru. Ve výsledku je tedy téměř lepší nechat řídit teplotu barev ICC profilem. A to je asi největší chyba. Proč neumí regulovat teplotu v Adobe RGB či sRGB režimu mi zůstává záhadou. A to je ona druhá největší nevýhoda. Malá možnost ručního seřizování. Monitor je spokojený, když jej posadíte na stůl a nic neděláte. Pokud od něj ovšem požadujete víc, tak vám doslova hází klacky pod nohy, a to je u grafického monitoru docela nepříjemné.

Co je však velmi příjemné jsou pozorovací úhly a povrchová úprava. Polomatná grafickým monitorů zkrátka sluší a jsme rádi, že ji výrobci používají. Obraz tak působí velmi přirozeně. Podsvícení typu GB-LED je oproti klasickému W-LED trošičku živější, ale není to tak velká "bomba", jak se někdy propaguje. Myslím, že kvalitní W-LED dokáže podat velmi obdobné barvy. Pokud chcete monitor provozovat s 10bitovou hloubkou, tak si připravte pořádnou grafickou kartu a vypněte Aero (i to pomyslné Aero ve Windows 8) a další programy. To ovšem není chyba monitoru, ale operačního systému. Ve výsledku stejně 99% uživatelů bude používat jen 8bitovou hloubku.

Co se týče odezvy, tak ta je bohužel dost dlouhá a při rychlém hraní her dokáže i vadit. Je to dáno hlavně tím, že z menu zmizela položka TraceFree a nelze regulovat OverDrive. Na druhou stranu díky tomu netrpí ani jediným překmitem, a tak se v obraze neobjevují duchy. Pokud tedy hodláte monitor používat na hry, tak vás rovnou odrazuji. Na grafiku však odezva dostačuje, i když na video může být někdy pomalejší.

Hodně uživatelů pak potěší také USB 3.0 hub umístěný v levé straně monitoru. Chybí snad jen čtečka karet, ale ta je dnes již opravdu raritou.


 - základní pohled


Celkově je monitor jako takový plný rozporů. Na jedné straně tu máme perfektní barvy, které jsou sráženy malou možností ruční regulace. Pak tu máme slušné podsvícení, ale s průsvitem. Odezva bez překmitů, ale dlouhá. Ergonomie perfektní a tovární zpracování také. Pokud by těchto pár nedostatků Asus odstranil, tak si jistě vyslouží naše ocenění trefa. Takto se jedná bohužel o grafický monitor s mnoha "ale". Přesto se jedná o velmi kvalitní kousek. Pokud bychom jej hodnotil jako běžný monitor, tak je vysoce nadprůměrný. Ale z pohledu grafika má zkrátka moc negativ.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Grafickou práci (pro uživatele, kterým nevadí studenější podání cca 6800 K místo 6500 K)
2) Náročnější uživatele s požadavky na Adobe RGB, ale platí to stejné jako v bodě 1

Monitor je tedy vhodný na grafickou práci, ale je potřeba si uvědomit, že teplotu nelze prakticky regulovat, a to je zkrátka velká chyba.

 

Plusy


+ Perfektní pokrytí Adobe RGB
+ Perfektní ořez gamutu na sRGB
+ Z továrny skvělé barvy
+ Téměř bezchybná ergonomie a konstrukce
+ Odezva bez překmitů
+ Vysoká frekvence blikání podsvícení (kHz)
 
 

Minusy


- Nelze měnit teplotu barev v sRGB a AdobeRGB
- Malý rozsah jasu
- Podsvícení s průsvity
- Uživatelský režim mimo AdobeRGB i sRGB
 
 
Doporučená koncová cena s DPH: 539 €
 
 
Za zapůjčení monitoru Asus PA249Q děkujeme Asusu.
Jak hodnotíte monitor Asus PA249Q?
V anketě šlo hlasovat od 22.4.2013 do 15.4.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný0 %
Průměrný83 %
Špatný17 %
reklama