reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Padfone 2: spásný koncept?

27.2.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus Padfone 2: spásný koncept?
Chystáte se pořídit si nový tablet? Chystáte se pořídit si nový telefon? Pokud je alespoň jedna odpověď "Ano", je tato recenze jak šitá na míru právě vám. Asus vydal druhou generaci svého mobilo-tabletu. Jaký je? Vše se dočtete v recenzi!
Kapitoly článku:

Displej


Co na tabletu a telefonu oceníte nejvíce? Obvykle jde o kvalitní displej, na který zkrátka koukáte pořád. Pokud vás zklame displej, obvykle vás zklame celý telefon. Na slunci není vidět a při pohledu ze strany se zase degradují barvy. To ovšem není případ Asus Padfone 2. Oba displeje jsou typu IPS a mají zkrátka perfektní pozorovací úhly a jas je také velmi dobrý.





A jako důkaz tu přikládám fotografii displeje tabletu. Jeho struktura je tradiční S-IPS. Nejedná se tedy o variantu e-IPS či H-IPS, která se dnes často používá v monitorech. Rozlišení tabletu je 1280×800, což je jen o malinko více než u samotného telefonu, který má 1280×720. Tablet tedy rozhodně není vybaven "retina-like" displejem, což samozřejmě většině uživatelů vadit nebude.




Mobil má o poznání menší velikost bodu, a tak fotografie není tak kvalitní, resp. detailní. Je z ní však znát, že struktura pixelů je odlišná. Trochu dokonce připomíná TN strukturu, ale jde opravdu jen o tvar pixelu. Nic víc.


Zvukový projev


Na zadní straně obou přístrojů je nachází perforace pro reproduktor. Obě zařízení, jak telefon, tak tablet, mají zvukový projev velmi slušný. Přesto mám výtku k tomu, že by tablet mohl poskytnout rozhodně lepší zvuk hlavně v basech. Pokud si totiž uvědomíme, že nejde o plnohodnotný tablet, ale jen o displej s baterií, muselo výrobci v těle zůstat mnoho místa. Tak proč nepoužil nějaké větší reproduktory?





Přesto i při nejvyšších hlasitostech nezačne "chrastit" a je dobře poslouchatelný. Rozhodně se nestane, že přestanete rozumět mluvenému slovu, jak se to stává u některých levných notebooků. Samozřejmě tento reproduktor nestačí na věrohodný poslech hudby, kde mu žalostně chybí basy a celkově je zvuk prostě plochý s drobným sklonem k uječenosti.


Kamera


V telefonu je zabudována kamera s rozlišením 13 MPix, což je více, než má kde kdo na své postarší zrcadlovce. Jde samozřejmě o to, jak si poradí s tolika pixely optika, která samozřejmě tolik pixelů tak dobře nezvládá. Prokreslení trávy či stromů v dálce je značně degradováno. Ovšem jde o mobil a ne o foťák.




Pro originální foto klikněte


"Studiová fotografie" focená integrovaným bleskem ukázala hlavně to, jak dokáže blesk osvítit prakticky jen střed obrazu.




Pro originální foto klikněte


Prakticky ta stejná fotografie, jen pořízená s maximálním zoomem.




Pro originální foto klikněte


Venkovní fotografie s bleskem. Všimněte si jiného barevného podání v popředí, kde dosvítí blesk, a jiného v pozadí, kde převládá přirozené osvětlení.




Pro originální foto klikněte


Ta stejná fotografie, ale bez použití blesku. Barvy jsou podstatně lepší. Přesto automatické vyvážení bílé trošku táhne do studenějších tónů.




Pro originální foto klikněte


Venkovní fotografie s důrazem na prokreslení detailů. Po rozkliknutí můžete vidět, že i při 13 MPix jsou stébla trávy špatně prokresleny. Bohužel za dobu testování nevysvitlo pořádně slunko, takže takovou fotografii nemáme. Zde jistě bude podávat mobil podstatně lepší výsledky, ale to je zcela logické.

Pokud však přistoupíme k natáčení videa, tak je zde jedno velké plus. Telefon Padfone 2 totiž umí natáčet při 60 FPS v rozlišení 720p. Díky tomu si můžete i doma udělat pěkné zpomalené záběry. Chce to však opravdu pevnou ruku, protože natáčení videa mobilem je obvykle hodně rozklepané a ani 60 FPS tomu nepomůže. Druhým režimem je video v 1080p při 30 FPS. Tedy již klasické.

Testy však odhalily jisté omezení při 60 FPS. Často se totiž stane že video oněch 60 FPS prostě nedosahuje a je spíš kolem 45-50 FPS. Ostatně o tom se můžete přesvědčit i vy po stažení 1080p@30 a 720@60 ukázkových videí.


Baterie


Již ze samotných specifikací je asi jasné, že výdrž na baterii bude docela slušná. Tedy s ohledem na Android a velikost displeje. V praxi se tak samotný telefon dostane při běžném (mobilní data, sem tam Wi-Fi a cca 8 hovorů za den = 20min) provozu téměř ke dvou dnům. Tabletová část pak může ještě o zhruba půlden výdrž prodloužit.

Při přehrávání videa, zasunutém telefonu do Padstation a jasu nastaveném na polovinu se výdrž zastavila na 8 hodinách a 50 minutách. Tedy téměř devět hodin, to je docela slušné.

Horší je však doba nabíjení. Ta dosáhla na téměř pět hodin (telefon + tablet). Myslím, že pokud by výrobce dodal silnější nabíječku, tak by jistě udělal zákazníkům větší radost. Takto musíte v podstatě ob den nechat nabít přes noc. V "pracovní" době je doba nabíjení až příliš dlouhá.


reklama