reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB278Q: velikán s PLS

5.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PB278Q: velikán s PLS
Máte rádi velké monitory? Zaujal vás Dell U2713HM? Pokud je alespoň jedna odpověď "ano", tak zaostřete očko na naši recenzi nového Asusu. Ten slibuje WQHD rozlišení, PLS obrazovku a plné 8bitové barvy. Jaký je? To se dozvíte v naší recenzi!

Struktura displeje



 - struktura displeje

Asus PB278Q - PLS struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Struktura obrazovky PLS již v našem makrosvětěhardware byla, a tak ji možná již znáte. Přesto se podíváme na to, jak vypadá tento PLS monitor pod drobnohledem. Struktura je velmi podobná moderním e-IPS panelům. Nutno podotknout, že s touto strukturou jsem se poprvé setkal právě u PLS, a tak je otázkou, kdo od koho co obkoukal. Ale ve výsledku to je docela jedno, pro nás koncové uživatele to znamená, že je jedno, zda si koupíme PLS či IPS. Tedy téměř.

Všimněte si oparu kolem modrého pixelu. Tento opar je docela zřetelný i na samotném monitoru a u kontrastních ploch či textu je zkrátka vidět. Je to dáno povrchovou úpravou, která až nepřirozeně moc rozvádí světlo do stran. I přestože používáme trik jak samotnou povrchovou úpravu eliminovat, tak se tento opar na fotkách hodně objevil. Kvůli němu jsou fotky také trošku méně detailní, ale až tolik to nevadí.


Teplota bílého bodu


Velmi příjemně mě překvapila teplota bílého bodu v závislosti na regulaci jasu. Při jakémkoli nastavení se teplota barev téměř nemění. Bohužel je potřeba nejprve v OSD zvolit přes RGB kanály tu správnou teplotu. Přes samotnou regulaci teploty bílé se dostaneme pouze na cca 7000 K a 6000 K. Ale 6500 K nelze nastavit. V OSD sice položka 6500 K existuje, ale ta odpovídá teplotě 7000 K.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Horší je to s rozložením barev po ploše. Zde je rozdíl až 676 K, což jistě nepotěší grafiky. Upravujete si tak fotku na střed obrazu, ale obloha má i o 300 K jinou barvu. To je docela škoda. Bohužel je to obecná vlastnost většiny monitorů bez digitální kompenzace.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přistoupíme asi k té nejproblematičtější části celého monitoru Asus PB278Q. Tím je gamut a barevné podání. Narozdíl od konkurenta, jak velikostního, tak cenového Dell U2713HM, má tento Asus lehce podprůměrné barevné podání. Píši to hned na začátek, abychom se vyhnuli jakýmkoli spekulacím během následujícího textu.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Od doby, co se vyrábějí monitory se řeší gamut. Stále však mají monitory problém. Dnešní kousek má problém hlavně v modré barvě. Právě kvůli té modré se dá očekávat horší barevné podání.

 - dE profil

Profil sRGB


A nyní se podíváme na samotnou kvalitu barev. Nejprve jsem nastavil režim sRGB, který snížil jas monitoru.. Bohužel toto snížení jasu je vlastně jen softwarové, tedy tekuté krystaly i při zobrazení bílé barvy nepropouštějí všechno světlo, co by mohly. Důkazem toho je fakt, že OSD menu má vyšší jas, protože nepodléhá barevným změnám. Ale abych se vrátil k barvám. Ty mají docela nepěknou odchylku dE(2000)=5,43. Očekával jsem tedy daleko lepší výsledek.


 - dE profil

Profil Standard

Následuje několik režimů, které obvykle zapříčiní úpravu gamy či posunou barvy do jiné teploty. Bohužel ani jeden neposkytl zázraky. Barvy jsou stále pouze podprůměrné. Průměrná odchylka u režimu Standard dE(2000)=5,28 to jen dokazuje.


 - dE profil

Profil Scenery


Profil Scenery posunul barvy do teplejších odstínů, tím sice trošku vylepšil celkovou dE, ale i tak jsou docela mimo. dE(2000)=4,84.


 - dE profil

Profil Theater


V profilu Divadlo (Theater) si zakryjte raději oči úplně. Průměrná odchylka dE(2000) se totiž vyhoupla na 8,49.


 - dE profil

Profil User


Pokud zapnete režim User a necháte RGB ve výchozích polohách, tak dostanete podobné výsledky jako u sRGB. dE(2000)=5,43.
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=47
G=50
B=39
Kontrast: 80
Jas: 30

Hodně naděje jsem tedy vkládal do nastavení barev přes OSD. Bohužel ani po delším zkoušení jsem nebyl schopen dosáhnout uspokojivých výsledků. Sice jsem byl schopen nastavit slušné podání bílé, resp. šedé, ale barvy jsou stále hodně ujeté. Navíc i gama neodpovídá přesně 2,2, a tak to hodně barvy degraduje.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Monitor tedy musí spoléhat na kalibraci barev pouze přes ICC profil. Ten totiž dokáže obvykle docela zázraky. Má to však jedno velké ale. Pouze aplikace, které umějí pracovat s profily ukáží na monitoru to, co mají. Například takové hry profil zcela ignorují, a tak se vám vlastně degraduje celý monitor. Zde je jasně vidět výhoda hardwarově kalibrovatelného či kalibrovaného monitoru. Běžný softwarově kalibrovatelný monitor zkrátka nedokáže vše.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Ještě se podíváme na změnu barev. Ta je docela razantní a největší změny se odehrávají v gamě a u modré barvy, což se dalo i předpokládat při pohledu na gamut.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Ve výsledku dopadly barvy docela nepřesvědčivě. Gamut je k sRGB nepřesný a samotná gama také není to, co bych od kvalitního monitoru očekával.

reklama