reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB278Q: velikán s PLS

5.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PB278Q: velikán s PLS
Máte rádi velké monitory? Zaujal vás Dell U2713HM? Pokud je alespoň jedna odpověď "ano", tak zaostřete očko na naši recenzi nového Asusu. Ten slibuje WQHD rozlišení, PLS obrazovku a plné 8bitové barvy. Jaký je? To se dozvíte v naší recenzi!

Asus PB278Q: celkové hodnocení


Pokud se podíváme na dnešní monitor jako celek, tak zjistíme, že je takový rozporuplný. Má vysoké rozlišení, jemný bod a dobré podsvícení. To by značilo velmi slušný začátek pro kvalitní monitor. Ovšem jsou zde jisté nepříjemnosti, které zkrátka přehlížet nelze. Ale pěkně postupně. Nejprve ty kladné vlastnosti.

V první řadě to je slušná regulace technologie OverDrive (TraceFree), máte tak na odezvou téměř dokonalou kontrolu. Pro toho, kdo má rád rychlejší odezvu, ale s překmity, není problém. Ten, kdo má raději čistý obraz, si nastaví TraceFree na 20 a má vystaráno.

Dále je tu velmi slušné podsvícení, které je na první pohled téměř bezchybné. Po měření však zjistíte, že tomu až tak není, ale stále jde o nadstandard. Opět si vysloužil Asus PB278Q pochvalu. Velmi příjemné je také zobrazení reálných velikostí na obraze. Například papíru A4 apod. Pro předtiskovou přípravu to je velmi šikovné.

Další pochvalu si vysluhuje za dobrou ergonomii, která velkému monitoru více než sluší. No, z tohoto popisu se zdá, že je monitor téměř dokonalý. Nyní však přichází na řadu ona negativa.

Prvním je nedostatečné barevné podání a gamut nepřesný k sRGB či AdobeRGB. Pokud by výrobce seřídil modrou barvu na sRGB, tak by jistě udělal radost velké spoustě uživatelů a z monitoru by se stal opravdu rival Dellu U2713HM. Bohužel ony barvy jej kazí natolik, že si nějakou bližší pozornost nezaslouží. Proč také, když zde existuje cenově obdobný a z továrny lepší monitor, že? Jediné, v čem tedy Asus oproti Dellu vyniká je podsvícení a regulace odezvy. Nic víc. Ostatní parametry a měření jsou na tom prostě hůř. Včetně blikání podsvícení, kterého se Dell už pěkně zbavil.


 - základní pohled


Ve výsledku je však monitor stále velmi dobrý. Prostě mu pověst zkazil Dell rival. Pokud by totiž nebyl na trhu, tak by dnešní Asus pozornost zasloužil. Pokud jej tedy máte již doma, tak si sežeňte sondu či vyzkoušejte náš profil a třeba budete nadmíru spokojeni.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Nenáročnou grafickou práci (ale po zavedení profilu)
2) Obecné kancelářské použití

 

Plusy


+ Regulace odezvy
+ Dobré podsvícení
+ Slušné pozorovací úhly
+ Ergonomie s pivotem
+ Slušná konstrukce
 
 

Minusy


- Gamut nepřesný k sRGB
- Z továrny nepřesné barevné podání
- Existuje tu Dell U2713HM
 

Cena v době testování: cca 15.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Asus PB278Q děkujeme Asusu.
Jak hodnotíte monitor Asus PB278Q?
V anketě šlo hlasovat od 5.12.2012 do 15.11.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný0 %
Průměrný91 %
Špatný9 %
reklama