reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PW201 - multimediální krasavec

27.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Asus PW201 - multimediální krasavec
ASUS je známý výrobce základních desek a grafických karet. Do oblasti monitorů se snaží vetřít odvážnými monitory s nezvyklým designem a nadstandardní výbavou. Dnešní testovaný kousek je zaměřen pro multimediální použití. Jak si povede v drsných testovacích podmínkách? Jaký je jeho obraz a odezva?
V poslední době je obrovský problém rozebrat jakýkoli monitor. Většina z nich je buďto zapečetěná, nebo jsou zkrátka natolik dobře spasované, že rozebrání bez použití speciálního náčiní (přímo pro daný typ monitoru) je zhola nemožné. Bohužel i tento monitor je na tom stejně. Sice v jednu chvíli jsem dokázal rozebrat jednu část, ale další elaborování jsem si již netroufnul, abych, byť jen drobně, nepomačkal plast. Nastěstí opět není problém zjistit jaký panel se pod nedobytným plastem skrývá. Je to panel Prem.MVA od firmy AU Optronics M201EW01. Tyto panely jsou co do kvality barev o něco horsí než panely PVA resp. S-PVA od Samsungu. Je to dáno hlavně tím, že Samsung provádí HW kalibraci barev ještě před tím, než jde panel do prodeje dalšímu výrobci monitorů. Tato kalibrace sice není nějak přesná, ale na podání barev je i toto drobné zkalibrování dost znát. Obvykle jsou panely od AU Optronics lehce přibarvené a mají dominantní modrou barvu, tím je obraz celkově studenější a barvy mají pastelový nádech. Nevím proč AU není schopna alespoň trochu sladit barvy, jejich panely mají velký potenciál a panely jako takové nejsou nikterak horší než ty od Samsungu. Avšak nezoufejme.


OSD menu

A jako obvykle si zde uvedeme úplný výpis z OSD menu a to v nové grafické podobě, kterou jsem představil v minulé recenzi.


Výpis OSD menu

Hned první položka je pro monitory Asus celkem typická. Obrazové režimy Splendid jsou jakýmsi pevně daným nastavením monitoru. Jakýkoli režim jiný než "Standard mode" změní jak podání barev, tak kontrast a jas. Tím je docíleno celkem obstojného obrazu pro daný režim. Například režim "Game Mode" zvolí vysoký jas a kontrast a lehce přikrášlí barvy. Hry jsou tak daleko živějsí, ale věrnost barev je ta tam.

Protože má monitor velký počet vstupů, tak je obdařen funkcí PIP (obraz v obraze). Lze volit ze všech vstupů a dokonce i velikost menšího obrazu ve třech krocích. Malinko zde chybí možnost změnit polohu vnořeného obrazu, a tak se musíte smířit s pravým horním rohem. Ostatní položky OSD menu patří ke standardu. Trochu mi zde chyběla možnost zachování poměru stran či zobrazení pixel na pixel. Celkově se menu ovládá velice dobře a je přehledné. Dotyková tlačítka jsou také příjemná a to včetně jejich značek, které vystihují to, co dané tlačítko vykonává.


Náhled OSD menu
reklama