reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PW201 - multimediální krasavec

27.6.2006, Pavel Kovač, recenze
Asus PW201 - multimediální krasavec
ASUS je známý výrobce základních desek a grafických karet. Do oblasti monitorů se snaží vetřít odvážnými monitory s nezvyklým designem a nadstandardní výbavou. Dnešní testovaný kousek je zaměřen pro multimediální použití. Jak si povede v drsných testovacích podmínkách? Jaký je jeho obraz a odezva?

Odezva



Monitor opět obsahuje stejný panel jako minule testovaná Belinea 102035W a také jako Fujitsu-Siemens S20-1W. Ale jak jsme si ukázali v recenzi Belinea 102035W, tak odezva není pouze v rukou samotného panelu, ale především se o to stará elektronika. A právě Asusu se to celkem povedlo. Oproti panelu Belinea 102035W má znatelně lepší odezvu a jako důkaz toho je přiložen i graf.


Odezva v závislosti na změně

Průměrná celková odezva činí 18ms, maximální 24ms a minimální 13ms. To jsou hodnoty opravdu velmi dobré. Z grafu je také patrné to, že výrobce vsadil na OverDrive ve středních tónech a ne v tmavých, jak tomu často bývá. Díky tomu nevzniká při tmavých scénách výrazný šum v obraze a sledování filmů je tak o poznání kvalitnější.


Odezva 0-175-0

U odezvy 0-175-0 je krásně vidět onen výrazný OverDrive při odezvě rise. Překmit činí téměř 20%, což je opravdu hodně. V některých případech se tak může vyskytnout nepříjemný bílý stín za pohybujícím se objektem. Odezva dosahuje hodnot rise=17ms a fall=4,4ms.


Odezva typu šedá-šedá

O něco lépe na tom je odezva typu šedá-šedá. Zde překmit činí "pouze" 10%, a tak není onen stín za objektem nikterak výrazný. Odezva rise=14,8ms a fall=6ms patří k lepšímu průměru.


Sledování videa





Jak už to tak bývá, sledování filmů je na širokoúhlých monitorech o třídu lepší než na klasickém monitoru (poměr stran 5:4 či 4:3). Monitor má navíc lesklou obrazovku, a tak je hloubka obrazu opravdu skvělá. Černá barva je černá a bílá je bílá. Zkrátka a jednoduše je lesklá obrazovka pro takovéto účely vhodná. Naopak pro klasickou kancelářskou práci či práci s grafikou bych lesklou obrazovku nepřál asi nikomu. Zpět ale k našemu monitoru. Odezva je i u videí více než dostatečná. Sice jsem zpozoroval jemný šum v obraze, ale není to nic tragického.


Hraní her





Protože monitor neumožňuje zachovat poměr stran či zobrazit pixel na pixel, musíte se spolehnout na ovladače grafické karty nebo na to, že daná hra podporuje širokoúhlé rozlišení. V dnešní době to problém není, ale starší hry se mohou potýkat s problémy se zkreslením obrazu. Odezva je pro většinu středně náročných hráčů dostatečná a není problém ani "CSko". Ale jako vždy podotýkám, že odezva je stále pozorovatelná, a tak ti, kteří požadují absolutně ostrý obraz při rychlých pohybech, stále ještě zůstanou u CRT. Na druhou stranu se na takto rychlou odezvu zvyká opravdu rychle. Sem tam se některé hrany rozdvojí a textury ztratí na detailech, ale nic závažného to skutečně není.


Stabilita kontrastu



Při snižování jasu došlo k celkem rychlému poklesu kontrastu na 75% při 80% jasu. Dále však kontrast klesal jen minimálně. Pro sledování videa je vhodné nastavit jas na maximum, obraz tak získá větší hloubku a odlesky nebudou tolik znatelné ("přebije" je vysoký jas monitoru).


reklama