Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 4850: kvalita prověřená časem

21.12.2009, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 4850: kvalita prověřená časem
Radeon HD 4850 známe již poměrně dlouho, což ovšem neubírá na jeho dlouhodobé atraktivitě u méně movitých nebo občasných hráčů. Karta se cenově dostala na pomezí low-endu a mainstreamu, ale stále má co říci k soubojům karet s nejlepším poměrem ceny ku výkonu.
Radeon HD 4850 je vybaven zcela standardním příslušenstvím a také design samotné karty nevybočuje z šedého průměru.



Jedinou odlišnost oproti konkurenci představuje hliníkový chladič se zlatavým nádechem evokujícím měď.



Chladič je poměrně tichý, ale nesmí běžet v horním spektru otáček, pak se stává v rámci tichého systému poměrně rušivým prvkem. Lék je jednoduchý, je jím dobře větraná skříň. Pro drsnější přetaktování je ale lépe kartu vybavit chladičem třetích stran.



Na zadní straně plošného spoje je jasně vidět nevyužité místo pro dalších 8 512-bit paměťových čipů, které by doplnily současnou kapacitu 512 MB na rovný 1 GB. Grafické jádro Asus Radeonu HD 4850 tiká na 625 MHz a paměti na rovných 2 GHz, což poskytuje ještě dostatek potenciálu pro přetaktování. V našem případě jsme dosáhli na slušných 710 MHz pro jádro a 2350 MHz pro paměti, a to není rozhodně špatný výsledek.



Z posledních recenzí nových Radeonů HD 5000 jsme si zvykli na nadstandardní výstupové vybavení, ale zde u staršího modelu se musíme smířit se standardem v podobě dvou DVI a TV-out. Pro HDMI je třeba použít redukce, ale většina z uživatelů to pravděpodobně nebude vnímat jako zásadní nedostatek. Horší by byla přítomnost jednoho DVI a postaršího D-Sub.