reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG GX900: rudoch s laserem

2.3.2011, Jan Vítek, recenze
Asus ROG GX900: rudoch s laserem
Společnost Asus není zrovna tradičním výrobcem periferií, ale o to bude zajímavější si vyzkoušet její herní myš GX900, která spadá do rodiny Republic of Gamers. Slibuje nám řadu funkcí včetně systému pro úpravu hmotnosti, a tak se na ni pojďme podívat.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Software myši Asus GX900 tedy rozhodně není stoprocentní, ale jak je na tom samotná myš a její hardware? Tělo myši je velké, pevné, i když jeho plasty by mohly o trochu lépe lícovat, aby na sebe navazovaly. Vínově rudá metalíza také působí trochu levně, ale to je pouze můj subjektivní dojem. Myš díky svému tvaru také velmi dobře padne do dlaně, kterou celou vyplní a prsty mohou pohodlně spočinout na tlačítkách i kolečku.

K tlačítkům bych neměl výhrady, snad pouze ta boční by mohla být tišší. U kolečka zase oceňuji stisk, který není moc tuhý, ale na druhou stranu bych uvítal lepší krokování s výraznější aretací. Takto často hmatem nezjistíte, zda nejste zrovna na hraně mezi dvěma kroky, což může následně při stisku kolečka dělat problémy. Zcela spokojen jsem nebyl ani s teflony, jejichž okraje byly ulepené, takže chytaly prach a střední teflon obklopující senzor se již odchlipoval. To samozřejmě nemusí potkat zrovna váš kus, ale i tak to něco vypovídá o kvalitě.

GX900 jsme zkoušeli i na podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK, kde klouzala velmi pěkně, což je tedy zásluha také oné podložky. Myš ale také dobře klouže bez zadrhávání po dřevěném stole a její senzor dobře pracuje jak na něm, tak na textiliích, koberci, obalu od CD a jako obvykle má problémy pouze se sklem a zrcadlem. Co se týče přesnosti reprodukce pohybu, pak je u ní trochu znatelné zarovnávání pohybu ukazatele do rovných linek, což se hodí spíše pro kancelářské myši než pro herní modely.


v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 790 Hz

Dotazovací frekvenci sice zvolit nelze, ovšem to ani nevadí, neboť ta byla výrobcem nastavena tak, aby v případě potřeby dosáhla až 1000 Hz, což odpovídá odezvě 1 ms. Při pomalejších pohybech pak výrazně klesá, což je normální a v průměru pak dosahuje při intenzivním využívání myši kolem 800 Hz.


Závěrečné hodnocení


Nástupce myši GX800, model Asus ROG GX900 se bude snažit zavděčit především hráčům počítačových her, jimž nabídne laserový senzor s rozlišením až 4000 dpi, možnost úpravy hmotnosti pomocí závaží, tvorbu třech profilů s makry přiřaditelnými šesti tlačítkům, a to vše za cenu kolem 900 Kč s daní. K tomu ještě Asus přidal menší perličku, a sice možnost zvolit si místo, odkud bude z myši ústit její USB kabel.



Tělo GX900, jež pohodlně padne do pravé ruky, je sice pevné, ale na pár místech nelícuje tak, jak by mělo a moc se mi také nelíbily její teflony. To kvůli trochu ulepeným okrajům zachytávajícím prach a také se v našem případě střední teflon už odlepoval. Co se týče tlačítek, pak zde bych měl výhrady pouze k vyšší hlučnosti dvou bočních a potom tu je kolečko, u nějž se mi zamlouval ne moc tuhý stisk, ale na druhou stranu se mi nelíbilo krokování s málo výraznou aretací.

Laserový senzor bez problémů pracoval na většině povrchů, byl pohotový s vysokou dotazovací frekvencí, ovšem na herní myš mi připadlo, že u něj Asus zvolil až příliš výrazné zarovnávání pohybu kurzoru. To bohužel v obslužném software nelze upravit, protože ten se omezuje pouze na volbu dvou stupňů rozlišení a nastavení tlačítek. Nic víc od něj čekat nemůžeme, a to je velká škoda. Navíc by tento software zasloužil pečlivější překlad do češtiny a lepší možnosti tvorby skriptů, neboť v této podobě jde pouze o delší makra.


Pevné tělo, ergonomický design
Teflony, někde špatně lícují plasty
Programovatelná tlačítka
Aretace kolečka
Slušný senzor
Slabší software, zarovnávání pohybu kurzoru
Cena v době testování: cca 900 Kč s DPH, záruka 2 roky

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus GX900 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Asus ROG GX900 děkujeme firmě ASUS




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama