reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti

27.3.2013, Jan Vítek, recenze
Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti
Od společnosti Asus k nám dorazil velmi zajímavý notebook Taichi 21, který je vybaven dvěma displeji. Jeden má klasické umístění a druhý je na místě víka, díky čemuž může notebook fungovat i jako tablet a umožní využít také oba displeje současně...

Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i7-3517U z generace Ivy Bridge, který pochopitelně podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je pouze 1,9 GHz, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat až na 3 GHz, to tedy dle specifikací. Musíme si uvědomit, že jde o nízkonapěťový procesor s TDP pouze 17 W, takže je důležité také zjistit, jakým způsobem zde Turbo Boost pracuje, neboť to není všude stejné.

V klidovém režimu procesor pracuje na 800 MHz, při zatížení jedním vláknem (Prime95) se vyhoupne na 2800 MHz, což je při zatížení čtyřmi vlákny stejné a až po několika minutách se začne procesor přepínat na frekvenci o 100 - 200 MHz nižší. Na maximum 3 GHz jsme si tedy nesáhli, ale to je obvyklé a vysoká frekvence při plném zatížení procesoru nám to vynahrazuje.





Dále tu jsou 4 MB paměti Smart Cache (L3), každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. To se bude muset postarat o dva i více displejů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3517U celkem dobrá, i když nejsou zde zastoupeny zcela všechny, které Intel dnes nabízí. Konkrétně to jsou technologie Intel vPro, Demand Based Switching a TXT, ovšem zase tu máme pokročilou virtualizaci Intel VT-d a také šifrování AES-NI, to se může hodit všem.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Asus využil a nabídlo 4 GB DDR3 pracujících právě na této na frekvenci při dvoukanálovémpřístupu a časování 11-11-11-28-1T. CPU-Z však nedetekoval žádné moduly, což napovídá, že paměťové čipy RAM jsou umístěny přímo na základní desce a uživatel nemá možnost jejich výměny. Tato vlastnost je ostatně u ultrabooků častá.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000, jež nám nabídne celkem 16 shaderových jednotek, 2 ROP a 4 TMU. V klidu pracuje grafické jádro na 350 MHz a teoretickým maximem je 1150 MHz, čehož jádro dle GPU-Z skutečně občas dosáhne, ale jen výjimečně.

A nakonec k diskové jednotce, čili SSD. Konkrétně jde o 256GB model Sandisk SD5SE2256G1002E s rozhraním SATA 6 Gbps, jehož očekávaný výkon nemá být nízký. Podrobnější informace jsme nenašli.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro v 64bitové verzi je doplněn jednak o zkušební verzi Microsoft Office a pak si bude často žádat pozornost také McAffee Internet Security. Neméně otravná aplikace je ale i Asus LiveUpdate, která kromě aktualizací zařizuje také registraci uživatele a jeho Taichi 21. Pokud aplikace najde aktualizaci, pak po její instalaci zpravidla vyžaduje restart systému, což si vymáhá tak, že ukáže v malém okně příslušnou hlášku. Uživatel má možnost stisknout OK nebo ji křížkem zavřít, ovšem v obou případech to automaticky znamená restart. Pokud jej zrovna nechcete absolvovat, nezbývá, než si onoho okna prostě nevšímat.

Dále tu také máme různé nástroje přímo od výrobce. Například to je známý Power4Gear Hybrid, jenž se stará o nastavení počítače z hlediska spotřeby, k čemuž patří také widget Asus Instant On jako zjednodušený přepínač režimů spotřeby. V tomto případě Asus zjednodušil základní nabídku prostě na úsporný a výkonnostní režim. Splendid Utility slouží pro nastavení obrazovky (je tu několik režimu pro zvolení), aby ta lépe ukazovala video, fotografie, zkrátka obrazové materiály.




- klikněte pro zvětšení -


Přímo pro účely tohoto počítače se dvěma displeji poslouží Asus Screen Share, který můžeme využít pro sdílení materiálu s ostatními uživateli, kteří budou sledovat druhou obrazovku. Funguje to prostě tak, že do okna aplikace Screen Share přetáhneme příslušný materiál (dokument, foto, video) a ta zajistí jeho vhodné zobrazení na druhém displeji. Uživatel tak má přehled o tom, co se ukazuje na druhém displeji, aniž by musel klonovat obrazovku, nebo využívat klasický rozšířený desktop. To lze samozřejmě také, neboť notebook se chová prostě jako počítač s připojenými dvěma displeji, nad nimiž máme plnou kontrolu.




- klikněte pro zvětšení -


O něco snadnější je ale využít v rámci Metro aplikace Asus Taichi Home různé režimy. Jednak je to režim notebooku a tabletu a pak zbývá Mirror mode (stejný obraz na obou displejích) a nakonec se nabízí Dual Screen Mode, takže prosté rozšíření desktopu na oba displeje. Orientace obrazu je v posledních dvou případech vhodná na to, aby obraz mohli sledovat uživatelé před notebookem a za notebookem, ovšem v režimu tabletu je obraz převrácený, aby odpovídal umístění tlačítka Start.

reklama