reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti

27.3.2013, Jan Vítek, recenze
Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti
Od společnosti Asus k nám dorazil velmi zajímavý notebook Taichi 21, který je vybaven dvěma displeji. Jeden má klasické umístění a druhý je na místě víka, díky čemuž může notebook fungovat i jako tablet a umožní využít také oba displeje současně...

LCD displej


Ultrabook Asus Taichi 21 je tedy vybavený dvěma displeji, jejichž základní specifikace jsou stejné a také jejich zobrazení vypadalo stejně. Bylo ovšem ovlivněno tím, že vrchní displej má kvůli své dotykové vrstvě hladký skleněný kryt a hlavní displej jej má matný, což ovlivňuje jejich obraz především ve světlém prostředí. Jinak jsem ale u nich nepozoroval významné rozdíly.




- pohled zpříma -


Oba jsou tedy velké 11,6", typu IPS, mají rozlišení 1920 x 1080, jas 350 cd/m2 a pozorovací úhly 178°. Dle těchto údajů se rozhodně tedy nedá říci, že by displeje byly slabinou tohoto stroje, spíše naopak.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Potěšitelné je, že maximální jas tohoto notebooku je v případě obou displejů dostatečně vysoký na to, aby se dal sledovat i v prosluněné místnosti (na tom je displej tabletu o něco hůře kvůli lesklému povrchu). Pro jeho nastavení pak můžeme využít senzor okolního osvětlení, které se o věc postará sám.




- pohled zespoda -


Barvy displeje jsou také velmi pěkné, živé a nijak výrazně se nemění v závislosti na úhlu pohledu. Použité displeje tedy jsou bezesporu chloubou, ovšem problémem může být i jejich vysoké rozlišení, kvůli němuž se u klasických aplikací setkáme s miniaturními fonty, apod. Řešením je nastavení nižšího rozlišení, ovšem za cenu zhoršené ostrosti obrazu.


Webkamera


Stejně jako dva displeje tu máme i dvě webkamery, a obě také naprosto stejné. Ve specifikacích mají prosté označení HD Web Camera, takže co se nám pod tímto skrývá? Od přední kamery můžeme očekávat to, co říká označení, čili rozlišení 1280 x 720 pixelů, což je právě obvykle označováno jako HD (0,9 Mpix). Ovšem v případě kamery na vnější straně, což se dozvíme až v poznámkách pod čarou, jde o rozlišení 5 Mpix s automatickým ostřením a možností natáčení videa v rozlišení Full HD.




přední 0,9Mpix kamera - klikněte pro zvětšení -


Předem mohu říci, že obrazy obou webkamery jsou na vysoké úrovni. V případě té "přední", což je tedy kamera nad hlavním displejem, pak ta poskytuje věrné barvy, dostatečně ostrý obraz s vysokou obnovovací frekvencí. Nicméně se samozřejmě nevyrovná "zadní" kameře umístěné vedle sekundárního dotykového displeje.




zadní 5Mpix kamera - klikněte pro zvětšení -


Ta nám nabídne rozlišení až 5 Mpix, což je 2592 x 1944 pixelů a v případě videa zvládne až Full HD. Testovací video si ostatně můžete sami prohlédnout (cca 23 MB, MP4), ovšem samo o sobě bohužel nevyšlo příliš dobře. Je trhané a zachycený zvuk je velmi zkreslený. Nicméně fotografie je na tak malý objektiv integrované webkamery celkem slušná, i když má slabší kresbu, což se tedy dalo čekat.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory ICEPower od firmy Bang & Olufsen, od nichž si máme slibovat kvalitní přednes, kterému nemají chybět čisté výšky i znatelné basy.

O čistých výškách si necháme nadále zdát, stejně jako o celkově čistém přednesu, neboť zvuk je v tomto případě znatelně zkreslený. Nicméně zvuk je celkově silný a i náznaky basů tu jsou, tudíž pokud si vezmeme, že zvuk pochází z tenkého těla notebooku s 11,6" obrazovkou (či obrazovkami), můžeme být spokojeni. Není to tak dávno, co výrobci do strojů podobné velikosti dávali třeba i jen jedno mono chrchlátko, jež bylo na úrovni reproduktorů tehdejších mobilních telefonů. Když tedy toto vše zohledníme, nelze Taichi 21 za zvuk příliš kritizovat.


Ergonomie


Z hlediska ergonomie je tento notebookotablet bohužel nutné popotahovat za špatné klouby displeje, které, alespoň v našem případě, nedokázaly displej udržet pevně na místě. Za to bezesporu může i jeho zvýšená hmotnost daná dvěma použitými LCD panely, ale také se ukázalo, že klouby mají při rozevření displeje v úhlu 90° značnou vůli a nedokáží jej v této poloze zajisti bez hnutí.




- klikněte pro zvětšení -


A zrovna na použití displeje, či displejů, stojí a padá celý koncept Taichi 21. Dle něj, pokud zapomeneme čistě na funkci tabletu, v níž Taichi 21 ve srovnání s konvertibilními tablety v podstatě nemá výhodu (spíše tu je nevýhoda v podobně vyšší ceny), pak tu jsou dvě další možnosti využití displeje, které již byly nastíněny v předchozí kapitole. Jednak jde o zobrazení stejného obsahu na obou displejích (Mirror Mode) a pak o rozšíření obrazovky (Dual Screen) dovolující zobrazit na předním displeji jiný obsah, třeba s využitím aplikace Screen Share.

V obou případech se tedy předpokládá, že oba displeje bude někdo sledovat najednou a ač to díky panelům IPS půjde bez zkreslení obrazu, i tak budeme muset na displej nejspíše koukat z úhlu. Popřípadě bude nutné s displejem často hýbat a zde zase máme opět problém v kloubech. Osobně bych tedy i s ohledem na ekonomickou stránku věci sáhnul po klasickém konvertibilním tabletu, neboť dle mého názoru koncept notebooku Taichi 21 celkově není výhodnější.

V ostatních ohledech, tedy co se týče podsvícení klávesnice, velkého touchpadu a rozmístění portů, zde si není na co stěžovat.
reklama