reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti

27.3.2013, Jan Vítek, recenze
Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti
Od společnosti Asus k nám dorazil velmi zajímavý notebook Taichi 21, který je vybaven dvěma displeji. Jeden má klasické umístění a druhý je na místě víka, díky čemuž může notebook fungovat i jako tablet a umožní využít také oba displeje současně...

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je notebook v podstatě neslyšný, za což může i bezhlučné SSD. Chladit pak potřebuje především procesor a ten podtaktovaný na 800 MHz moc tepla nevyrobí, takže s chlazením a hlukem v takovém případě není žádný problém. Ve vysoké zátěži se ventilátor již začne ozývat, ale stále jde i v nejhorším případě jen o slabší šum,.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafika je součástí CPU, ovšem SSD má své čidlo, i když o jeho teplotu se příliš zabývat nemusíme. Na druhou stranu procesor se dokáže slušně rozpálit, jak už tomu u těchto tenkých notebooků bývá, ale stále si udržuje cca 20°C odstup od svého maxima (TJ Max). Pak má samozřejmě v případě přehřátí možnost se zpomalit či využít jiné techniky (thermal throttling).


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
86 °C
GPU
-
-
SSD
35 °C
37 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně. Spodek notebooku se příliš nezahřívá, či alespoň poblíž středu. Směrem dozadu k výdechu chlazení se teplota zvyšuje. Zajímavé také je, že ač je výdech chlazení nejteplejší nalevo, pak klávesnice je znatelně teplejší na pravé straně.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii Li-Pol s kapacitou 35 Wh. Ta není zrovna vysoká, a tak by měl tento ultrabook nakládat s energií opravdu šetrně a kamenem úrazu může být především využití obou displejů.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:50
1:25
Spotřeba
8 W
23 W


Spotřeba kolem 8 W v klidovém režimu s displejem na polovině jasu a zapnutým Wi-Fi je celkem očekávaná. Když si tak necháme zapnutý úsporný režim a budeme provádět pro CPU nenáročnou činnost (psát v textovém editoru, apod.), pak nám notebook vydrží až téměř 4 hodiny. Pokud zapneme druhé LCD, projeví se to 2 - 3 W spotřeby navíc, a tím i příslušným zkrácením výdrže. Celkově je tedy na tom tento notebook spíše podprůměrně, za což může především baterie s nízkou kapacitou.







reklama