reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti

27.3.2013, Jan Vítek, recenze
Asus Taichi 21: dva displeje v pohotovosti
Od společnosti Asus k nám dorazil velmi zajímavý notebook Taichi 21, který je vybaven dvěma displeji. Jeden má klasické umístění a druhý je na místě víka, díky čemuž může notebook fungovat i jako tablet a umožní využít také oba displeje současně...
Asus Taichi 21 představuje koncept notebooku, jaký jsme u nás ještě neměli. Vybaven je dvěma stejnými obrazovkami IPS s rozlišením Full HD - jednou klasickou a druhou namísto vrchního krytu displeje, takže v zavřeném stavu může fungovat stejně jako běžný tablet, či podobně jako konvertibilní tablet, aniž by bylo třeba displej otáčet. A právě s konvertibilními tablety bude Taichi 21 soupeřit především.




- klikněte pro zvětšení -


Jaká je tedy výhoda tohoto stroje oproti podobným tabletům? Je v podstatě jen jedna - displej navíc, který nám Asus, respektive samotný OS Windows 8 umožní využít dvěma klasickými způsoby - zobrazením stejného obsahu nebo rozšířením plochy. Pak už Asus nechává pracovat naši fantazii na tom, jak tuto nabídku využít, přičemž je tu hned patrný jeden hlavní problém. S notebookem obvykle pracujeme na stole, takže je třeba jeho obrazovku vhodně nastavit, což při sledování obou nebude možné, neboť displej bude muset být nastaven ideálně kolmo na stůl. Vedle toho tu je i problém s klouby tohoto displeje, které v našem případě byly příliš slabé a nedokázaly jej udržet stabilně v jedné poloze.

Samotný notebook/tablet má jinak kvalitní provedení, mezi což lze počítat samotné displeje, do jisté míry zvuk, webkamery (především "zadní" 5 Mpix s automatickým ostřením) a ovladací prvky. Výkon také není k zahození, pokud s ním tedy nebudeme počítat na hry.

Pak už je ale třeba se ptát, co bychom získali/ztratili tím, že by Taichi 21 byl normální konvertibilní notebook. Jistě by se ušetřilo na jednom displeji a vzhledem k jeho kvalitám asi ne málo. Ušetřilo by se i na hmotnosti a tloušťce víka, což by se zase dalo ihned vyměnit třeba za baterii s vyšší kapacitou. A co bychom ztratili? Dle mého názoru ne moc, neboť nevidím moc možností pro smysluplné využití obou displejů naráz, ale to si musí posoudit každý sám, a to včetně toho, zda nastavená cena je za takovou výhodu oprávněná.


Plusy


+ slušné kovové provedení
+ kvalitní displeje IPS s vysokým rozlišením
+ dobrý zvuk, kvalitní webkamery, použitelné ovládací prvky
+ klávesnice s podsvícením
+ malý a skladný napájecí adaptér, široké příslušenství
 
 

Minusy


- příliš slabé klouby displeje
- LAN adaptér jen pro 100Mbps Ethernet
- 35Wh baterie
- diskutabilní smysl využití obou displejů naráz
 
 
Cena v době testování: cca 40.000 Kč s DPH, záruka 2 roky pro FO i PO
 
 
Za zapůjčení notebooku Asus Taichi 21 děkujeme Asusu.
Jak hodnotíte notebook Asus Taichi 21?
V anketě šlo hlasovat od 27.3.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 9
Výborný11 %
Průměrný11 %
Špatný78 %
reklama
reklama