reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook

6.6.2007, Josef Brož, recenze
Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook
Asus U1F na první pohled zaujme propracovaným designem a kvalitou materiálů. Leštěné plasty, chromované bočnice a uhlíková vlákna řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U2400, 1,8" disk a LED displej..
Notebooky Asus jsou našem trhu dobře zavedeny především díky dobré kvalitě a příznivé ceně. Mimo hlavní uživatelský segment (modely do 30 000,- Kč) se společnost snaží prosadit i ve vyšších cenových kategoriích. Pro uživatele z řad business zákazníků nabízí Asus dvě rodiny produktů. Modely New Concept jsou určeny zákazníkům, pro které je notebook nejen pracovním nástrojem, ale i součástí vlastní image. Tato experimentální řada zahrnuje notebooky, které se vyznačují především originálním designem, ale i netradičními materiály (kůže apod.).


Asus U1F

V business třídě se snaží prosadit i notebooky z řady Superior Mobility, které jsou již podle názvu orientovány na maximální mobilitu a minimální rozměry. Nejmenším notebookem v našich testech byl dosud LIFEBOOK Q2010 společnosti Fujitsu Siemens. Tento pomyslný primát překonal až nový model Asus U1F, jehož rozměry jsou ještě o několik centimetrů menší. Díky miniaturním rozměrům a nízké hmotnosti, která jen mírně přesahuje 1 kg, jde patrně o nejmenší notebook v dané kategorii.

Asus U1F

Model Asus U1F patří do rodiny subnotebooků, které se vyznačují perfektním designem a vysokou mobilitou. Elegantní provedení a ušlechtilé materiály ocení nejen IT profesionálové, ale i zákazníci z řad manažerů. Leštěný povrch displeje, chromované bočnice a kryt z uhlíkových vláken řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nepřehlédnutelná je i černou kůží potažená pracovní plocha pod klávesnicí. Mobilitě a minimální spotřebě je podřízena hardwarová architektura 11“ subnotebooku. Nový Asus je vybaven nízkonapěťovým procesorem Core Duo ULV U2400, integrovaným grafickým jádrem Intel GMA950 a 1,8“ diskem Toshiba. Podrobné hardwarové specifikace najdete v následující tabulce.

ModelAsus U1F
Procesor Intel Core Duo ULV U2400
Frekvence1,06 GHz - FSB 533 MHz
ČipsetMobile Intel Calistoga i945PM
RAM 1 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskTOSHIBA MK8009GAH 1,8"(80 GB, 4200 RPM, PATA)
Úhlopříčka displeje 11,1" WXGA LED backlight ColorShine TFT-LCD
Rozlišení displeje 1366 x 768 pixelů
Grafická karta Intel GMA950 s 224 MB
Zvuková kartaRealtek ALC660 - Intel 82801GBM ICH7-M
Mechanikaexterní DVD Asus AI-BOX V
Reproduktorymono
Výstup sluchátka/microf. sluchátka - SPDIF/mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad s biom. čtečkou
PS/2 ne
USB 4x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ne
Express Card / PCMCIAano / ne
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karet8v1 - SD/ MMC/ MS/ MS PRO/ xD (+ mini verze karet)
Bluetoothverze 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem Motorola SM56 Data Fax Modem
LAN Ethernet Realtek RTL8139/810x
Webcamano 0,3 Mpix
Speciální výbavataška,myš+pouzdro+batt., externí DVD, TPM modul
Typ baterie Li-Ion 6-článková 4800 mAh a 3-článková 2400 mAh
Deklarovaná výdrž baterie cca 4h
Délka x šířka x výška Š: 27,5 cm x H: 19 cm x V: 1,79-2,9 cm
Hmotnost 1 - 1,19 kg (dle použité baterie)
Operační systém Windows Vista Business


Software a ostatní výbava


Společnost Asus tradičně dodává ke svým produktům bohatou softwarovou výbavu. Součástí systému je mnoho firemních utilit a programů. Z nejznámějších zmíním Asus Live Update, který se stará o aktualizaci driverů, dále monitorovací program Probe (teploty, otáčky), WinFlash atd. Jako součást předinstalovaných Windows Vista Business nechybí bezpečnostní software Norton Internet Security (antivir, atd.). Instalační média obsahují nejen drivery, ale i multimediální aplikace Asus Power Director, Media Show apod.


Výbava

Asus U1F je produkt určený profesionálům, kteří vyžadují určitou úroveň zabezpečení dat. Základní bezpečnostní prvky lze nastavit již na úrovni BIOSu, např. HDD User password protection. V operačním systému se o bezpečnost stará především aplikace Security Protect Manager. Software nabízí nejen podrobné nastavení přihlašování (hesla x otisky prstů), ale umožňuje i rychlé šifrování vybraných dokumentů apod. Vlastní TPM (Trusted Platform Module) čip je v základním nastavení vypnutý, a proto musí být aktivován v BIOSu.




Asus Security Protect Manager

Notebook je dodáván ve speciální krabici z tvrzeného papíru. Balení je rozděleno na několik samostatných pouzder, ve kterých jsou uloženy jednotlivé komponenty (externí mechanika, baterie atd.). Podobně exkluzivní balení jsem viděl pouze u „výroční“ revize motherboardu DFI LanParty UT nF4 SLI-DR Venus.


Kompletní balení

Rovněž doplňková výbava je velmi bohatá. Mimo klasické komponenty, jako zdroj a napájecí kabely, dostanete i dvě baterie a sadu na čištění notebooku. Uvnitř krabice najdete i externí mechaniku spolu s kabeláží a instalačními médii. Vyšší modely Asus jsou v poslední době dodávány s bezdrátovou (bluetooth) myší. Nechybí samozřejmě ani dvě tužkové baterie a praktické semišové pouzdro. Za zcela standardní výbavu notebooků Asus lze považovat jednoduchou brašnu, která notebook chrání při transportu.


Myš, pouzdro a baterie
reklama