reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook

6.6.2007, Josef Brož, recenze
Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook
Asus U1F na první pohled zaujme propracovaným designem a kvalitou materiálů. Leštěné plasty, chromované bočnice a uhlíková vlákna řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U2400, 1,8" disk a LED displej..
Architektura subnotebooků není orientovaná na výkon, ale především na spotřebu a mobilitu. Tomu odpovídá i hardwarová výbava. Srdcem notebooku Asus U1F je dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo ULV U2400. Procesory řady Core Duo 2400 jsou nabízeny ve třech variantách (viz tabulka). V našich testech jsme se setkali s T2400 v případě Toshiba Satellite Pro A100 . Úspornější varianta LV L2400 byla v modelech Asus S6F a Lenovo ThinkPad X60s. Velké rozdíly jsou nejen ve specifikacích, spotřebě, ale především ve výpočetním výkonu.
T2400
65 nm
2 MB L2
1.83 GHz
667 MHz
31 W
L2400
65 nm
2 MB L2
1.66 GHz
667 MHz
15 W
U2400
65 nm
2 MB L2
1.06 GHz
533 MHz
9 W


Intel Core Duo ULV U2400 (ilustrační obrázek)

Nízkonapěťový procesor je založený na jádře Yonah (65 nm výrobní proces). Jeho jádra pracují na poměrně nízké frekvenci 1,06 GHz (8x133). Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 533 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi notebooku zajišťuje čipová sada Mobile Intel Calistoga-G i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M


Hardware Asus U1F

Notebook Asus U1F je vybaven 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 4-4-4-12. V základní sestavě je jeden paměťový modul pevnou součástí základní desky, druhý pak v klasickém SO-DIMM provedení. Popisované uspořádání umožňuje dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Výměnný modul je volně přístupný ze spodní strany přístroje. Kapacitu notebooku lze rozšířit maximálně na 1 536 MB.


SO-DIMM paměť DDR2-667


Grafické jádro Intel GMA950


Zpracování obrazu zajišťuje mobilní grafické jádro, které je součástí čipsetu Intel Calistoga i945GM. Integrované jádro nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator) a disponuje pouze sdílenou pamětí o velikosti až 224 MB. Intel GMA950 využívá jeden Vertex Shader verze 2.0 a čtyři Pixel Shaders. Grafický výkon stačí pouze pro základní kancelářské aplikace, multimédia a internet. Na hraní moderních her je integrované GPU zcela nedostatečné. S bídou lze provozovat starší hry typu BF1942 nebo Unreal Tournament 2004. Na zahraničních fórech se objevily diskuse o špatné kvalitě VGA výstupu. Během testování a při práci na externím LCD se však tento problém neobjevil.


Calistoga i945GM s Intel GMA950 (ilustrační fotografie)


LCD panel


Panel notebooku Asus U1F se může pochlubit několika zajímavostmi. V první řadě je to zřejmě nejtenčí displej v dosavadních testech. Malé rozměry jsou dány použitím LED technologie pro podsvícení panelu. Displej proto spotřebuje méně energie a nabízí nejen vyšší jas, ale i kratší dobu odezvy. Leštěný panel s úhlopříčkou 11,1“ disponuje rozlišením 1366 x 768. Druhou zajímavostí je poměr stran 16:9, který notebook předurčuje ke sledování filmů.


Leštěný povrch panelu

Kvalita displejů se v poslední době značně zvýšila a kvalitní obraz je proto běžný nejen u notebooků vyšší kategorie. Věrnost barevného podání a kontrast v případě Asus U1F dále zvyšuje software Asus Splendid Video Intelligence a soubor technologií Color Shine a Crystal Shine. Povrch glare displeje naštěstí není extrémně lesklý a v praxi lze notebook používat i v ostřejším slunečním světle. Přes malé rozměry 25 × 14 cm není konstrukce panelu nijak křehká. Použité materiály jsou velmi kvalitní a pevné. Kryt displeje je podle specifikací vyroben ze slitiny hořčíku a hliníku, vnější stranu tvoří lesklý plast.


LCD a testovací obrazec

Sytost barev a především věrnost jejich podání je na vysoké úrovni. Na přiložených testovacích obrázcích není vidět žádné proužkování. Srovnávání jednotlivých LCD bez speciální výbavy (optická sonda, osciloskop apod.) je subjektivní záležitost, přesto hodnotím panel notebooku Asus U1F velmi vysoko.


Testovací obrazec 45°

Vertikální úhel pozorování je tradičně o něco horší než horizontální (viz následující obrázek). Pokud sledujete displej pod úhlem vyšším než 45°, dochází k deformaci barevných přechodů. Znatelněji klesá i intenzita jasu, slábne kontrast a barevné přechody postupně ztrácí svoji plynulost.


Testovací obrazec 45°

Rovněž v případě horizontálních pozorovacích úhlů dochází k určitému poklesu kontrastu. Barevné přechody ztrácí na své plynulosti apod. Přesto tento jev není tak markantní jako při horizontálním pozorování na 70°. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Duhový obrazec jasně ukazuje, že zobrazované barvy jsou velmi věrné.


Testovací obrazec


Zvuk a multimédia


Daň za malé rozměry se projevila především na kvalitě ozvučení. Zvukový výstup obstarává čip Realtek ALC660, který je součástí jižního můstku Intel 82801GBM ICH7-M. Vlastní reprodukci zajišťuje jeden reproduktor na přední straně základny notebooku. Zesilování umožňuje pouze kombinace funkčních kláves. Většina notebooků Asus v ceně nad 20 000,- Kč bývá vybavena integrovanou webkamerou. V případě nového Asus U1F se však nejedná o nastavitelnou kameru jako u předchozího modelu Asus W5F. Tenký profil displeje umožnil zabudovat pouze malou 0,3 Mpix webkamerku. Mikrofon je umístěn v pravé části základny nedaleko kloubu displeje.


Webkamera

Pevný disk a optická mechanika


Nedostatek místa uvnitř notebooku vyžaduje použití 1,8“ pevných disků. Bohužel tato řada disků právě neoplývá výkonem. Podobně je na tom i TOSHIBA MK8009GAH, kterou naleznete uvnitř modelu Asus U1F. Harddisk pracuje s rozhraním Ultra ATA/100. Plotny 80 GB disku se otáčejí rychlostí 4200 ot./min, vyrovnávací paměť disku je pouze 2 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 15 ms.


TOSHIBA MK8009GAH 1,8"

Diskové operace ve Windows Vista jsou proto poněkud pomalejší a systém nereaguje právě nejrychleji. Toshiba disky řady MK mají ale velmi nízkou spotřebu kolem 1 W v běžné provozu, v klidu cca 0,3 W. Fluidní dynamická ložiska FDB (Fluid Dynamic Bearing) zajišťují Toshiba diskům velmi tichý provoz (16 dBA).


Externí DVD±RW mechanika

Podobně jako u notebooku ThinkPad X60s chybí i Asusu U1F vestavěná optická mechanika. Lenovo tento problém vyřešil zabudováním mechaniky do dokovací stanice. V případě notebooku Asus je mechanika připojena na USB. Tradiční USB by však nezvládlo napájet externí mechaniku, a proto je vedle jednoho z USB vyveden speciální (kulatý) napájecí konektor. Součástí výbavy je i atypický kabel s odpovídajícími konektory. Vlastní mechanika nese označení Asus AI-BOX V.


Kabel pro DVD mechaniku

Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně. Z dvouvrstvých médií je podporován pouze zápis na DVD+R DL, s DVD-RAM disky mechanika nepracuje. V případě zájmu lze notebook objednat i s externím Blu-Ray rekorderem. Během provozu nebyla optická mechanika právě nejtišší.
reklama