reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook

6.6.2007, Josef Brož, recenze
Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook
Asus U1F na první pohled zaujme propracovaným designem a kvalitou materiálů. Leštěné plasty, chromované bočnice a uhlíková vlákna řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U2400, 1,8" disk a LED displej..
Miniaturní rozměry kladou vyšší nároky na umístění konektorů. Asus si však s tímto problémem poradil výborně. Notebook obsahuje nejen běžnou sadu portů a rozhraní, ale i dostatečný počet USB konektorů. Vypuštěním DVD mechaniky vznikl dostatečný prostor pro čtyři USB 2.0. Konektory jsou rozmístěny s dostatečnými rozestupy, a proto lze připojit i rozměrnější „flash klíčenky“ aniž byste blokovali vedlejší porty.


Levý bok

Levou stranu doplňuje žebrovaný výdech ventilátoru a audiopanel. Zajímavé konstrukční řešení přináší provedení VGA konektoru. Výrobce zcela vypustil tradiční zajištění pomocí šroubů a VGA kabel proto drží pouze v objímce, která vystupuje z těla přístroje.


Pravý bok

Zbývající rozšiřující porty se nachází na pravém boku. Mimo třetího a čtvrtého USB portu zde najdeme FireWire a zaslepený ExpressCard. Na pravé straně je umístěno rovněž napájení, které od ostatních konektorů odděluje panel s modemovým a ethernetovým konektorem. Za určitý nedostatek lze považovat pouze absenci S-Video výstupu na televizor.


WiFi (Intel PRO/Wireless 3945ABG)

Rovněž po stránce připojení k Internetu není subnotebook Asus U1F výrazně ochuzen. Určitou výhradu mám pouze k 100MBit LAN připojení. Samozřejmostí je 56kbit modem (Motorola SM56 Data Fax). Bezdrátovou komunikaci obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. WiFi i Bluetooth lze kvůli nižší spotřebě vypnout přepínačem, který je umístěn na pravém boku přístroje.


Baterie a provoz


Subnotebooky jsou určeny pro uživatele, kteří vyžadují maximální mobilitu. Hardwarová architektura Asus U1F je proto navržena s ohledem na co nejnižší spotřebu. Těmto nárokům odpovídá především nízkonapěťový procesor Mobile Intel Core Duo ULV U2400, dále integrované grafické jádro v čipsetu Intel GMA950 a nenáročný 1,8” disk Toshiba. Zajímavá je rovněž udávaná hodnota TDP (Thermal Design Power). V případě běžných procesorů Intel Core Duo (T2300) je to cca 31 W. Novější a výkonnější Core 2 Duo vyzáří až 34W. Konkurence, tedy AMD, u svých procesorů Turion 64 X2 uvádí TDP kolem 35W. Hodnota TDP u nízkonapěťového Core Duo ULV U2400 se pohybuje kolem 9 W (podrobněji viz tabulka v kapitole hardware).

Na nízké spotřebě se mimo hardware podílí i kvalita powermanagement software. Asus a jeho aplikace Power4Gear je v tomto směru považována takřka za vzor. S příchodem nových Windows Vista byl Power4Gear oblečen do nového slušivého kabátku (GUI). Došlo i na menší úpravy po stránce funkcionality – program nyní pracuje pouze se čtyřmi profily místo původních osmi. Další změnou je zobrazování aktuálního stavu ve středu obrazovky na rozdíl od původního schematického OSD hlášení v levém horním rohu.


Power4Gear eXtreme

Podobně jako ostatní ULV procesory používá i Core Duo U2400 technologii Enhanced SpeedStep. Popisovaná technologie ovlivňuje spotřebu pomocí změny frekvence. Hodnota multiplikátoru procesoru se mění podle nastaveného profilu powermanagementu nebo podle aktuálních potřeb systému. V praxi dojde ke snížení (6x133 FSB) multiplikátoru např. při práci s kancelářským softwarem. Naopak se stoupajícím zatížením (High Performance) se takt zvyšuje na nominální hodnotu (8x133 FSB).

Spotřebu dále ovlivňuje technologie Enhanced Intel Deeper Sleep, která optimalizuje napájení procesoru a velikost vyrovnávací paměti. Popisovaná technologie napájí pouze nezbytně nutné oblasti procesoru a tím snižuje nejen tepelné vyzařování procesoru, ale samozřejmě i spotřebu. V základní výbavě je notebook dodáván se dvěma bateriemi - tříčlánkovou 2400 mAh a šestičlánkovou 4800 mAh. Dvě baterie oceníte především v situacích, kdy nelze notebook dobít ze sítě. V případě potřeby je možno zakoupit i baterii o kapacitě 7800 mAh.


Baterie 4800 mAh a 2400 mAh
reklama