reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook

6.6.2007, Josef Brož, recenze
Asus U1F - elegantní 11“ subnotebook
Asus U1F na první pohled zaujme propracovaným designem a kvalitou materiálů. Leštěné plasty, chromované bočnice a uhlíková vlákna řadí tento produkt do kategorie luxusního zboží. Nízkou spotřebu zajišťuje ultra-low voltage procesor Core Duo U2400, 1,8" disk a LED displej..
V poslední době návrháři společnosti Asus věnují mnoho energie designu, ergonomii a experimentům s netradičními materiály. Díky tomu se v jinak celkem konzervativním počítačovém designu objevily nové prvky – zcela bílý notebook (W7J) nebo proslulý kožený model S6F. Asus tyto trendy v reklamních materiálech přiléhavě nazývá - „Humanizing technology in a new, tactile way.“. Ačkoliv mám o výsledcích podobných experimentů určité pochybnosti, nelze taiwanským designérům upřít tvůrčí a neotřelý přístup.



Asus U1F


V podobném duchu je navržen i nový Asus U1F. Návrháři se tentokráte nezaměřili pouze na jeden prvek, ale využili zkušeností z předchozích modelů. Asus U1F je proto ideální symbiózou chromovaných částí, leštěných plastů, ale i rámu displeje ze slitiny hořčíku a hliníku. Základna notebooku je podle firemních specifikací vyztužena uhlíkovými vlákny, pracovní plocha je naopak pokryta speciálně upravenou hovězí kůží.


Asus U1F


Vlastní elegance subnotebooku je zdůrazněna jeho čistými liniemi. Zvláštním zvýrazněním jsou zmiňované pochromované hrany, které rozjasňují jednotlivé části konstrukce. Spodní chromovaná hrana obklopuje kovový kloub, který spojuje displej se základnou přístroje. Tento rafinovaný designový prvek působí nejen velmi esteticky, ale do určité míry zvyšuje i odolnost přístroje.



Elegantní spojení základny a displeje


Trochu kontroverzním nápadem je lakovaný povrch vnější strany displeje. Tento leštěný materiál, který připomíná povrch piána, byl poprvé použit u proslulé řady MSI M677X (viz Swarovski). Na fotografiích a v propagačních materiálech tento prvek vypadá perfektně, zvláště v kombinaci s broušeným kovovým logem Asus. V praxi však leštěný povrch přináší nekončící boj s nečistotami a mastnými otisky prstů. Během cca týdenního požívání Asus U1F mě neustálé leštění notebooku značně unavovalo. Běžný provoz, několik škrábanců apod. brzo zbaví povrch jeho jedinečného lesku.


Diody Asus U1F

Klouby panelu jsou usazeny ve speciálním „válci“, který se táhne po celé délce přístroje. V lesklé části válce, která přechází v základnu, jsou umístěny barevné diody. Popisované řešení je ergonomické, neboť diody jsou viditelné i po zavření víka notebooku. Na panelu najdete nejen diodu, která signalizuje diskové operace, aktivitu bezdrátových zařízení apod. Dioda pro napájení v režimu spánku efektně pulsuje. Intenzita svitu diod je velmi mírná a při práci nepůsobí rušivě. Ovládací prvky – on/off tlačítko a ovládání profilu spotřeby jsou rovněž přístupny i po zaklapnutí displeje. Obě tlačítka jsou usazena v chromovaném pásku.


Klávesnice a Touchpad


Plochy okolo touchpadu a klávesnice jsou potaženy hovězí kůží. Pojistka pro zajištění panelu v podstatě chybí. Displej je u základny notebooku přidržován vlastní vahou a samosvorností spojů. Vzhledem k relativně nízké hmotnosti přístroje a malému opotřebení spojů je nutno pro otevření displeje použít obě ruce.

Trochu nezvykle je umístěný pravý Shift, který se zmenšil na velikost ostatních kláves. U levnějších modelů Asus jsem kritizoval vzájemnou polohu CTRL a Fn kláves. V případě modelu Asus U1F jsou však klávesy na svých místech, tedy CTRL nalevo od Fn. Notebook neobsahuje speciální funkční klávesy pro ovládání zvuku, spouštění aplikací apod. Většina funkcí je proto realizována přes kombinaci klávesy Fn+.


Klávesnice

Vlastní klávesy jsou černé, nejsou však matné. Jejich povrch je speciálně upraven, a proto mírně odráží dopadající světlo. Popisky kláves jsou tradičně světle šedivé, testovaný model nebyl vybaven českými diakritickými znaky. Běžné klávesy u 14“ notebooků mají rozměry 18 x 18 mm, v případě 11“ Asusu byly klávesy zmenšeny na rozměr 13 x 13 mm. Rozložení kláves je v podstatě standardní, chybí pouze samostatné klávesy Home, PgUp, PgDown, End. Jejich funkci nahrazuje kombinace Fn a kurzorových šipek. Klávesy F1-F12 tvoří spolu s PrtScr, Insert a Delete jeden blok. Přes určité kompromisy po stránce velikosti se na notebookové klávesnici psalo velmi dobře a ani po několika hodinách jsem nepociťoval výraznější únavu.


Touchpad

Tradičním problémem některých modelů Asus je nedořešený touchpad. Jeho hladká plocha je mírně zapuštěna pod plastovým krytem, okraje lemuje chromovaná objímka. Vlastní touchpad je i přes menší velikost citlivý a poměrně přesný. Bohužel stisk tlačítek „myši“ vyžaduje poměrně velkou sílu, což komplikuje ovládání. Tlačítka touchpadu v podstatě tvoří jeden celek, který obepíná biometrickou čtečku. Funkci rolovacího kolečka nahrazuje plocha na pravém boku touchpadu.
reklama