reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice

29.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VG278H a VG278HE: novinka proti klasice
V dnešní recenzi se podíváme hned na dva monitory současně. Jeden je na trhu již nějakou tu dobu, avšak nedávno dostal nástupce který přidává na Hz ze 120 na celých 144. Dle specifikací se zdá, že jde o ideální monitory na hry. Jak na tom jsou?

Asus VG278H a VG278HE: celkové hodnocení


A jak si vedou monitory proti sobě? Pokud bychom se měli rozhodovat, který monitor je lepší pro samotné hraní her, tak je to jednoznačně novější model, který poskytuje hlavně o něco lepší 3D režim, méně unavující oči. Pokud však sháníte monitor na hry a nechcete využívat 3D režim, tak je naopak lepší starší model. 120 Hz tu totiž naprosto stačí a v jiných aspektech je oproti nováčkovi o něco lepší. Hlavně co se týče podsvícení a barevného podání. Naopak HE varianta (nový) má lepší podání černé. No, rozhodování je dosti složité. Ve výsledku je tedy nový monitor o něco lepší na filmy a 3D. Na vše ostatní je lepší starší model.





Pokud se podíváme na procentuální hodnocení, tak je zřejmé, že v odezvě jsou si monitory takřka rovny. A odezva je u těchto monitorů vskutku velmi dobrá. Hernímu monitoru tato odezva doslova sluší. Bohužel inputlag až tak ideální není a daleko lepší byl například u monitoru EIZO FS2333, který se stal takříkajíc herní bestií i přestože nemá 120 Hz. Ale to odbočujeme.

O barvách jsem se již rozepsal na začátku této kapitoly, takže ty přeskočíme. Nyní podsvícení. Pokud se podíváte na graf, tak získáte pocit, že nový model je na tom hůř. Ale nezapomínejte, že podsvícení se kus od kusu u těchto levných monitorů zkrátka liší. Je potřeba si tudíž podsvícení ověřit přímo na místě. Naše recenze vás však dokáží jasně nasměrovat.

Pozorovací úhly jsou stejné u obou panelů a zcela odpovídají technologii TN. Docela jsem byl překvapen povrchovou úpravou, která je při porovnání s e-IPS panely výrazně lepší. Ergonomie patří k těm lepším






Monitory jsou vhodné pro:


1) Sledování 3D filmů
2) Hraní akčních her (ovšem pozor na inputlag)

Asi je každému jasné, že jde primárně o herní monitory. Kvůli vyššímu inputlagu jsou však vhodnější na sledování filmů, a to hlavně těch s třetím rozměrem. Pro filmy je pak celkově vhodnější novější verze HE, která má lepší kontrast.


Hodnocení Asus VG278H



Plusy


+ Rychlá odezva
+ 3D brýle v ceně
+ 120 Hz je pro hry velmi dobré
+ Podsvícení bez průsvitů
 
 

Minusy


- Barvy v továrním nastavení nejsou moc přesné
- Nízký kontrast
- Inputlag
- Vysoká cena
 
 
Cena v době testování: cca 13.000 Kč s DPH


Hodnocení Asus VG278HE



Plusy


+ Rychlá odezva
+ 144 Hz je pro 3D perfektní
+ Dobrý kontrast
 
 

Minusy


- Barvy v továrním nastavení nejsou moc přesné
- Inputlag
- Vysoká cena
 
 
Cena v době testování: cca 11.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitorů Asus VG278H a VG278HE děkujeme Asusu.
Jak hodnotíte monitory Asus VG278H a VG278HE?
V anketě šlo hlasovat od 29.10.2012 do 13.8.2013. Počet hlasujících: 7
Výborné14 %
Průměrné86 %
Špatné0 %
reklama