reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W5Fe - jeden displej nestačí

10.5.2007, Josef Brož, recenze
Asus W5Fe - jeden displej nestačí
Asus W5Fe přináší výkonné, ale především mobilní řešení postavené na procesoru Core 2 Duo T5600 a grafickém jádru Intel GMA 950. Zajímavým prvkem nového 12“ notebooku je integrace SideShow displeje, který notebooku přidává možnosti a funkce PDA.
Notebooky Asus patří na našem trhu k velmi oblíbeným značkám. Společnost Asus nabízí pečlivě strukturovanou řadu modelů. Notebooky taiwanského výrobce jsou rozděleny do pěti základních řad – Business, Digital Home, New Concept, Portability, Mobility a řada orientovaná na multimédia - Personal Entertainment Center. Osobně za nejzajímavější považuji originální modely New Concept. Návrháři společnosti Asus rádi experimentují, nejen s netradičními materiály, ale i novými technologiemi a originální konstrukcí. Vzpomeňme např. na kožený notebook Asus S6F nebo bílý model Asus W7J, které se v našich recenzích objevily nedávno.


Asus W5Fe

Nový Asus W5Fe proto přináší do konzervativního notebookového designu několik zajímavých prvků. Na první pohled notebook zaujme 2,8" displejem, který se nachází na horní straně panelu. Malý displej spolupracuje s novým operačním systémem Windows Vista, konkrétně s funkcí SideShow, která umožňuje kontrolovat harmonogram schůzek, adresář nebo e-mailové zprávy, aniž by uživatel musel notebook zapnout nebo otevřít. Asus W5Fe - zástupce Superior Mobility - vyniká nejen malými rozměry, ale i zajímavou hardwarovou architekturou a především kvalitními materiály, které tvoří zejména kryt displeje. Srdcem notebooku je dvoujádrový procesor Core 2 Duo T5600. Výbavu doplňuje integrované grafické jádro Intel GMA 950 a širokoúhlý displejem s „glare“ povrchem. Podrobné hardwarové specifikace najdete v následující tabulce.


SideShow displej

ModelAsus W5J
Procesor Intel Core 2 Duo T5600 (Merom)
Frekvence1,83 GHz - FSB 667 MHz
ČipsetMobile Intel Calistoga i945PM
RAM 1,5 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM) + 1 G NAND Flash
HarddiskHitachi HTS541616J9SA (160 GB, 5400 RPM, SATA)
Úhlopříčka displeje 12,1" WXGA
Rozlišení displeje 1280 x 800 pixelů
Grafická karta Intel GMA 950 s 224 MB
Zvuková karta Realtek ALC660 - Intel 82801GBM ICH7-M
Mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-842S
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. sluchátka - SPDIF/mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 3x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ano
Express Card / PCMCIAano / ne
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karet8v1 - SD/ MMC/ MS/ MS PRO/ xD (+ mini verze karet)
Bluetoothverze 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem Motorola SM56 Data Fax Modem
LAN Ethernet Realtek RTL8139/810x
Webcam1.3 Mpix webcam (otočná 235°)
Speciální výbavataška a pouzdro, myš
Typ baterie Li-Ion 6-článková 4800 mAh a 3-článková 2400 mAh
Deklarovaná výdrž baterie cca 4h
Délka x šířka x výška Š: 30,5 cm x H: 22 cm x V: 3,1 cm
Hmotnost 1,7 kg
Operační systém Windows Vista Home Premium OEM


Software a ostatní výbava


Notebooky Asus obsahují velmi bohatou výbavu. Součástí systému je mnoho firemních utilit a programů. Mezi nejznámější patří Asus Live Update, který se stará o aktualizaci driverů, dále monitorovací program Probe (teploty, otáčky), WinFlash atd. Jako součást předinstalovaných Windows Vista Home Premium nechybí bezpečnostní software Norton Internet Security (antivir, atd.).


Asus LifeFrame

Softwarový balík obsahuje CD s nejdůležitějšími drivery, dále pak aplikace Power Director, Media Show, apod. Uživatele jistě potěší i OEM verze populárního vypalovacího programu Nero. Pro práci s webkamerou slouží software Asus LifeFrame, který spojuje funkce videorekordéru, monitorovacího software a jednoduchého grafického editoru.


Asus LifeFrame


Nejzajímavěší částí výbavy je bezesporu malý 2,8" SideShow displej. Tento pomocný displej má k dispozici 1 GB Nand Flash paměti, která obsahuje vlastní verzi operačního systému Windows Vista. Druhý displej s rozlišením 320x240 přepíná notebook do PDA módu a to bez nutnosti bootovat hlavní operační systém. V praxi SideShow nabízí rychlý přístup k adresáři, e-mailu nebo multimediálním datům. Systém externího panelu je synchronizován s daty (např. Outlook) uloženými v notebooku, SideShow umožňuje načítat např. fotografie nebo hudbu z lokálního disku, hrát jednoduché hry, apod. Ve specifikacích se dokonce hovoří i o použití mobilního navigačního zařízení.



Bluetooth myš

Mimo klasické komponenty, jako zdroj, napájecí kabely, dostanete telefonní kabel, redukci S-Video/cinch a především bezdrátovou (Bluetooth) optickou myš. Nadstandardní výbavu notebooků Asus doplňuje praktická brašna.


Brašna

Pokud zrovna nepotřebujete kompletní kabeláž, lze notebook přenášet pouze v nenápadném semišovém pouzdru.


Pouzdro
reklama