reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W5Fe - jeden displej nestačí

10.5.2007, Josef Brož, recenze
Asus W5Fe - jeden displej nestačí
Asus W5Fe přináší výkonné, ale především mobilní řešení postavené na procesoru Core 2 Duo T5600 a grafickém jádru Intel GMA 950. Zajímavým prvkem nového 12“ notebooku je integrace SideShow displeje, který notebooku přidává možnosti a funkce PDA.
Asus W5FE je čtvrtým notebookem s architekturou Core 2 Duo, který zavítal do našich testů. Druhá generace dvoujádrových procesorů nese kódové označení Merom. Core 2 Duo se jako první mobilní procesor od Intelu může pochlubit plně 64bitovými ALU jednotkami. Notebook Asus W5Fe je vybaven procesorem s označením Core 2 Duo T5600. Tento procesor byl již dostatečně představen v předchozích recenzích a proto si připomeneme jen základní parametry.


Hardware architektura Asus W5Fe


Procesor, jehož jádra jsou taktována na 1,83 GHz, je vyráběn 65nm technologií. Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB a systémová sběrnice FSB běží na 667 MHz. Datový tok mezi procesorem a pamětí optimalizuje Smart Memory Access. Kapacita L2 cache je sdílena mezi oběma jádry pomocí technologie Intel Advanced Smart Cache. Popisovaná technologie mimo jiné umožňuje jádrům procesoru vyměňovat data mezi L1 cache navzájem po vlastní sběrnici bez účasti L2 cache. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Mobile Intel Calistoga i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M.


Core 2 Duo T5600

Velmi netradičně je vyřešen paměťový subsystém notebooku Asus W5Fe. Přímo na základní desce je integrováno 512 MB paměti, kterou doplňuje jeden výměnný slot pro SODIM modul. Testovaný model byl osazen 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-15. Vzhledem k uspořádání pamětí není podporován dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Pro úplnost dodám, že notebook obsahuje i 1 GB paměti NAND Flash, která slouží pro potřeby SideShow displeje.


SO-DIMM paměť DDR2-667


Grafické jádro Intel GMA950


Mobilní grafické jádro je součástí čipsetu Intel Calistoga i945GM a nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 225 MB. Notebook díky celkové kapacitě RAM 1,5 GB není nároky grafického jádra příliš omezen. Grafický čip sice podporuje rozhraní DirectX 9.0, jeho výkon je však velmi slabý. Nepředpokládám, že by notebook popisované kategorie někdo používal na hraní her. Pro většinu kancelářských aplikací je však výkon GPU naprosto dostačující.


Čipová sada a integrované grafické jádro


LCD panel


Kvalita displeje je na velmi vysoké úrovni. Osobně mohu potvrdit, že spolu s Asus W7J nebo favorizovaným Sony Vaio SZ2 disponuje Asus W5Fe jedním z nejlepších displejů, který jsem u notebooků dosud testoval. Věrnost barevného podání a kontrast displeje dále zvyšuje software Asus Splendid Video Intelligence a soubor technologií Color Shine a Crystal Shine. Samozřejmostí Asus notebooků je leštěný povrch displejů. Přestože glare displeje nabízejí "živější" barvy a vysoký jas, určitou nevýhodou jsou odlesky, které při specifických světelných podmínkách (ostré denní světlo) znesnadňují práci s notebookem.


LCD a testovací obrazec

Podobně jako v případě modelu Asus W7J nemá displej testovaného notebooku výraznější problémy s pozorovacími úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná jen velmi malá deformace barevných přechodů. Kolem cca 70° se postupně ztrácí plynulé barevné přechody a dochází k inverzi barev. Nejpatrnější je tento jev u zelené a modré barvy ve spodní části obrazce.


Testovací obrazec 45°

Podobně se panel chová i v případě horizontálních pozorovacích úhlů. S vyšším úhlem pozorování se pomalu zhoršuje kontrast i věrnost barevného podání. Nejpatrnější je tento jev u modré barvy. Vertikální pozorovací úhly jsou podstatně horší než horizontální, a proto lze předpokládat, že displej byl vyroben tzv. TN technologií.


Testovací obrazec 45°

Duhový přechod obstojí i při srovnání se stolními LCD. Barvy jsou velmi věrné, neobjevuje se proužkování. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k rozdvojování nebo viditelnému rozmazání hran. Širokoúhlý 12,1“ displej pracuje s rozlišením 1280 x 800. Poměr stran 16:10 je i přes nízkou úhlopříčku poměrně vhodný pro sledování filmů.

Barevný přechod



Zvuk


Zvuková karta Centrino notebooků je integrována do jižního můstku čipsetu. V případě Asus W5Fe se jedná o Realtek ALC660, který je součástí Intel 82801GBM ICH7-M. Kvalita zvukového výstupu je poněkud diskutabilní. Osobně mi reprodukce přišla poměrně kovová s nevýraznými výškami a basy. Zesilování zvukového zajišťuje "pružný" potenciometr, který se nachází na pravém boku spolu s audiopanelem. Popisované řešení umožňuje velmi pohodlné a především rychlé nastavování hlasitosti. Další alternativou je ovládání hlasitosti pomocí funkčních kláves. Překvapivě není změna hlasitosti potvrzena OSD hlašením. Předpokládám, že tento nedostatek souvisí s Windows Vista a nedostatečně odladěnými firemními aplikacemi. Funkcionalitu Audio DJ, která proměňovala Asus notebooky na přehrávače, nyní supluje druhý SideShow displej.


Reproduktory

Zajímavým doplňkem je otočná webkamera, která je zasazena do panelu displeje. Rozlišovací schopnosti kamery odpovídají soudobému standardu - 1,3 Mpix, tedy lacinějšímu mobilnímu telefonu. Ovládání webkamery ulehčují tři tlačítka (micro mute, zoom a snapshot), která jsou umístěna v pravé části dispeje spolu s mikrofonem. Zajímavostí webkamery je otáčení panelu s objektivem. Kameru lze polohovat v rozmezí až 235°. Tato schopnost umožňuje perfektní nastavení kamery např. pro VoIP apod.


Webkamera



Pevný disk a optická mechanika


V noteboocích Asus se nejčastěji objevují pevné disky společnosti Fujitsu. V testovaném modelu však byl umístěn 160 GB SATA disk Hitachi Travelstar 5K160 (typ HTS541616J9SA00). Plotny disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Kapacita vyrovnávací paměti je 8 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 11 ms. Spotřeba 2,5“ disku je poměrně nízká, při provozu se pohybuje kolem 1,8 W. Hlučnost tohoto modelu se udává na asi 28 dBA.


Pevný disk FUJITSU MHV2100BH

Asus W5Fe je vybaven optickou mechanikou MATSHITA DVD-RAM UJ-842S. Svými parametry sice nepatří k nejrychlejším, přesto uživateli poskytuje bezproblémové čtení a zápis běžných DVD formátů, včetně jejich dvouvrstvých variant. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 2,4x. Určitým nadstandardem je podpora čtení a zápisu DVD-RAM médií. Klasická CDR jsou zapisována 24x.



DVD±RW mechanika
reklama