reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W5Fe - jeden displej nestačí

10.5.2007, Josef Brož, recenze
Asus W5Fe - jeden displej nestačí
Asus W5Fe přináší výkonné, ale především mobilní řešení postavené na procesoru Core 2 Duo T5600 a grafickém jádru Intel GMA 950. Zajímavým prvkem nového 12“ notebooku je integrace SideShow displeje, který notebooku přidává možnosti a funkce PDA.
Design notebooků řady Asus W5 se vyznačuje množstvím oblých hran a kombinací několika materiálů. Hlavním materiálem horní částí displeje je slitina plastu s elektrolytickým pokovováním. Pokovované i čistě plastové části jsou dokonale slícovány, dílenské zpracování notebooku lze bez výhrad označit za perfektní. Povrchová úprava je kvalitní a notebook bude dobře odolávat i méně šetrnému zacházení. Rozměry jsou kompaktní - šířka přístroje mírně přesahuje 30 cm, jeho hloubka 22 cm a výška notebooku dosahuje cca 3 cm.


Asus W5Fe

Jak již bylo řečeno, dominantním prvkem notebooku Asus W5F je malý displej na horní straně panelu. Ten je zapuštěn v broušeném kovovém materiálu černé barvy. Prostor kolem vnějšího (SideShow) displeje je mírně zaoblený a plynule se přechází v horní kryt LCD panelu. Vnitřní strana displeje nabízí několik doplňkových ovládacích prvků pro ovládání integrované webové kamery.


Asus W5Fe

Designové prvky popisovaného modelu nejsou pouze vkusné, ale i velmi účelné. Dobrým příkladem je především obvodová hrana notebooku. Okraje základny, ale i displeje jsou osazeny tuhým dvoumilimetrovým páskem, který chrání notebook před nárazy a mechanickým poškozením.


Asus W5Fe - webkamera

Na čele notebooku budete marně hledat pojistku, která by spojovala panel se základnou přístroje. Otevírání notebooku usnadňuje plastový výlisek, který mírně přesahuje čelní hranu notebooku. Tento konstrukční prvek zároveň tvoří kryt pro otočnou webkameru.


Asus W5Fe - čelní pohled

V horní části LCD panelu jsou umístěny dvě kontrolky (modrá a oranžová), které při práci z baterií nebo dobíjení pomalu poblikávají. Tradiční panel s kontrolkami - jež signalizují práci disku, WiFi apod. - se nachází v levé části základny přístroje.


Asus W5Fe – kontrolky


Klávesnice a Touchpad


Narozdíl od panelu displeje je základna notebooku plastová. Klávesnice i přes malé rozměry přístroje umožňuje pohodlnou práci. Kurzorové šipky nejsou od zbytku klávesnice zvlášť odděleny. Rozložení kláves je v podstatě standardní, pouze tlačítko Enter by mohlo být větší. Klávesy Pause, PrtScr, Del tvoří jeden celek s funkčními klávesami (F1-F12). Na pravém okraji jsou umístěny klávesy Home, PgUp, PgDown a End. Někteří uživatelé mohou mít problém s umístěním kláves Fn a Ctrl (Fn zcela vlevo).



Klávesnice Asus W5Fe

Modely řady Asus W nejsou vybaveny speciálním tlačítkem pro rychlé spouštění aplikací. V horní části notebooku, zcela v pravo, proto najdete pouze tlačítko Power. Vlevo se nachází přepínač pro bezdrátové sítě a tlačítko pro přepínání profilů spotřeby (Power4Gear). Napájecí tlačítko tvoří kovový kroužek a průhledný modře podsvícený plast.


Touchpad

Pracovní plocha touchpadu je barevně shodná se základnou přístroje. Vlastní touchpad je ve stejné rovině s povrchem základny. Obvod touchpadu lemuje broušený kovový pásek, který plynule přechází v tlačítka myši. Mezera mezi levým a pravým tlačítkem je velmi elegantně podsvícena modrým světlem. Podobná konstrukce byla použita již u modelu Asus M9V, kde však tuhost spojů značně komplikovala stisk tlačítek myši. Tlačítka touchpadu Asus W5Fe lze stisknout bez větší námahy a ovládání notebooku je proto velmi pohodlné. Horizontální a vertikální rolování v browseru nebo dokumentech je realizováno přes hrany touchpadu.
reklama