reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W7J – Core 2 Duo v bílém

28.11.2006, Josef Brož, recenze
Asus W7J – Core 2 Duo v bílém
Posledním modelem notebooků Asus je typ W7J. Zástupce vyšší střední třídy je prvním notebookem s Core 2 Duo procesorem v našem testu. Notebook je vybaven výkonným grafickým jádrem nVIDIA GeForce Go 7400, 13,3“ displejem a 100 GB diskem
Jak již bylo řečeno úvodem, Asus W7J je první notebook v našem testu s architekturou Core 2 Duo. Druhá generace dvoujádrových procesorů nese kódové označení Merom. Pro desktopový trh jsou určeny procesory Conroe a pro serverová řešení procesory s jádrem Woodcrest (Xeon). Dvoujádrový procesor Core 2 Duo je prvním plně 64bitovým procesorem, který Intel vyrobil pro mobilní sféru.


Logo Core 2 Duo

Intel do nových procesorů Core 2 duo přidal několik zásadních technologií. Mimo plně 64 bit ALU jednotek je to Intel Wide Dynamic Execution, který umožňuje každému jádru zpracovat během jednoho hodinového taktu až čtyři instrukce.


Core 2 Duo (ilustrační fotografie)

Přínosem je rovněž technologie Advanced Digital Media Boost, která urychluje používání instrukčních sad SSE až SSE4. Jednotky pro SSE operace jsou 128-bitové a umožňují zpracovávat instrukce v jediném hodinovém taktu. Díky tomu jsou procesory Core 2 Duo podstatně rychlejší v multimediálních aplikacích (viz testy Sandra).

Další zvýšení výkonu mají na starosti technologie Smart Memory Access, Intel Advanced Smart Cache. V případě Smart Memory Access dochází k optimalizaci datového toku mezi procesorem a pamětí. Smart Cache první generace procesorů Core Duo umožňovala sdílet kapacitu L2 cache mezi oběma jádry bez účasti sběrnice procesoru (FSB). Ve druhé generaci je funkcionalita technologie Intel Advanced Smart Cache. vylepšena. Jádra si mohou nyní data vyměňovat mezi L1 cachemi po vlastní sběrnici bez účasti L2 cache.


Chlazení Asus W7J

Asus W7J je postaven na procesoru Intel Core 2 Duo T5600, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,83 GHz. Cache L1 je rozdělena na datovou a instrukční část, každá má 32 kB. Podobně jako u předchozích procesorů Yonah je L2 paměť sdílená. Technologie Intel Advanced Smart Cache zajišťuje dynamické přerozdělování volné kapacity L2 cache. Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 667 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Mobile Intel Calistoga i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M. Jen pro úplnost, Asus W7J je možno objednat i se staršími procesory Core Duo T2300 až T2600.


SO-DIMM paměť DDR2-533

Notebook Asus W7J je vybaven 1024 MB DDR2-533 pamětí s časováním 4-4-4-12. V základní sestavě jsou osazen oba sloty, a proto je podporován dvoukanálový paměťový přenos (viz testy).


Grafické jádro nVIDIA GeForce Go 7400


Grafické jádro nVIDIA GeForce Go 7400 vyrobené 90 nm výrobním procesem je taktováno na 450 MHz. GeForce disponuje 128 MB vlastní paměti s taktem 350 MHz. Technologie TurboCache umožňuje grafice využívat šířku PCI-E sběrnice a sdílet dohromady až 512 MB z operační paměti. Grafické jádro využívá Vertex Shader 3.0 model s 4 pixel pipelines a 3 vertex shadery. Podle provedených testů nabízí nVIDIA GeForce Go 7400 dostatečný výkon pro hraní moderních her jako Battlefield 2, Far Cry apod.


LCD Asus W7J


LCD panel



Obraz testovaného 13,3“ panelu je na dobré úrovni. Přestože jeho kvalita nedosahuje parametrů panelu Sony Vaio SZ2, jedná se o jeden z lepších displejů, který jsem u notebooků dosud testoval. Širokoúhlý 13,3“ displej nabízí rozlišení 1280 x 800. Věrnost barevného podání a kontrast displeje dále zvyšuje technologie ASUS Splendid Video Intelligence a leštěný glare povrch.


LCD a testovací obrazec

Problémem některých Asus modelů byly pozorovací úhly. Testovací obrazce však dokazují, že panel Asus W7J tímto neduhem příliš netrpí. Při pozorování displeje pod uhlem 45° je patrná určitá deformace barevných přechodů. Dokonalému X-black displeji Sony Vaio se v tomto ohledu Asus W7J příliš nepřiblížil.


Testovací obrazec 45°

Při zvyšujícím se pozorovacím úhlu (nad 45°) je obraz stále ucházející - jas i kontrast jsou v podstatě na stejné úrovni. Naopak věrnost barevného podání znatelně klesá. Nejpatrnější je tento jev u modré a zelené barvy ve spodní části displeje.



Testovací obrazec 45°

Při úhlu pohledu kolem 45° vertikálně dochází k určitému poklesu kontrastu. Se zvyšujícím se úhlem cca 70° se ztrácí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Nejpatrnější je tento jev u modré barvy.


Barevný přechod

Duhový přechod obstojí i při srovnání se stolními LCD. Barvy jsou velmi věrné, neobjevuje se proužkování, dithering je takřka neznatelný. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání ani k rozdvojování hran. Širokoúhlý panel 13,3“ panel sice nevyniká úhlopříčkou, ale díky poměru stran 16:10 je vhodný pro sledování filmů.


Zvuk



Zvuková karta Realtek ALC861 je součástí jižního můstku Intel 82801GBM ICH7-M. Integrované reproduktory nabízejí překvapivě dobrý zvuk. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes „potenciometr“, který se nachází na pravém boku. Hlasitost notebooku lze proto nastavovat velmi pohodlně a především rychle. Další alternativou je ovládání hlasitosti pomocí funkčních kláves. Jak je u Asusu již zvykem, změna hlasitosti je zobrazována přes OSD přímo na displeji. Do výbavy menších notebooků Asus nezařazuje populární systém Audio DJ. Rovněž Asus W7J touto technologií, která proměňuje notebook na přehrávač, nenabízí.


16 Reproduktory

Poslední specialitou, která podtrhuje multimediální schopnosti Asus W7J je integrovaná webkamera. Rozlišovací schopnosti kamery odpovídají soudobému standardu - 1,3 Mpix. Spolu s kamerou je v horní části panelu zabudován mikrofon. Notebook lze proto využít pro VoIP, videokonference atd.


Webkamera



Pevný disk a optická mechanika



Společnost Asus většinu svých notebooků vybavuje pevnými disky u Fujitsu. V testovaném modelu byl umístěn 100 GB SATA disk FUJITSU MHV2100BH. Plotny disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Kapacita vyrovnávací paměti je 8 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku je poměrně nízká, při provozu se pohybuje kolem 1,9 W. Hlučnost tohoto modelu se je udávána na 28 dBA.


Pevný disk FUJITSU MHV2100BH

Vestavěnou optickou DVD±RW mechaniku dodala společnost Panasonic (MATSHITA DVD-RAM UJ-822S). Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW, podporuje rovněž čtení a zápis dvouvrstvých DVD±R DL medií. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Určitým nadstandardem je podpora čtení a 5x zápisu DVD-RAM médií. Klasická CDR jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama