reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus W7J – Core 2 Duo v bílém

28.11.2006, Josef Brož, recenze
Asus W7J – Core 2 Duo v bílém
Posledním modelem notebooků Asus je typ W7J. Zástupce vyšší střední třídy je prvním notebookem s Core 2 Duo procesorem v našem testu. Notebook je vybaven výkonným grafickým jádrem nVIDIA GeForce Go 7400, 13,3“ displejem a 100 GB diskem
Asus W7J obsahuje celkem tři USB 2.0 porty, dva jsou vyvedeny na pravém a levém boku, poslední USB port je umístěn na zadní straně notebooku. Výdech ventilátoru s žebrováním je na pravé straně spolu s D-Sub výstupem na monitor a FireWire rozraním. Pravou stranu doplňuje 34mm Express Card s audio panelem a regulátorem zvukového výstupu.


Pravý bok

Velkou část levé strany obsadila DVD mechanika spolu s integrovanou čtečkou paměťových karet - 4-in-1 SD/MMC/MS/MS PRO. Jak je patrné z předchozích řádků, notebook Asus W7J je i přes malé rozměry dobře vybaven. Velmi kladně hodnotím i S-Video výstup na externí televizor, který je vyveden na zadní straně poblíž nápájecího konektoru.


Levý bok

Asus W7J nabízí několik možností přístupu k internetu. Nejrychlejší gigabitové připojení zajišťuje integrovaný čip Realtek RTL8168/8111, vytáčené 56 kbit připojení Motorola SM56 Data Fax Modem. Důležitou částí platformy Centrino je rovněž bezdrátová komunikace, kterou umožňuje Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit).



WiFi přepínač

Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. S ohledem na úsporu energie lze WiFi vypnout přepínačem, který je umístěn v levé horní části notebooku, přímo pod LCD panelem.


Baterie a provoz

Procesory Intel Core Duo mají velmi nízkou hodnotu TDP (Thermal Design Power). Hodnota TDP u první generace Core Duo byla 31 W. Novější a výkonnější Core 2 Duo vyzáří až 34W. Konkurence, tedy AMD, u svých procesorů Turion 64 X2 uvádí TDP na hodnotě 35W.

Podobně jako u předchozích generací mobilních procesorů Intel, rovněž Core 2 Duo disponuje souborem technologií, které regulují spotřebu energie. V případě druhé generace dvoujádrových procesorů se jedná o tzv. Intelligent Power Capability. Technologie zahrnuje funkce, které umožňují inteligentní napájení jednotlivých logických subsystémů a to pouze v případě jejich použití. Na spotřebu má zásadní vliv i 65 nm výrobní proces.


Asus powermanagemt a CPU


Zajímavá je novinka Power Status Indicator, která umožňuje přizpůsobit spotřebu výkon požadavkům ostatních počítačových komponent (např. snižování napětí CPU). Procesory Merom dále disponují i tzv. Digital Thermal Sensor, který měří provozní teploty.

K dalším „šetřícím technologiím“ patří starý známý Intel Deeper Sleep. Technologie v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Deeper Sleep následně snižuje napětí procesoru a tak jsou napájeny pouze jeho nejnutnější oblasti. Ve specifikacích není přímo uvedena doba, po kterou přístroj vydrží pracovat na bateriích. V základní sestavě je notebook dodáván s šestičlánkovou 53Wh (4800mAh) baterií. Testovaný model Asus W7J byl vybaven devítičlánkovou 80Wh (7800MAh) baterií.


Li-Ion baterie

Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Dynamickou změnu frekvence a napájení jader umožňuje technologie Enhanced SpeedStep, která je v případě dvoujádrových Core Duo procesorů vylepšena o sdílený power management. Během práce s kancelářským software běží notebook na nejnižším taktu se stoupajícím zatížením se takt obou jader zvyšuje na 1,83 GHz.

Power management Asus W7J je tradičně realizován přes aplikaci Power4Gear. Program uživateli nabízí osm profilů, osm různých režimů provozu přístroje. Power4Gear je snadno konfigurovatelný a v jednotlivých schématech lze nastavit vyhovující výkon CPU, jas LCD, vypínání disků, standby režim apod. Při přepínání mezi profily je v levém horním rohu panelu zobrazováno OSD menu.
reklama