reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server

4.11.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server
Dnes se podíváme na NAS server jinýma očima než obvykle. Nepůjde o recenzi všímající si NAS jako celku a testující zvláště jeho výkon. Namísto toho se zaměříme na multimediální schopnosti modelu AS-202TE, k čemuž nám poslouží HDMI i dálkový ovladač.
Kapitoly článku:

XBMC multimedia player


Po instalaci přehrávače XBMC se přesvědčíme, že je spuštěn a pak už můžeme zapojit HDMI kabel k televizoru a zvolit na něm příslušný vstup. Objeví se základní obrazovka s horizontálním menu a základní nabídkou. V tento čas je přehrávač ještě hloupý, není nijak nastavený a neví, kde má uložena multimediální data. To vše mu musíme ukázat a právě k tomu poslouží dálkový ovladač.

Odezva tohoto ovladače bohužel není nejlepší. Občas je třeba opakovat stisknutí tlačítka, za což může nejspíše slabší příjem infračerveného signálu. Zapomeňte na to, že byste svůj server strčili někam za stůl a těšili se z toho, že si jej infračervený paprsek odrazem najde. Spíše naopak, nejlepší bude server dát přímo k televizoru, nebo alespoň někam poblíž. Pokud ale signál doputuje, pak přehrávač reaguje okamžitě, což je pro rychlou práci bez zbytečných přehmatů velmi důležité, protože nabídka XBMC je velmi rozsáhlá a cesta ke kýženému menu často dlouhá.




- výchozí obrazovka systému XBMC -


Co se týče pohybu v menu pomocí ovladače a celkové orientace, pak v tom budete také zprvu trošku tápat, i když jsou samotné funkce jeho tlačítek celkem jasné. Jde spíše o pohyb v menu pomocí šipek, kdy je často třeba prostě vyzkoušet, co která udělá a kam nás dostane. Menu jsou totiž často složitá, neboť funkce přehrávače XBMC jsou široké a s pomocí šipek se budeme pohybovat v adresářové struktuře, měnit nastavení v různě zpracovaných menu a pak také můžeme pomocí šipek a tlačítka OK psát na virtuální klávesnici.




- základní nabídka nastavení XBMC -


A zde jsme doputovali k celému velkému kameni úrazu. XBMC multimedia player není v žádném případě optimalizován pro použití s tak jednoduchým dálkovým ovladačem, jako je Asustor Remote Control. Ten navíc přijde na cca 600 Kč s daní, za něž si můžeme alternativně vybrat mezi několika dostupnými sadami bezdrátové klávesnice a myši, které Asustor bez problémů podporuje. Popřípadě si můžete pořídit jenom myš a i s tou bude pohyb i psaní v grafickém menu přehrávače XBMC mnohem rychlejší a pohodlnější než s pomocí šipek, zvláště když si ani nejste vždy jistí, kam vás která šipka přesune




- nastavení titulků včetně fontu a kódování -


Dálkový ovladač Asustor by tedy měl být dle mého názoru buď mnohem levnější, nebo naopak propracovanější. Navíc má i nevýhodu v infračerveném rozhraní, oproti němuž v případě rádiového nemusíme zajistit přímou viditelnost, a můžeme tak NAS server schovat někam stranou. Nicméně k jeho koupi nás nikdo nenutí a pak je tu také třetí možnost, a sice využití aplikace pro mobilní zařízení s Androidem či iOS, ovšem probudit je, popřípadě počkat na navázání spojení s routerem, to zabere daleko více času než kliknutí myší. Mobilní aplikace ale mají své jiné výhody, jako je vyšší dosah a možnost výběru a spuštění hudby či filmu i z jiné místnosti.




- nastavení okrajů obrazovky -


Co se týče samotného XBMC, pak ten může být spíše než za přehrávač označen za systém v systému, neboť stejně jako pod systémem ASUSTOR Data Master může pracovat on a další aplikace, pak pod XBMC mohou pracovat různé plug-iny, jichž je nepočítaně. Funkčnost XBMC je tedy snadno rozšiřitelná a není divu, že jsme pro něj v ADM museli uvolnit vyhrazené prostředky. My si ale budeme všímat jen základní nabídky a z ní toho nejdůležitějšího. Však pokud máte zájem, můžete si XMBC stáhnout a vyzkoušet i na desktopovém počítači s Windows či Linuxem, tomu vám nic nebrání.

Po prvním spuštění XBMC je vhodné v nastavení jednak zvolit jazyk, neboť výchozím je angličtina a čeština se vám automaticky nezapne. Druhým krokem by pak mělo být nastavení okrajů obrazovky. HDMI je sice digitální rozhraní, avšak televizor není monitor, takže se může stát, že obraz bude přesahovat zobrazovací plochu, nebo naopak. K tomu poslouží jednoduchá funkce, která umožní i nastavit pozici titulků a díky ní si také ověříte, že obraz nebude zkreslený.





Do základní nabídky XBMC patří krom zobrazování fotografií a přehrávání videa/audia také informace o počasí, přičemž v tomto případě již služba Weather Underground dokázala správě detekovat pozici. Zde jsme tudíž nemuseli nastavovat nic.





Tou nejdůležitější funkcí však bude přehrávání videa a potažmo audia. Poté, co XMBC ukážete, kde je na jeho lokálních discích příslušná složka, si sám dokáže jednotlivé soubory prohlédnout a pomocí služby IMBD je zkusí identifikovat. To tak pracuje podobně jako třeba u Plex Media Server, přičemž bezchybnost pochopitelně není zaručena. Jednoznačným vodítkem je název souboru, takže pokud v nich máte pořádek, detekují se v drtivé většině správně. Pak do základní nabídky vedle Videa přibydou také Filmy a my se pomocí příslušného menu budeme moci v nich orientovat nejen dle názvu, ale také dle země, roku natočení, žánru, herců, apod.





Stejně tak si XBMC dokáže zjistit i informace o hudebních souborech, jimž přiřadí příslušnou grafiku. Za tím vším ale musí stát vaše práce a vaše starost s údržbou dat, neboť automaticky to nikdy nefunguje bezchybně. I proto se pak vyplatí provádět tyto úpravy pomocí myši a klávesnice a až pak, když je vše řádně nastaveno, si můžeme vzít do ruky dálkový ovladač, jenž poslouží jen pro spouštění filmů a hudby.

reklama