reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-602T: dva disky a Atom

20.5.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-602T: dva disky a Atom
Založená teprve v roce 2011 jako dceřiná společnost Asusu, nám Asustor dnes nabízí několik modelů NAS serverů, z nichž jsme si vybrali ten nejnižší. Ten nám ale přesto nabídne dvě pozice pro disky a dvoujádrový Atom, takže do low-endu rozhodně patřit nebude.
Kapitoly článku:
Ze stránek Asustor si můžete k tomuto NAS serveru stáhnout utilitu Control Center, která vám pomůže jej najít v síti. Druhou jednodušší možností je prostě se podívat na to, jaká adresa byla přidělena routerem (tedy v případě, že máte zapnutý DHCP server) a tu prostě jen zadat do internetového prohlížeče. Pak se objeví následující přihlašovací obrazovka.




výchozí účet je klasický - admin/admin


Uživatelské rozhraní je velmi moderní a osobně se mi zamlouvá asi nejvíce, tedy při porovnání s rozhraními dalších známých společností (ZyXEL, Synology, QNAP, D-Link, apod.). Synology DiskStation Manager má k tomto rozhraní asi nejblíže, ovšem ten se snaží až moc připomínat pracovní prostředí normálního operačního systému, což u NAS není zrovna nutné. Tady máme pouze vrchní lištu, kde máme přehled o tom, pod jakým účtem jsme přihlášení, jaké aplikace jsou spuštěny a také máme možnost vyhledávání (fulltext). Když si tedy dáte vyhledat třeba heslo práva, hned se zobrazí nabídka, která nám umožní otevřít hned potřebné nastavení práv uživatelů.

Jak je vidět z okolních obrázků, uživatelské prostředí je kompletně přeloženo do češtiny, což platí i pro nápovědu, ovšem bohužel ne pro celou. Nápověda se totiž u složitějších témat odkazuje na PDF uložená na webu výrobce a ta přeložena nejsou. Nicméně překlad i tak hodnotím velmi dobře a také jsem ocenil, že se autor jako jiní nesnažil stůj co stůj přeložit všechny termíny, což by přineslo jen zmatek. Příkladem budiž právě termín Link Aggregation, který zde zůstal nepřeložený, což je daleko lepší než nesmysl v podobě "agregace odkazů". Je tedy znát, že lokalizace nebyla provedena jen tak slepým překladem termínů a vět a i když by si jistě zasloužila ještě trošku pozornosti, můžeme s ní být spokojení.





Hlavní plocha je zabrána pouze zástupci v podobě ikonek reprezentujících jednotlivé aplikace, přičemž i nastavení serveru je v podstatě aplikace. Tyto zástupce si můžeme libovolně přesouvat mezi stránkami, mezi nimiž se zase přepínáme dole, kde si můžeme stránky také libovolně přejmenovat. Omezení pouze je, že na jednu se vejde maximálně 15 zástupců uspořádaných do třech řad. Na obrázku nahoře a dole tak můžete vidět veškerou výchozí nabídku aplikací, která je tedy poněkud neuspořádaná, ale to už si ostatně zařídíte sami, možnosti pro to jsou.





Jednotlivé aplikace se otevírají v menších oknech, jež můžeme libovolně po ploše přesouvat, ale už není možné u všech měnit jejich velikost (minimalizovat však jdou), ale to ani není nutné. Výjimkami, u kterých lze měnit velikost, jsou Surveillance Station pro obsluhu IP kamer, File Explorer a Download Center.

My se nyní zaměříme čistě na nastavení samotného NAS serveru, a tedy aplikace Správa přístupu, Nastavení, Sledování aktivit, Systémové informace a Manažer úložiště. Ostatní si necháme na další kapitolu.





V nastavení Správy přístupu máme vše, co se týká práv uživatelů a skupin. Můžeme si tedy vytvářet lokální/doménové uživatelské účty a zařazovat je do skupin, přičemž nám systém umožní nastavit různá omezení, čili kromě přístupových práv k různým složkám také kvóty, oprávnění k využití aplikací běžících na serveru a rovněž podrobnosti jako oprávnění ke změně hesla nebo můžeme zvolit datum vypršení platnosti daného účtu.

Krom toho tu jsou také Sdílené složky, neboli shares, u nichž můžeme také nastavovat práva různých uživatelů a skupin a to samé platí u záložky Práva k aplikacím. Můžeme se tedy i snadno přesvědčit, kdo všechno má přístup k dané složce nebo může využívat nějakou aplikaci.





Sledování aktivit nám umožní ověřit si využití zdrojů celého NAS serveru, což tedy zahrnuje využití procesoru (dvoujádrový Atom podporuje Hyperthreading, proto se ukazují čtyři jádra), systémové paměti, sítě, zaplnění a konfiguraci pevných disků a také se můžeme podívat na spuštěné procesy seřadit si je podle PID, jména, využití času procesoru a systémové paměti.





V Systémových informacích se můžeme podívat na souhrnné informace o celém serveru, čili pokud potřebujeme zjistit něco o jeho nastavení nebo případně se podívat na to, při jaké teplotě zrovna pracuje. V záložce síť se ukazuje nastavení sítě (IP, DNS, brána, konfigurace obou portů), pak samozřejmě nemůže chybět log událostí, kde můžeme odhalit případné chyby, v další záložce se přesvědčíme o tom, jací uživatelé jsou zrovna přihlášení, z jaké IP adresy a přes jaký protokol.

Nakonec je tu diagnostický nástroj Dr. ASUSTOR, jenž sleduje celý systém, síť, zabezpečení a pevné disky. Pokud je někde problém, upozorní nás na to a krom toho umí sledovat pevné disky a provádět jejich kontrolu. Zabezpečení samotné je prováděno v nastavení pomocí ADM Defender (viz níže).





Nyní se už zaměříme na Nastavení, které zahrnuje všechno možné. V první záložce Obecné je pouze nastavení systémového portu pro vstup do nastavení přes webový prohlížeč a pak tu je nastavení prodlevy pro automatické odhlášení.





V záložce Síť máme očekávané volby pro první i druhé ethernetové rozhraní a také pro Wi-Fi, k čemuž si tedy budeme muset dokoupit USB adaptér. Na jednu stranu je škoda, že server s takovouto cenou již nemá rozhraní Wi-Fi v sobě integrované, ovšem na druhou je jasné, že pokud bychom využili jako hlavní rozhraní Wi-Fi, velmi bychom se tím okradli o propustnost a lze předpokládat, že potřebnou Wi-Fi konektivitu zajistí náš router. Nicméně další rozhraní Wi-Fi v NAS by se dalo využít pro rozšíření dosahu bezdrátové sítě v domácnosti, tedy za předpokladu, že NAS bude umístěn dále od routeru, aby to vůbec mělo cenu.

A zde samozřejmě budeme také případně spojovat obě ethernetová rozhraní pomocí Link Aggregation, a to s pomocí jednoho z následujícíh režimů:





Můžeme tedy spojit propustnost obou rozhraní pro překročení hranice 1 Gbps Ethernetu a nebo můžeme druhé využít jako zálohu pro případ, že první z nějakého důvodu selže. V domácím prostředí však nabídku Link Aggregation jen těžko využijeme. Záložní připojení asi potřeba nebude, zvýšená propustnost pár desítek MB/s navíc (v nejlepším případě) není moc zajímavá a pokud bude zapotřebí externí úložiště s opravdu vysokou propustností, existují lepší a levnější alternativy, především tedy eSATA.





Regionální nastavení zahrnuje obvyklé věci jako datum, čas, časové pásmo, synchronizaci času s NTP serverem a také jazyk včetně nastavení kódování názvů souborů. Čeština samozřejmě nechybí.





V záložce Hardware máme dokonce i možnost pro nastavení LED indikátorů, přičemž si budeme moci jednotlivé diody libovolně povypínat a dokonce lze celkově měnit jas LED kontrolek. Server nás tedy v noci nemusí rušit žádným poblikáváním svých modrých a zelených světýlek. Krom toho lze povolit spuštění systémového alarmu pro různé události a zakázat tlačítko reset, aby někdo nepovolaný a nenechavý nevymazal jeho nastavení.

Dále můžeme nastavit prodlevu zvlášť pro interní a externí disky, po jejímž uběhnutí se vypnou, pak tu je nastavení napájení zahrnující EuP mód, Wake on LAN, zapnutí po výpadku energie a pak můžeme rovnou naplánovat, v jaké dny v týdnu a v jaký přesný čas se má server zapnout, vypnout, restartovat či uspat. To je společně s WoL velmi užitečná funkce, která nám pomůže šetřit náklady na energii, pokud tedy lze předpokládat, že server třeba po většinu pracovního dne nebude potřeba. Nakonec můžeme nastavit ventilátor na nízké, střední, vysoké či automaticky řízené otáčky.

Záložka oznámení umožní pouze zadat e-mailové adresy, kam se mají dané zprávy zasílat. Krom toho je možné využít také SMS, ovšem zde je pouze jako poskytovatel služby k dispozici Clickatell.





Zmíněný ADM Defender zahrnující firewall má svou vlastní záložku. Můžeme zapnout ochranu proti neustálým pokusům o přihlášení, což může znamenat, že se někdo pokouší uhádnout heslo a také nakonfigurovat firewall zadáním IP adres a portů, které budou ignorovány.





Síťový koš funguje podobně jako koš v operačním systému, čili pro uchování již smazaných dat pro případ, že je smažeme nechtěně, nebo se je prostě rozhodneme obnovit. Tato funkce může být zapnuta jen pro určité protokoly. Záložka Energy saver obsahuje to samé co záložka Hardware, takže tou se nemusíme zabývat.





Pak už tu máme jen Pohodlí přístupu, kde povolujeme připojení k NAS pomocí cloudové služby Asus, pak můžeme nastavit PnP kompatibilní router tak, abychom získali k NAS serveru přístup i zvenčí přes internet a k tomu poslouží také DDNS. Nastavení routeru můžeme samozřejmě provést také ručně, stačí jen přesměrovat vybrané porty na adresu serveru.

Nakonec můžeme serveru obnovit tovární nastavení a nechat jej registrovat u výrobce s pomocí vlastního "ASUSTOR ID" v podobě e-mailové adresy.





Manager úložiště se stará o připojené pevné disky, takže zde je o tvoření svazků a přímo se nabízí pole RAID 1. Na výběr pak ještě je RAID 0, JBOD a ponechání disků jako samostatných jednotek. V záložce disk se můžeme podívat na informace systému S.M.A.R.T. A nakonec nechybí ani podpora iSCSI.





reklama