reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-602T: dva disky a Atom

20.5.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-602T: dva disky a Atom
Založená teprve v roce 2011 jako dceřiná společnost Asusu, nám Asustor dnes nabízí několik modelů NAS serverů, z nichž jsme si vybrali ten nejnižší. Ten nám ale přesto nabídne dvě pozice pro disky a dvoujádrový Atom, takže do low-endu rozhodně patřit nebude.
Nyní se podíváme na další nabídku operačního systému NAS serveru Asustor AS-602T. Samozřejmostí je nabídka různých služeb, což je tedy trošku neuměle přeloženo jako Servisy. Máme tu základní čtveřici pro sítě systémů Windows, Mac OS X, dále NFS a také FTP. Pak nechybí služba WebDAV jako alternativa k FTP, možnost provozovat webový server s využitím MySQL, nastavovat NAS přes terminál a díky rsync nechat tento NAS provozovat jako záložní server pro další kompatibilní servery.





Externí zařízení mají vlastní aplikaci, takže zde můžeme obsluhovat připojené USB (flash) disky, tiskárny, Wi-Fi adaptéry či UPS. A právě třeba USB disk bude možné uplatnit i při nastavení zálohování.





V Zálohování a obnovení pak narazíme na zálohu celého systému, kterou jsem doposud postrádal. Pak tu máme volby pro zálohu ne systémových nastavení, ale samotných dat, a to s využitím rsync, FTP, cloudu a právě i externích zařízení. Stačí si vytvořit úlohu, nastavit co se má kam zálohovat a kdy. Stejně jako u jiných nastavení nás hezky za ručičku vším, co je třeba udělat, takže vše je velmi snadné a pro všechny případy tu máme ihned dostupnou nápovědu.





Nyní se už vrhneme na aplikace, přičemž se tedy nezaměříme na ně jednotlivě, a to z jednoho prostého důvodu. K dispozici jsou totiž desítky různých aplikací, z nichž tedy bylo na dodaném NAS serveru nainstalováno jen několik, a to přesně devět, jak ukazuje následující obrázek.





Máme tu tedy důležité aplikace jako Download Center pro stahování dat z internetu (podporuje i torrenty včetně jejich vyhledávání), pak tu je UPnP media server v první a druhé verzi, aby mohl NAS pracovat jako zdroj multimédií pro další zařízení, Surveillance Center zase poslouží jako aplikace obsluhující síťové dohledové kamery (tedy především pro ukládání jejich obrazu), přičemž Asustore se chlubí, že nám dá zdarma čtyři licence pro provoz IP kamer pod touto aplikací, zatímco v jiných případech to bývá spíše jen jedna. Pro zálohování může posloužit RALUS a samozřejmě nemůže chybět ani iTunes server.

Velmi zajímavou možností pro využití rozhraní HDMI je aplikace Boxee. Ta jen vyžaduje, abychom propojili NAS s televizorem pomocí jednoho kabelu a pak už můžeme na jeho obrazovce přehrávat filmy uložené na serveru, což je tedy samozřejmě jen jedna z možností. A krom toho můžeme k NAS serveru připojit i klávesnici a myš, díky čemuž se z něj v podstatě stane takové malé HTPC.





Když se podíváme na všechny aplikace, pak ty si můžeme zobrazit podle kategorií. Vypisovat si je zde nemá smysl, zvláště když se na ně můžete sami podívat na stránkách výrobce, kde je máte seřazeny také do kategorií a popsány. Rozhodně tedy je z čeho vybírat a na konec mohu říci, že se softwarovým vybavením celého serveru můžeme být nadmíru spokojeni. Operační systém je nejen přehledný a s rychlou odezvou, ale také nabídne řadu funkcí jen sám o sobě, což je podtrženo nabídkou několika desítek aplikací, jež jsou nám zdarma k dispozici.


reklama