reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS

11.7.2019, Jan Vítek, recenze
Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS
Asustor nám poslal na vyzkoušení NAS, který patří mezi běžné uživatelské modely, což ukazuje především svou přívětivou cenou. Nabídne dvě diskové pozice a výrobce slibuje, že jde o ten nejlepší low-end pro digitální domácnost.

Zprovoznění NAS serveru

 
Asustor AS1002T v2 jsme naplnili dvěma 2TB disky WD Red určenými speciálně pro nasazení v NAS serverech a mohlo se startovat. Systém není sám vybaven úložištěm, v němž by byl již předinstalovaný jeho operační systém, takže nejdříve nás upozorní, že disky s jemu neznámými oddíly budou inicializací opravdu smazány a poté už nás vyzve k tomu, abychom si stáhli příslušný obraz se systémem. 
 
 
Odkazem na ASUSTOR Download Center se tak odebereme na stránky výrobce, kde si je nutné ručně vybrat a stáhnout ten správný soubor .img. To už by si mohl ale snad zařídit i sám vzhledem k tomu, jak se nás systém jinak snaží vést za ručičku.  
 
 
Takže si prostě stáhneme příslušný soubor a ten serveru předložíme, po čemž už začne prvotní inicializace, instalace a konfigurace, pak proběhne restart a jednoduché nastavení. 
 
 
Toto nastavení zahrnuje pouze základní věci, a sice volbu názvu serveru, hesla k administrátorskému účtu, přičemž zde jsme tlačeni k využití co nejsložitějšího hesla a nakonec máme na výběr mezi dvěma možnostmi konfigurace disků. Buď je to maximální kapacita, nebo "vyvážené" nastavení. Osobně nemám nic proti tomu, když se někdo snaží, aby byly takové volby srozumitelné i pro laiky, ovšem na druhou stranu, proč nemohou být obě volby označeny také technickými termíny? Naštěstí v samotném systému už tak vágní popisy voleb nejsou.
 
 
V případě Balanced to je jasné, 1,82 TB ukazuje na zrcadlení v RAID 1. Ale maximální kapacita má být přesně co, RAID 0, nebo JBOD? V tomto případě jde o RAID 0, přestože logika ukazuje na JBOD, protože v případě NASu vybaveného jedním 1Gb/s Ethernetem nemá cenu konfigurovat disky do RAID 0, když už výkon jednoho moderního HDD překračuje propustnost rozhraní. My jsme pro účely testů nastavili pole RAID 1, aby NAS mohl poskytnout dobrou ochranu dat. Pak už si NAS pár minut pochroupal a byl připraven pro první přihlášení do systému. 

reklama