reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS

11.7.2019, Jan Vítek, recenze
Asustor AS1002T v2: klasický domácí NAS
Asustor nám poslal na vyzkoušení NAS, který patří mezi běžné uživatelské modely, což ukazuje především svou přívětivou cenou. Nabídne dvě diskové pozice a výrobce slibuje, že jde o ten nejlepší low-end pro digitální domácnost.

Závěrečné hodnocení

 
Asustor AS1002T v2 představuje cenově přijatelný NAS v ceně i jen mírně nad 4000 Kč (záleží na obchodu), který nabídne základní výbavu v podobě dvou diskových pozic a dvou USB 3.0 pro případné rozšíření nebo občasné napojení úložných zařízení pro synchronizaci dat. V případě disků se tak zde počítá především s RAID 1, čili zrcadlením, anebo s využitím samostatně pracujících disků či s JBOD (lze využít ale i RAID 0).
 
 
Tento NAS se tak nemůže pyšnit řadou funkcí, nemůže sám fungovat jako multimediální centrum či náhrada PC, neboť nemá žádné obrazové rozhraní a není tu ani 10Gb/s Ethernet nebo prostor pro rozšiřující karty. 
 
Na druhou stranu můžeme využít vyspělý operační systém ADM mluvící i napovídající v českém jazyce a těšit se z velice umírněné spotřeby a při vhodném výběru disků i z velice tichého provozu. Právě proto jde o klasický domácí NAS pro běžné uživatele, který prostě můžeme zaplnit disky, zapojit, krátce nakonfigurovat a pak už jen používat.  


Plusy


+ Slušná cena za jednoduchý NAS
+ Systém ADM s desítkami aplikací
+ Nízká spotřeba  

 

Minusy


- Malinké nedokonalosti v lokalizaci systému
 
 
Za zapůjčení Asustor AS3102T děkujeme firmě UMAXu.

 
 
Cena v době testování: cca 4 300 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama