11.7.2019, Jan Vítek, recenze

Asustor nám poslal na vyzkoušení NAS, který patří mezi běžné uživatelské modely, což ukazuje především svou přívětivou cenou. Nabídne dvě diskové pozice a výrobce slibuje, že jde o ten nejlepší low-end pro digitální domácnost.

reklama
Mám AS1002T | od: Kisch (3)  14.7.201910:49
Používám starší verzi Asustor AS1002T ­(cpu 2*1GHz­) jako úložiště pro kamerové záznamy. Potřeboval jsem připojit cca 20 kamer k Synology DS218+ a použít druhý levný nas byla cenově výhodná cesta jak rozšířit diskový prostor. Synology posílá data z kamer na Asustor. Mám to takhle od října 2018 a jede to naprosto spolehlivě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Asustor | od: ka.mik1 (1)  12.7.201913:21
Mám Asustor pětkovou řadu pár let, dvoudiskový AS5102T ve slevě za cca 6000,­-. Je to QC 2­-2,4GHz, dal jsem do něj z 2GB na 8Gb RAM, dva 3T 3,5­" disky a používám ho jako počítač s minimální spotřebou k televizi a online na dohledové centrum ke kamerám. Má to Kodi, HDMI, 2xLan, X kamer bez další licence. Neustále chodí aktualizace. Mezi mínusy bych dal, že Kodi přestalo ­"normálně­" chodit ­(ale to na všech, i Qnap tuším­), a později jsem jej musel dohrát manuálně, už se nenabízelo v aplikacích, stejně jako Utorrent, ale místo něj je tam několik dalších shodných aplikací na stahování, a pak, že nastavit přístup zvenčí ­(EZ connect­) nebylo dřív tak jednoduché jako dnes a centrum podpory bída a max. v angličtině, ale to mne potkalo i se Zyxelem. Tohle v Synology fungovalo samo od začátku. Asustor EZ­-Connect vylepšil tak, že i bez veřejné adresy se na něj zvenčí v pohodě dostanete. Měl jsem Synology a nemám důvod se vracet, za ty peníze...., na co osekané Synology bez HDMI:­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nas | od: sroobik (251)  11.7.20198:57
ja asustor nepoznam. Tento clanok mi ale o nom nic blizsie nepovedal.. ma 2 pozicie na disk, nastavit sa to da na R0 a R1, rychlost je na hranici moznosti 1Gbit. Vsetko. Ale to plati pre zyxel, WD, Syno, Qnap... pre vsetkych. Takze co konkretne ma ma presvedcit kupit si tento vyrobok? Nizka cena? Ee.. chcelo by to nieco viac...
edit: a ani ta cena nieje nejak nizka, 171€ vs syno DS218j 189€.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: nas | od: trhan (16)  11.7.201910:26
Souhlas, na co kupovat jinou NAS než Synology nebo QNAP? Leda že by člověk potřebaval bonus v podobě jistoty absence aplikací a nových firmware..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: nas | od: jenda42 (2)  12.7.201911:40
No a proc ne? Tohle je o chlup levnejsi, jinak je to stejny entry level jako ostatni teto urovne.
Firmware ­(nebo spis cely OS­) se aktualizuje pomerne pravidelne. Aplikace to nejaky ma ­(ma to vlastni store­), otazka je, co vlastne potrebujes. Je to primarne storage, takze nejaky veci na tahani, typu torrent apod tam jsou, pristup na cloudovy uloziste to taky ma, dlna serveru je tam nekolik na vyber. Umi to treba docker, takze libovolna armova image...
V podstate by se z toho dal udelat maly domaci server ­(rekneme na urovni raspi­), ktery dela vic veci ­(postgres, mysql, apache, php apod­).
I kdyz teda s 512MB RAM bych zazraky necekal...
Uvnitr je pomerne schopny linux na armu ­(zaklad je busybox, ale ma to spoustu svych doplnku­), cimz se tam da dat temer libovolna vec, co bezi treba na raspi.
Disky jsou formatovany na ext4, RAID je delany pres MD ­(klasicky linuxovy SW RAID­). Monitoring, upozorneni na vadny disk, rebuild bezi automaticky po vymene vadneho disku ­(a u 4 TB bezel docela dlouho, ale kdyz jsem si to spocital tak to zas takova katastrova nebyla ­- odpovidalo to rychlosti SATA disku­).
Porovnani rychlosti najdes nekde jinde...
Zyxel mam modem od O2 a to je dostatecny duvod, abych ho rovnou vyradil z vyberu, QNAP a Synology mi prisly drazsi ­(bezduvodne­).
Proste nevidim duvod, proc kupovat QNAP nebo Synology.
Teda krome toho, ze se zaradim do vaseho stada...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: sroobik (251)  12.7.201912:04
to mas take iste ako niekto kupuje len mercedes, niekto len bmw, niekto dacie.. a ziadnu skupinu nepresvedcis, ze ta tvoja skupina je lepsia. Ja som zacal so synology, vsetko co si len viem predstavit ze by to malo vediet to vie a robi to pomerne dobre ­(nehovorim, ze tam niesu chyby, su!­) ale teraz ako do ­"lacnych­" ds218+ dali backup for bussiness, tak uz by som naozaj nekupil nic ine. Aj qnap je divny, vsetko tam funguje divne, inak, nechcel by som ani zadarmo :­) a od ineho vyrobcu ani keby mi platili...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: zolo_sk (380)  12.7.201913:11
218+ ­"lacná­" je. Ale Synology z minulosti delilo NAS na verzie XXXj, XXX a XXX+. Tie j modely boli najslabšie výkonom, procesorom, bez prípony boli výkonnejšie a s + boli najvýkonnejšie, niekedy iný proceseor a tiež mali viacej RAM. V + modeloch preto beží napríklad MailPlus, Acronis Backup ­(skvelá vec, prídeš domov s mobilo, pripojí sa na domácu wi­-fi a automaticky sa odzáluje na NAS­) a iné, ale tiež to bolo niekedy podmienené, či tam beží ARM procesor, alebo Intel. Mám pocit, že práve ten Acronis nebeží na iných ako Intel modeloch, takže občas ani model + nepomôže. Na pohľad je to tam dosť chaotické, čo sa týka podpory.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: sroobik (251)  12.7.201913:56
nebolo to v minulosti, je to tak aj teraz.. dvojdiskove modely este ­(ani 17 neboli­) nedostali 19 modely.. acronis nepoznam a + s ARM myslim ze ani niesu.. Ja by som bol najradsej, keby syno preslo na ryzeny, lebo aj 918+ je imho pomala sracka..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: zolo_sk (380)  12.7.201914:27
Keby si si pozorne pozrel ich modely, tak v súčasnosti akosi to pravidlo j,­-,+ porušujú.
Tak to už srobik fakt kecáš nezmysly. Synology DiskStation DS212+ mal 2GHz Marvell Kirkwood mv6282. Takže áno, v miulosti aj + modely mávali ARM procesory. Ďalší DS214+ má Marvell Armada XP Dual Core 1.33GHz. Tak kto kecá? Ja tam v tých + modeloch Intel nevidím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: sroobik (251)  12.7.201914:41
:­) co bolo v 2012 alebo 2014 ma fakt nezaujima, dolezite je, co sa da kupit dnes, takze:
celeron ­- 218+, 918+, 1019+ 718+; Atom ­- 2419+, 2418+, 1819+, 1219+, 818+, 1618+, 2818+; xeon 3617+
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: zolo_sk (380)  12.7.201915:49
No a mňa nezaujíma, čo sa predáva teraz, ale čo sa používa. Diskusia začala o triedení a snáď teraz nebudete argumentovať, že to má platnosť iba na to, čo sa teraz predáva. V opačnom prípade ste viete čo.
A písali ste ­"nebolo to v minulosti, je to tak aj teraz.. dvojdiskove modely este ​­(ani 17 neboli​­) nedostali 19 modely.. acronis nepoznam a + s ARM myslim ze ani niesu.­". Takže nepísali ste, že + s ARM sa nepredáva, ale že ie sú. Takže to hovorí za všetko, ako dokážete argumentovať a zavádzať.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: sroobik (251)  12.7.201916:26
skodovky su zle auta, lebo maju motor 1 046 cm³, 33,1 kW, 72,8Nm hocico ine napises, tak zavadzas. Nebudem uz reagovat na tuto temu..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: nas | od: zolo_sk (380)  12.7.201913:06
V podstate súhlas. Mám starý DS 212j a doteraz mu chodia aktualizácie na DSM. Ale slúži už iba na backu, napriek tomu, že to nedokáže ani saturovať 1Gbit LAN rozhranie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
disky | od: Tech-boy.lukas (318)  11.7.20197:10
A zase dva disky. Takže zvýšena bezpečnost pro případ selhání disku k h.o.v.n.u. Když jsou na výběr jen 2*RAID a jen jeden zvyšuje bezpečnost pro případ selhání jednoho disku
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: disky | od: wthulmann (133)  11.7.201921:42
Prostý mirror je ten nejbezpečnější RAID, protoze je odolný jak proti selhání disku tak řadiče.
Všechny vyšší raidy jsou jen výhodnější z hlediska místa ale nikoliv spolehlivosti zařízeni.
Takže se svými vulgárním příspěvky jdi víš kam. Pryč. Nebo na živě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.20197:06
opravdu,vyšší raidy jsou odolné vůči selhání třeba dvou disků. Co se stane zde jak selžou dva disky? A tady je volba je vyšší rychlost a neště horší bezpečnost,nebo pomalost a vyšší zabezpečení pro případ selhání
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.20198:21
skopnes data zo zalohy... hadam si nemyslis, ze NAS s R1 netreba zalohovat :­) ludia s kryptosvinstvom by ti vedeli rospravat...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.20198:43
No nemyslím,NAS mám jen v práci doma ne. Usoudil jsem že NAS je bezpředmětný. A tím že ho zálohujete tak úplně
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(4)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.20199:16
NAS je bezpredmetny, pokial mas len 1 PC a nic ine. Akonahle mas viac PC, telefony, viac lokalit kde tie data chces pouzivat, tak je nenahraditelny. Automaticke zalohovanie, ze raz nastavis a potom sa to robi samo je len ceresnicka na torte.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.20199:43
No jak říkám doma NAS nemám bo pro dvě pc je bezpředmětný a zálohu řeší jiný disk a externí disk,­(který řeší i elektrickou poruchu nebo jak měli zvykem různé viry atd. zašifrovat data­)mám ho jen v práci a tady nemá 2* disk. Pro přenos filmů a sdílení dat na doma je NAS i o dost pomalejší jak flashka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(6)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201910:33
viac mimo uz ani nemozes byt.. bezna flashka nepise 100MB­/s a hlavne na PC si stiahnes film priamo do NAS a ani nemusis mat to PC zapnute, lebo download station... ­(v PC nemusis mat HDD, takze nehuci nic nepocujes­) a prejdes k TV a priamo si film spustis, nemusis nikde nic kopirovat pripajat odpajat nic. Rovnako je to s datami, robis si lokalne na svojom PC, potom ho vypnes, ides do roboty na Antarktidu hocikam, zapnes tam PC a data su znova lokalne, ty nemusis nic spravit, pokracujes kde si prestal. Potom vypnes PC na antarktide, vratis sa spet do ciech, zapnes doma PC a data su tam, robis dalej. Ako to chces porovnavat s blbym USB diskom, co sa ti pokazi ked to 76x zasunies a vyberies. A medzitym v lietadle vytiahnes telefon a prezeras si svoje data v telefone. Alebo si len zapnes DS audio a pocuvas v lietadle svoje MP3ky z NASu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201910:43
"viac mimo uz ani nemozes byt.. bezna flashka nepise 100MB​­/s­" tak už toto je úžasné,a pak kdo tu je mimo. Má zapisuje film cca 295MB­/s a toto ­"blbym USB diskom, co sa ti pokazi ked to 76x zasunies a vyberies­" žádné USB se mi nepokazilo po 76* vyjmutí, a další ­"A medzitym v lietadle vytiahnes telefon a prezeras si svoje data v telefone. Alebo si len zapnes DS audio a pocuvas v lietadle svoje MP3ky z NASu.­" nemá čistě náhodou hodně přepravních společností zakázano používat mobil během letu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201910:52
ale ty vazne niesi reprezentativna vzorka komu sa co pokazilo, nam sem do servisu chodia pravidelne 1­-2 ludia tyzdenne, niekedy aj viac. Ano, mam usb kluc z M2 disku, ten cita 400daco a pise 300daco ale bezne u seba nosim 4 kusy, 3x kovovy maly kingston so zapisom tak 20MBs a 1x corsair survivor, kery pise tak 10 :­) Takze znova, ty niesi reprezentativna vzorka a treba sa pozriet na problem objektivne, nie subjektivne. Vcera napr. kolega dostal novy sandisk, 54MBs kopiroval image officu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201911:04
Zato vy jste naprosto reprezentativní příklad. Flashky se kupují těch 20MB­/s odpovídá spíše na nějaké reklamní které dárce koupil za cca 20kč,na konci to sám i píšete,kolega ­"dostal­", a to s tím letadlem? která společnost má dovoleno používat mobil na palubě? A usb mi vždy odešel po elektrické stránce,né zničený konektor. Ale jak vidím k vám do servisu chodí horníci,ti ale zničí i litinovou kostku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201911:37
https:­/­/www.czc.cz­/kingston­-datatraveler­-se9­-g2­-32gb­/166307­/produkt

normalny lacny najpredavanejsi usb kluc, ktory si mozes dat na kluce a nezlomi sa. To ze piisu 100mega je irelevantne...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: zolo_sk (380)  12.7.201912:59
Krot hormony, sroobik písal ­"bezna flashka­". Skús sa v akomkoľvek obchode opýtať, ktoré sa najviac predávajú. Vo všetkom má v podstate pravdu. Ja mám doma dokonca DVA NAS ­(druhý je backup na data z prvého­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201913:17
já myslím že mám hormóny v pohodě. Srobík napsal skoro samou pravdu. Že flashka má kolem 100MB­/s zápis,nemám takovou,že si můžeš číst data z nasu v mobilu v letadle,stále jsem se nedozvěděl název letecké společnosti u které může mít člověk během letu zapnutý mobil. Usb odejde konektor po 76 použitích, jo má ve všem pravdu. NAS nikomu neberu klidně můžete mít i půl diskový,já jen napsal že bych na dva disky nechtěl. Koukám že jsem se dotkl zastáncu nas řešení,tak prostě vymyslí jakýkoliv důvod v čem je lepší. I když to nemá logické opodstatnění.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201913:58
tak v tablete, notebooku hocicom co ti povolia. Ide o to ukazat rozdiely medzi flash a nas a ty sa tu chytas za slovicka preco si neprotestoval ze ty nerobis na antarktide?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201914:03
a furt nemám to jméno letecké společnosti?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201914:10
Can we use phone in plane?
The short answer: Yes and no. Since October 31, 2013, the use of devices like iPhones and tablets is allowed on flights within the U.S., provided they­'re in airplane mode while taxiing and in the sky.
Do planes have WiFi?
Most internet on planes is just good enough to have email, text messages, and instagram, but not to watch or stream videos. However, there is one exception at the moment. JetBlue purports that their WiFi service, aptly named Fly­-Fi, has the ability to stream videos on all planes
What is the purpose of airplane mode?
Airplane mode is a setting on cell phones, smartphones and other mobile devices that prevents the device from sending or receiving calls and text messages. Airplane mode is also known as offline mode, standalone mode and flight mode.

ale bral som kolegu v stredu na letisko, este mi neodpovedal, ty budes prvy kto sa dozvie odpoved ked odpise.. ok?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201916:26
aha takže to jde ale musím létat po usa!!! bezva,už to máte tak to přeji úspěch
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Kisch (3)  14.7.201910:35
Tento rok v květnu s American Airlines Londýn ­- New York wifi v letadle normálně dostupná.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201917:37
"mohol si pouzivat mobil napr. na pocuvanie hudby alebo wifi alebo ti nakazali vypnut a odlozit a ked sa ho dotknes vyhodia ta zajazdy
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: sroobik (251)  14.7.201911:43
ako sa tu moze stratit pol prispevku, ktory bol povodne cely? takze znova..

"mohol si pouzivat mobil napr. na pocuvanie hudby alebo wifi alebo ti nakazali vypnut a odlozit a ked sa ho dotknes vyhodia ta zajazdy?­"
odpoved: ­"Nič nezakazovali, hudbu som počúval celý čas"
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: zolo_sk (380)  12.7.201914:10
Tak srobik bol moc expresívny a v tých hodnotách preháňal, ale išlo o zdôraznenie výhod. Myslíš, že srobik má nalietané hodiny so všetkými leteckými spoločnosťami, aby ti vedel referovať, u ktorej to ide? Alebo máš pocit, že sa dopátraš pravdy, koľko zasunutí usb vydrží? Dôležité je, že tento problém vylúčiš. Bohužiaľ už som zažil, že mi priniesli do ruky externý 2,5­" HDD, kde boli poškodené piny na mini USB konektore. Disk mal na plošáku priamo pripájkovaný usb ­(žiadne sata­). Výmena v podstate nemožná ­(mikropájka ti nepomôže, lebo sú tam tak blízko seba tie body a plošák tenký, to sa ti rozpadne­). Našťastie dátové vodiče usb konektora boli OK a skúmaním sa zistilo, že na plošáku sú ešte prípojné body, kontakty, kde sa dalo priviesť napájanie. Tak sa dáta stiahli a disk hodil do koša.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201916:43
tak s tím miniusb bych si nebyl tak jistý,opravoval jsem ho. Samozřemě že opravdu nejde přiletovat mikropájkou. Chápu že tento jazyk je pro vás cizí a nemusíte rozumět všemu. Tak znovu,každý produkt si kupce najde. Takže je mi jedno že stojíte na slovensku frontu na ložiska do krumpáče. Ale já bych dvou diskový NAS nechtěl,nevidím v tom přínos a pokud vy jo tak si ho kupte,nebo spíš už ho máte. Já na přenos dat budu stále po staru,používat flashku a zálohu dat externí disk a riskovat že se mi po 76 použitích zničí usb port.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Cox (57)  12.7.201912:25
Jak zde padlo, s diskovym ulozistem opada i otravne prenaseni filmu a jinych dat pomoci flashky, je to rychle pohodlne...
A to ze to drtiva vetsina lidi resi slozite prez flasky­/disky neznamena ze to spravny zpusob... jen nechteji menit zazite zvyklosti a je pro ne slozite udelat to jednoduseji ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201914:06
Jo přesně proč to dělat tak složitě s flashkou,podívat se na film a pak ho vzít kolegum do práce. Když se můžu podívat na film přes NAS a pak ho vzít i se zdrojem do práce
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: disky | od: sroobik (251)  12.7.201914:13
alebo... a teraz pozor, fakt nemusis, to je len moznost... spravis kolegovi konto a on si ho od teba stiahne aj sam pekne z domu priamo? A bude mat pristup len k tym ktore mu povolis, domace porno co mas hned vedla neuvidi lebo k tomu mu nedas prava...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Tech-boy.lukas (318)  12.7.201916:30
Problém by byl v tom že i tak by si žádné porno nestáhl. Bo žádné nemám. A čistě náhodou nebyl by omezen rychlostí mého odchozího a svého příchozího internetu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: disky | od: Kisch (3)  14.7.201910:42
Já i kámoš máme NAS Synology. Každý bydlíme v jiném městě. Když si chce něco stáhnout, není problém. Jeho NAS si to sosne z mého přes FTP. Jede to na pozadí, třeba přes noc. No a? Mám nastavený QoS, takže mi to upload nijak neblokuje pokud ho potřebuji pro sebe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: disky | od: Cox (57)  12.7.201920:18
Kolegovi z prace udleam ucet na mediaserveru a ten si z meho nasu muze pustit cokoliv chce, klidne ve stejny moment jako ja... coz z flashkou jaksi nedocilis. Taktez ja si muzu pustit cokoliv kdekoliv kde mam pripojeni k internetu.

Zjevne opravdu nechapes jak sitove uloziste funguje a jak jej lze vyuzit... proto delas jednoduche veci slozite a nepohodlne ­- musis film rucne stahnout do PC, nahrat na flashku, prenest do TV nebo jinam, Ja jen prijdu k TV, zapnu a koukam...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.