reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS

29.3.2016, Jan Vítek, recenze
Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS
Dnes se podíváme na moderní NAS od společnosti Asustor, který je určený pro dva pevné disky a nabídne slušný výkon procesoru Intel Braswell a rovněž přímý výstup HDMI. Bude tak možné jej napojit přímo na televizor a využít jako multimediální centrum.

Aplikace: koření moderních NAS


Moderní NAS jako Asustor AS3102T je v podstatě malý počítač, k němuž můžeme připojit i periferie a monitor a na němž běží specializovaný operační systém. Ten budeme nejčastěji využívat prostřednictvím webového prohlížeče, stejně jako jeho aplikace, které jsou k dispozici především zdarma (občas platíme třeba za licence pro IP kamery v dohledových systémech). Systémy jako zkoumaný ADM tedy můžeme v tomto ohledu dát po bok Chrome OS od Google, kde také využíváme pro řadu aplikací prohlížeč, ale pak už podobnost končí. Je třeba také opět poznamenat, že NAS už dávno nejsou to, co bývaly, tedy pomalé krabičky s disky s dlouhou odezvou. Náš Asustor pracoval velice rychle a prohlížeč s minimálním zpožděním otevíral nová okna a v takovém případě je práce a nastavování radost.



Co se týče instalace aplikací, ta je jednoduchá. Stačí stisknout tlačítko Instalovat a systém nám sám sdělí, zda jsou pro danou aplikaci správně nastaveny porty a pokud je třeba předem nainstalovat něco jiného, co daná aplikace vyžaduje, provede to automaticky. Stačí si tedy projít žádané aplikace, dát je do fronty k instalaci a je hotovo. Jejich zástupce se pak objeví na hlavní ploše. Tam se vejde maximálně 15 zástupců a další už se začnou přidávat na další obrazovku. Mezi nimi se pak můžeme přesouvat stejně jako v systému iOS nebo Android. Zástupce můžeme pochopitelně libovolně přesouvat.



Můžeme si tak nainstalovat třeba Photo Gallery a jednoduše si vytvořit si celá alba, kde můžeme každou fotku popsat a otagovat, prohlédnout si zaznamenaná metadata, přičemž tvorba miniatur je díky výkonnému procesoru rychlá a zobrazování náhledů nás také nebude zdržovat.



Další užitečnou aplikací je Download Center, případě uTorrent přímo pro torrenty. Download Center je ale univerzální a vedle vyhledávání a stahování torrentů umožní také stahovat data z webu po zadání příslušného URL. Samozřejmostí je už využití RSS kanálů, což stahování dat značně usnadní.



SoundsGood je hudební přehrávač, díky němuž si můžeme na cílovém zařízení přes webový prohlížeč přehrát hudbu uloženou v samotném NAS. Přehrávač si snadno poradí s ID tagy a umožní vyhledávat, přehrávat náhodné skladby či prostě měnit způsob výběru další skladby, atd. Lze ale také využít lokální audio výstup a NAS si připojit přes HDMI třeba k televizoru nebo reprosoustavě, což už má větší smysl než využít tento přehrávač na počítači, kde lze namísto toho pracovat lokálně s programem, jenž bude přistupovat přes síť přímo k uložené hudbě.



Pro filmové materiály je tu zase známý Plex Media Server jako přes síť přístupná knihovna uložených videí, k nimž je server schopný si automaticky vyhledat metadata, pokud tedy má dostatek informací. Uživatel si jen vytvoří třeba novou složku se seriály, zadá, v jakém jazyce mají být zobrazené názvy a nakonec serveru řekne, v jaké lokální složce má hledat. Plex Media pak automaticky složku proskenuje a nabídne vše, co v ní najde a dokáže identifikovat. My si pak můžeme tato videa snadno otevřít a pustit v celoobrazovkovém režimu prohlížeče. Ale spíše nám tento server poslouží pro přehrávání filmů na televizoru, však na počítači bude stejně jako v předchozím případě vhodnější využít lokální přehrávač, který je přeci jen pohotovější a umožní třeba zobrazit jen malé okno s videem v rohu obrazovky.



Asustor Portal a nastavení rozlišení HDMI výstupu

Některé aplikace, jako třeba Chrome, v seznamu po nainstalování nenajdeme. Je to logické, však nemá smysl spouštět webový prohlížeč v okně webového prohlížeče, což platí i pro klienta služby YouTube. Pokud ale NAS připojíte k televizoru nebo volnému monitoru, budete jej moci využít jako další počítač, tedy s poněkud omezeným výběrem aplikací uzpůsobených pro jednoduché ovládání. K tomu ale můžete využít i normální klávesnici a myš, případně si dokoupit dálkový ovladač (ten je bohužel třeba namířit přímo na čidlo v NAS) nebo bezdrátové kombo klávesnice s touchpadem. Je to jistě lepší než využít chytrou televizi a snažit se vyťukávat text pomocí dálkového ovladače, i když dnes jsou pochopitelné chytré televize i v tomto dál. Zrovna aplikace pro YouTube ale zde bohužel nefunguje zcela plynule, takže animace jsou trhané a prohlížení webu v Chrome také není tak plynulé jako na desktopovém počítači.

reklama