reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon Xpress 200P: konkurence pro nForce4

24.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
ATi Radeon Xpress 200P: konkurence pro nForce4
Pokud váháte s koupí nové základní desky pro AMD64 může být tato nová čipová sada od kanadské firmy ATi zajímavou volbou. Mezi hlavní devizi tohoto čipsetu pak patří především vysoký výkon a nízká cena. A pokud zrovna netoužíte po osmi SATA portech, doporučují číst dále.
Výkon USB

K testování jsem použil externí disk Western Digital WD2500 combo.



Zde je tolik diskutovaný problém čipové sady ATi Radeon Xpress 200. ATi sice slíbila, že v první čtvrtině nového roku bude uvedena nová revize, ale do té doby budou všchny desky s touto čipovou sadou trochu omezeny. Ovšem pokud zrovna nepoužíváte externí pevné disky nebo vypalovačky, neměl by být žádný problém.

Hodnocení

Po nedávném představení nForce4 je ATi RX480 druhá novinka na poli čipových sad pro AMD64. Ve srovnání s čipsety jako ULi nebo VIA se jedná vskutku o konkurenci. Tedy pravda, má ještě novorozenecké mouchy v podobě slabší práce USB, tedy přesněji pomalejší, ale co do výkonu může ostatním směle konkurovat. Také se nevyhnu srovnání s VIA, která má stále starý a málo vybavený southbridge VT8237, proti kterému je IXP400 vybavenější, ostatně stačí jmenovat podporu pro 4 SATA konektory. Rovněž se nevyhnu srovnání s nForce4. Zde je vítez jasný, vítězem je nForce4.

Další hodnocení čipové sady je v tuto dobu trochu předčasné, přeci jen zatím chybí další desky. MSI sice v testech podávala velmi dobré výkony (krom onoho USB a mírně slabší výkon SATA), ale chybí větší možnosti v biosu, které by uživatelům dávaly další možnost ovlivnit a rovněž zlepšit výkon.


MSI MS-7093 (ATi RX480)
Klikněte pro zvětšení

Rozhodně se jedná o velmi zajímavý a především levný první počin na poli čipových sad a pro nás, zákazníky, je každá konkurence dobrá. Máme tak právo na výběr a hlavně díky tomuto bude muset odpovídající konkurence jako VIA nebo ULi snížit ceny. A pokud zrovna nepoužíváte externí disk přes USB, a nejste overclocker, můžete si s klidným svědomím pořídit desku s čipovou sadou ATi Radeon Xpress 200 (RX480).


Teď jsem se dočetl na internetu, že se jedná o desku vyrobenou pro sestavy od firmy Hawlett-Packard, to je rovněž příčinou omezených možností v biosu.


Klady:
    • dobrý výkon v testech CPU, pamětí a grafiky
    • velmi nízká cena
    • lepší vybavení než VIA VT8237

Zápory:
    • slabší výkon USB a SATA disků


Cena: 2450kč bez DPH


Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: Levi International a.s.
reklama