reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Audiolab M-DAC: konečné řešení audia na PC

2.4.2013, Petr Štefek, recenze
Audiolab M-DAC: konečné řešení audia na PC
Audiolab M-DAC předchází pověst skvělého DAC k PC nebo MACu, který dokáže z dobře nahraného materiálů vytěžit opravdu maximum. Podíváme se, jestli má všechen ten humbuk opravdové opodstatnění.
Audiolab M-DAC je kvalitní výrobek, ve kterém se anglické značce povedlo skloubit multifunkční zařízení a vysokou kvalitou. Troufám si tvrdit, že je to zařízení, od kterého nebudou ani zasloužilí audiofilové utíkat jako divoké zvíře od ohně. Naopak ti, kdo rádi poslouchají hudbu, si otevřou dveře do světa kvalitní reprodukce. Kromě zvukových kvalit musím vyzdvihnout také hliníkové provedení šasi, které je na první pohled velmi nenápadné, ale při bližším zkoumání je jasné, že výrobce nešetřil. Díky přítomností předzesilovače a dálkového ovladače se může tento DAC stát srdcem vašeho digitálního hudebního systému. Vše podpoří velký multifunkční displej, který je dobře čitelný také z dálky.





Kladně lze zhodnotit také konektivitu na straně digitální vstupů, které postačí pro připojení PC přes USB a další zařízení skrz dvojici koaxiálních nebo optický digitální vstup. Připojit můžete tedy vše od běžného DVD přehrávače nebo TV po PC nebo tablet s USB. Pokud by vás zajímalo, zda je přínosem použití dedikovaného konvertoru USB na SPDIF (např. HiFace Evo), tak rozhodně je. Kvalitativně se můžete posunout opět o něco výše a hlavně si může odstranit limit 24 bitů a 96 kHz na vstupu. Pro většinu smrtelníků ale tento limit nebude nijak stresující, a pokud ano, pořád je možné využití u materiálu o vyšším rozlišení downsampling skrz DirectSound. To ovšem není samozřejmě zcela optimální řešení.





Audiolab M-DAC dělá každou disciplínu, ke které je určen, skvěle, ale v žádné není lepší než nejlepší dedikované zařízení podobné cenové hladiny. Je to ale vůbec chyba? Nemyslím si, za své peníze, a není jich zrovna málo, dostanete produkt, který konkurence zatím nabídnout neumí. Můžete zde v klidu zapomenout na dražší převodníky jako Benchmark DAC 1 nebo levnější čínské či korejské převodníky z eBay. Pro jemné doladění vkusu slouží osmero přepinatelných filtrů, které lze za reprodukce měnit a zkoušet, který padne danému materiálu lépe. Za M-DACem a jeho kvalitami mi bude u počítače rozhodně smutno, ale ocenění tomuto produktu uniklo jen o malý chloupek díky omezenému rozlišení přes USB.



Plusy



+ Kvalita zvuku v dané kategorii
+ Kvalitní provedení
+ Ergonomie a ovládání
+ Počet vstupů a výstupů zařízení
+ Integrovaný předzesilovač

Minusy



- USB omezeno na 96 kHz/16 bitů

Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH



Za zapůjčení převodníku děkujeme Hifi Studiu Panský dvůr.

Jak hodnotíte Audiolab M-DAC?
V anketě šlo hlasovat od 2.4.2013 do 21.3.2014. Počet hlasujících: 20
Výborný75 %
Průměrný10 %
Špatný15 %
reklama