reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Audiolab Q-DAC: ořezaný M-DAC v akci

13.12.2013, Petr Štefek, recenze
Audiolab Q-DAC: ořezaný M-DAC v akci
Audiolab si ve světě audia udělal velké jméno svým povedeným převodníkem M-DAC. Dnes se podíváme na cenově přístupnější novinku pod označením Q-DAC, která vychází ze základu dražšího převodníku M-DAC.
Kapitoly článku:
Audiolab Q-DAC je velmi slušný převodník, který má vše, co by takový převodník měl v dané kategorii mít. Jeho výkony ale nedosahují na laťku nastavenou v dané cenové kategorii špičkovým převodníkem M-DAC téže značky. Q-DAC vám nabídne 80 % toho, co dražší souputník, ale také musím na rovinu říci, že za danou cenu nenabízí nic převratného. Pokud vám to rozpočet jen trochu dovolí, běžte si rozhodně pro M-DAC.

Za příplatek dostanete kvalitnější provedení i ovládací komfort (dálkový ovladač a velký informační displej). M-DAC dává svým celohliníkovým tělem pocit dobře investovaných peněz a otočný potenciometr pro ovládání hlasitosti přihazuje na pomyslné váhy další trošku na stranu dražšího převodníku. Kvality předzesilovače jsme nezkoumali, ale je pravděpodobné, že také nebude na zcela stejné úrovni jako u dražšího převodníku M-DAC. Předzesilovač můžete využít ve spojení s libovolným koncovým zesilovačem, ale Audiolab má v portfoliu přímo malý (rozměrově stejný) koncový stereo zesilovač M-PWR.



Podobné je to i u srovnání zvukových kvalit. Q-DAC si nevede nijak špatně, ale původní předpoklad, že se bude jednat a mírně ořezaný M-DAC, se nepotvrdil. Audiolab využil nejen levnější DAC čip (ESS Sabre32 9016) a celková kvalita zhruba odpovídá rozdílu v ceně obou převodníků. Pro levnější řetězce nebo aktivní reproduktory k PC nebude tento rozdíl nijak snadno uchopitelný, resp. slyšitelný.

Audiolab Q-DAC odstranil jednu nectnost staršího převodníku M-DAC, a to absenci podpory přehrávání 24-bit/192 kHz přes USB, která byla často kritizována v recenzích. Přínos přehrávání je ale sporný a zdá se, že výsledný zvuk mezi materiály se samplovací frekvencí 96 kHz a 192 kHz je velmi těžko rozlišitelný na reprodukčním řetězci adekvátním této cenové kategorii. Je ale nutné vzít v úvahu, že některá vydavatelství některá svá alba vydají pouze ve variantách 16-bit/44,1 kHz a pak 24-bit/192 kHz. V tomto případě by už absence přehrávání tohoto rozlišení přes USB mohla někomu chybět.

Situace mezi M-DACem a Q-DACem je možné ilustrovat situací mezi Škodou Superb a Mercedesem E-Klasse. Pokud byste si do E-Klasse nikdy nesedli, bude se vám komfort a výkon Superbu zdát dostatečný. Jeli Audiolab M-DAC premiantem třídy, pak je Q-DAC jen jejím lepším průměrem. A tím je snad řečeno vše.


Plusy



+ Slušná kvalita zvuku v dané kategorii
+ Kvalitní provedení
+ USB podporuje 24-bit/192kHz
+ Integrovaný předzesilovač

Minusy



- Povrchová úprava se ráda špiní
- Absence otočného ovladače hlasitosti
- Výkony nejsou tak přesvědčivé jako u M-DAC

Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení převodníku děkujeme Hifi Studiu Panský dvůr.
reklama